Политически трус разтърси Индия

Борбата за власт е жестока

Публикувано от Божидар Балевски юни 04, 2024 в Политика

Министър-председателят Нарендра Моди обеща да остане на власт, въпреки че неговата партия Бхаратия Джаната (BJP) загуби самостоятелното си мнозинство в парламента. Това е първият път от десетте години, откакто Моди е на власт, когато той трябва да разчита на коалиционни съюзници, за да формира правителство.

Въпреки че ръководеният от BJP Национален демократичен алианс (NDA) е на път да си осигури 293 места, надхвърляйки прага от 272 места за мнозинство, самата BJP не успя да постигне категорична победа. Опозиционният блок, Индийският национален алианс за развитие и приобщаване (INDIA), е на път да спечели 229 места, според последните резултати.

Моди отпразнува успеха на коалицията в социалните медии, като го определи като „историческо постижение“ и изрази ангажимента си да „продължи напред с нова енергия, нов ентусиазъм и нова решителност“. В реч в централата на BJP Моди призна мандата на NDA да управлява за трети пореден мандат и изрази благодарност за продължаващото доверие на избирателите в BJP и нейните съюзници.

Индийските пазари претърпяха най-лошото си представяне от повече от четири години след обявяването на резултатите от изборите. Тази реакция последва рекордните стойности по-рано през седмицата, стимулирани от екзитполовете, които сочеха категорична победа на Моди. Първоначално Моди уверено прогнозираше значителна победа от 400 места, когато изборите започнаха на 19 април.

Ниранджан Саху, старши научен сътрудник във Фондация „Обзървър рисърч“, определи изборите като „политическо земетресение“, посочвайки, че дори Моди да запази поста си, авторитетът му ще бъде значително намален.

За да си осигури стабилно правителство, Моди сега се нуждае от подкрепата на двама ключови съюзници в рамките на НДА, които контролират общо около 30 места. Тези съюзници, които се присъединиха към коалицията на Моди само преди няколко месеца, в миналото са сменяли лоялността си, което хвърля несигурност върху по-нататъшната им подкрепа. Въпреки това представител на партията Телугу Десам в Андхра Прадеш потвърди подкрепата им за коалицията на Моди.

Опозицията, водена от Рахул Ганди, сформира единен фронт от над 20 партии, целящ да се противопостави на доминацията на Моди. Този алианс от регионални и кастови групи се стремял да намери отклик сред избирателите, които се чувствали маргинализирани от икономическия растеж на Индия, съпроводен с нарастващо неравенство и безработица.

След резултатите Ганди заяви, че изборите отразяват желанието на обществото за промяна, като разкритикува управлението на Моди през последното десетилетие. Опозиционният алианс планира да се събере, за да изготви стратегия за следващите си стъпки.

Разочароващото представяне на Моди, което е първият сериозен неуспех на национални избори, повдига въпроси за бъдещето му като министър-председател. Възможността за слабо коалиционно правителство може да попречи на способността му да осъществи значителни икономически реформи или да продължи хиндуистката си националистическа програма, ако приемем, че той остане на поста си.

Сигналите за проблеми се появиха още в началото на гласуването, което накара Моди да засили реториката си, привличайки хиндуистката си националистическа база с разединяващи изявления срещу политиките на опозицията. Призивът на Моди се основава на смесица от благоприятни за бизнеса политики, социални инициативи за бедните и хиндуистки националистически предложения. Той обеща подобни политики и през третия си мандат, включително спорния единен граждански кодекс, който среща съпротивата на различни религиозни общности.

Въпреки че тези спорни предложения могат да бъдат отложени и независимо от резултата от изборите, икономическият растеж на Индия се очаква да остане стабилен. Известни бизнес лидери и икономисти прогнозират, че икономиката на Индия, възлизаща на 3,5 трилиона долара, ще допринесе значително за световния растеж през следващите пет години.