Русия не расте без наличието на война!?

Икономиката на страната се очаква да се забави в бъдеще

Публикувано от Божидар Балевски авг 09, 2024 в Политика

Икономиката на Русия, която е силно стимулирана от разходите на Кремъл за инвазията в Украйна, скоро може да отбележи значително забавяне поради нарастващите ограничения в ключови сектори, които досега са били двигател на растежа.


Икономическите данни на Русия


Пазарът на труда е разтегнат до краен предел, като конкуренцията между армията и бизнеса за новобранци е ожесточена, което може да потисне по-нататъшното разрастване на свързаните с отбраната отрасли. Освен това строителният и банковият сектор започват да усещат влиянието на високите лихвени проценти, особено след неотдавнашното приключване на повечето държавно субсидирани ипотечни програми.


Въпреки че през второто тримесечие се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да отбележи годишно увеличение от над 4%, анкетирани от Блумбърг икономисти прогнозират, че през втората половина на годината растежът вероятно ще се забави до около половината от този темп. По-късно днес Федералната статистическа служба ще публикува предварителните данни за БВП за второто тримесечие.


"Това вероятно ще бъде последният изблик на растеж, преди руската икономика да започне значително да се охлажда", каза Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics. Той очаква, че растежът на Русия ще се забави до около 2% през втората половина на годината, а през следващата година може да спадне до 0,5-1,5%.



Руското правителство значително увеличи разходите си след инвазията през февруари 2022 г., насочвайки средства към военния и отбранителния сектор, като същевременно подкрепи и вътрешния бизнес, засегнат от санкциите на САЩ и Европейския съюз.


Според управителя на Банката на Русия Елвира Набиулина този скок на вътрешното търсене е довел до прегряване на икономиката, ниво, което не е наблюдавано отпреди световната финансова криза през 2008 г.


"Резервите от работна ръка и производствени мощности са почти изчерпани", отбеляза Набиулина.


Проблеми пред страната


В отговор на нарастващите рискове от стагфлация централната банка наскоро повиши основния лихвен процент с 200 базисни пункта до 18%, отбелязвайки най-високото ниво от началото на войната. Този ход идва в момент, когато растежът на цените продължава да се ускорява.


Равнището на безработица в Русия - ключов показател за прегряване на икономиката - спадна до исторически най-ниското ниво от 2,4%, което е най-ниското сред страните от Групата на седемте (Г7). 



По данни на Федералната статистическа служба понастоящем предприятията изпитват недостиг на над 2 млн. работници. На Банката на Русия дори се наложи да закрие своя автопарк от бронирани автомобили за събиране на пари в брой, тъй като много служители напуснаха, за да работят в заводите за отбрана.


Тъй като военните продължават да набират нови войници, особено с увеличени бонуси, се очаква натискът върху работната сила да се засили, което допълнително ще натовари икономиката.


През юни икономическата активност показа признаци на забавяне в повечето сектори, като ръстът в строителството достигна най-ниското си ниво от 2020 г. насам, според Министерството на икономиката. Експанзията в производството, движена от военните поръчки, намаля наполовина през юни спрямо май, а търговията на едро, включително продажбите на енергия, се забави до по-малко от 2% ръст, след като през предходните месеци отбеляза двуцифрено увеличение.


Алекс Исаков отбелязва, че процъфтяващата руска военна индустрия изглежда достига границите на растежа поради силната конкуренция за работна ръка, ограниченията за използване на оборудването и все по-ограничения достъп до вносни компоненти. Той също така посочва, че е малко вероятно гражданската индустрия да запълни празнината, особено след като потребителите са изправени пред разходи за заеми от 20% или повече.


Според протоколите от последното заседание на Банката на Русия за определяне на лихвените проценти политиците са предпазливо оптимистично настроени, че забавянето през юни и юли може да е сигнал за охлаждане на вътрешното търсене. Възможно е обаче и все по-сериозните производствени ограничения да поддържат инфлационния натиск въпреки усилията на централната банка да го контролира.


Татяна Орлова, икономист в Oxford Economics, предполага, че може би е твърде рано да се потвърди дали забавянето наистина е започнало. Тя очаква растежът да отслабне през втората половина на годината вследствие на затягането на паричната политика и прекратяването на популярната програма за субсидиране на ипотечни кредити, което вероятно ще се отрази на строителния сектор.


Според прогнозите на централната банка капиталовите инвестиции в Русия остават високи, с потенциал да изпитат границите на дългосрочния икономически растеж. Санкциите стимулираха инвестициите в местното производство на части за самолети, оборудване, електроника и компоненти в отговор на повишеното търсене, заяви Илдар Мухамедиев, директор на местната платформа за обществени поръчки TenderPro LLC.


"Руските компании не намаляват инвестиционната си дейност", каза Мухамедиев, позовавайки се на проучване на неговата компания, което отчита 70% увеличение на броя на капиталовите проекти, започнати през първите седем месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2023 г.


Орлова от Oxford Economics обаче предупреждава, че капиталовите инвестиции са само една част от пъзела на дългосрочния растеж. Тя отбелязва, че трудовите и технологичните ограничения може да се окажат по-трудни за преодоляване, тъй като войната в Русия продължава вече трета година.