Политическите рискове във Франция тепърва започват

Изборите във Франция поставят бъдещето на страната на карта

Публикувано от Божидар Балевски юли 01, 2024 в Политика

Националното обединение на Марин льо Пен спечели първия тур на изборите във Франция, подготвяйки почвата за финалния тур на 7 юли. С решителното си представяне нейната крайнодясна партия сега се стреми към абсолютно мнозинство. 

Националното обединение на Марин льо Пен получи 33,2 % от гласовете на първия тур, Новият народен фронт - 28 %, а коалицията на Макрон - 20,8 %, по данни на Министерството на вътрешните работи. Пазарите реагираха положително на по-малката от очакваната разлика в победата на Националното обединение, което подтикна основните партии да разработят стратегия за осуетяване на стремежа на крайната десница към абсолютно мнозинство.


Политически последици


Осигуряването на абсолютно мнозинство на втория тур ще позволи на председателя на Националното рали Йордан Бардела да стане министър-председател, което ще позволи на партията лесно да приема закони. В миналото основните политически сили във Франция са се обединявали, за да не допуснат крайната десница, която никога не е управлявала в днешно време, до властта.


"Урокът от днешния ден е, че крайната десница е пред портите на властта", заяви френският министър-председател Габриел Атъл. "Нашата цел е ясна: да попречим на Националното обединение да получи абсолютно мнозинство."


Реакции на пазара


Френският индекс CAC 40 се повиши с до 2,8% в началото на търговията, със значителни печалби при банковите акции като Societe Generale SA, които нараснаха с 6%. Френските държавни облигации също поскъпнаха, а еврото отбеляза ръст от 0,5 %, отбелязвайки най-големия си ръст в рамките на деня от над две седмици. Въпреки тези печалби френските акции остават с около 4 % по-ниски, отколкото при обявяването на избора на Макрон, като са възстановили само една трета от скорошните си загуби.


Контекст на изборите


Предсрочните избори, свикани от Макрон на 9 юни, предизвикаха нестабилност на пазара. Допълнителната доходност по 10-годишните френски облигации спрямо германския дълг скочи до над 80 базисни пункта, което напомня за кризата с държавния дълг в еврозоната. Еврото спадна до най-ниската си стойност от началото на май.


Бъдещи перспективи


Президентството на Макрон остава сигурно въпреки резултатите от изборите, но може да му се наложи да се ориентира към споразумение за споделяне на властта с групата на Льо Пен или към потенциално блокиран парламент. Абсолютното мнозинство за Националния сбор би поставило Бардела като министър-председател в правителство на съжителството. Въпреки че Бардела обеща отговорен икономически подход, подробностите са малко. Крайнодясната партия се противопоставя на много от ключовите политики на Макрон, включително миграцията и пенсионната реформа, както и на интеграцията в ЕС.


Ако съюзите, целящи да предотвратят абсолютната власт на Льо Пен, наберат сила, френските пазари вероятно ще се възстановят. Катлийн Брукс, директор проучвания в XTB, предполага, че един висящ парламент би могъл да възпрепятства законодателния напредък, което може да се окаже благоприятно за пазарите.