Правителството предлага увеличение на работната заплата

Дали тя ще е достатъчна?

Публикувано от Божидар Балевски авг 28, 2024 в Политика

На 28 август 2024 г. правителството предложи минималната работна заплата за страната да се повиши на 1077 лв. от сегашните 933 лв. от началото на следващата година. Проектът на правителственото постановление е предоставен за обществено обсъждане, както съобщава БНР.


Очаква се от следващата година минималното почасово заплащане да се увеличи до 6,49 лева, което представлява увеличение с 15,4% за една година. Този нов размер се определя в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда, който повелява минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за период от 12 месеца.


По закон новата минимална работна заплата за следващата година трябва да бъде определена до 1 септември на текущата година.


Правителството твърди, че увеличаването на минималната работна заплата ще засили мотивацията на работниците с най-ниски доходи да търсят работа, ще подобри стандарта на живот, ще намали риска от бедност сред работещите и ще спомогне за намаляване на неравенството в доходите. Освен това се очаква тя да стимулира вътрешното търсене.


С предложеното увеличение до 1077 лв. минималната работна заплата ще се повиши със 144 лв. и ще постигне 15,4% ръст в сравнение с определената на 1 януари 2024 г. сума от 933 лв.


Според правителството определянето на по-висока минимална работна заплата е решаваща стъпка за повишаване на жизнения стандарт на работниците с най-ниски доходи, за запазване на работните места и за привеждане на работната сила в съответствие с изискванията на пазара на труда.


Въпреки това, дори и след това увеличение, България ще продължи да има най-ниската брутна минимална работна заплата в Европейския съюз, равняваща се на 551 евро. Следващата най-близка държава е Унгария, където минималната работна заплата е 710 евро.