Тръмп е виновен по 34 обвинения. Засега!

Прецедент в американската история

Публикувано от Божидар Балевски май 31, 2024 в Политика

Доналд Тръмп, който премина през множество противоречия, сексуални и финансови обвинения и два импийчмънта, сега е изправен пред ново предизвикателство: преодоляване на присъда за тежко престъпление. Жури в Ню Йорк призна Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в делото му за „тихи пари“ (silent money), като по този начин за първи път бивш президент на САЩ е изправен пред наказателен процес. Въпреки това Тръмп продължава кампанията си като вероятен кандидат на републиканците за предстоящите президентски избори на 5 ноември, превръщайки правните си предизвикателства във фокусна точка за сплотяване на своята база.


Тази присъда внася значителен и непредсказуем фактор в надпреварата между Тръмп и Джо Байдън за мястото в Белия дом . Към момента е налице лека преднина за Тръмп в решаващите за битката щати. И двамата кандидати се борят с популярността си и това последно развитие на събитията може да повлияе на резултатите.


Реагирайки на присъдата, Тръмп категорично заяви, че е невинен, и разкритикува политическия характер на обвинението, като заяви намерението си да продължи борбата си, което според него е борба за нацията. Той все още очаква победа на предстоящите избори, въпреки че описва новата ситуация с мрачни думи.


Тръмп присъства на предизборно събитие малко след осъждането си и през нощта разпрати имейли за набиране на средства, като определи процеса за „фалшифициран“ и го назова като един от най-мрачните дни в историята на САЩ. Междувременно говорителят на кампанията на Байдън подчерта, че разигралата се ситуация е доказателство за това, че никой не е над закона в Америка.


Тръмп планира да обжалва присъдата, като произнасянето на присъдата е насрочено за средата на юли. Този график съвпада плътно с ключови събития от кампанията, включително дебатите и конгреса на Републиканската партия, на който Тръмп ще обяви своя избор за вицепрезидент.


Представители на Републиканската и на Демократическата партия изразиха абсолютно противоположни мнения след произнасянето на присъдата. Това илюстрира дълбокото разделение в настоящата политика на САЩ. Докато републиканците осъждат процеса като политическа атака, демократите продължават да настояват за отчетност в правната система. Продължаващите правни предизвикателства на Тръмп, които включват важни дела, свързани с намеса в изборите и неправилно боравене с класифицирани документи, се разглеждат от неговия лагер като още едно доказателство за политически мотивирана кампания срещу него.


С наближаването на изборите и двата лагера разработват стратегии как най-добре да се възползват от резултата от съдебния процес. Екипът на Тръмп настоява, че процесът няма да повлияе значително на общественото мнение, като вместо това се фокусира върху основни въпроси като икономиката, където Тръмп вижда конкурентно предимство. В същото време екипът на Байдън се подготвя да промени стратегиите на кампанията си в зависимост от крайните резултати от съдебните битки на Тръмп.


Кампанията на Тръмп събра рекордните $34,8 милиона дарения след присъдата


След произнасянето на осъдителната присъда, кампанията на Тръмп обяви рекорден ръст в набирането на средства, като събра 34,8 милиона долара от дарители с малки суми, с което почти удвои предишния си еднодневен рекорд. Според старшите съветници на кампанията Крис Ласивита и Сузи Уайлс близо 30% от тези дарители са били дарители, които за първи път са използвали платформата за дарения на Тръмп - WinRed. Този финансов тласък затвърждава значителната база от поддръжници на Тръмп, който се подготвя да бъде първият осъден бивш президент на САЩ, който ще участва в избори. Кампанията подчерта, че този рекорд по набиране на средства е постигнат в рамките на часовете след произнасянето на присъдата в четвъртък, като се изключват всички вноски, получени след полунощ. Тази последна подробност е ясен знак, че привържениците на Тръмп едва ли ще отстъпят след присъдата, а точно обратното - затвърждават подкрепата си.