Пазарите в Индия са притеснени от това събитие

Идва важен момент за нацията

Публикувано от Божидар Балевски май 30, 2024 в Политика

В тази статия ще обсъдим потенциалното въздействие върху пазарите на изборите в Индия, дори ако министър-председателят Нарендра Моди запише победа. Ето и по-подробен поглед върху ситуацията:


В последната фаза на гласуването на настоящите общи избори резултатите скоро ще определят политическата и икономическата посока на Индия. Въпреки че същинското преброяване на гласовете ще започне на 4 юни, се очакват незабавни реакции, тъй като след приключването на гласуването тази събота ще започнат да се появяват екзитполове.


На фона на тази изборна обстановка индийският индекс VIX, който измерва пазарната волатилност, се покачи с над 135% от най-ниското си ниво през април, което показва повишената тревога на инвеститорите относно резултатите от изборите.


Инвеститорите спекулират, че без категорична победа за партията на Моди „Бхаратия Джаната“ (БДП) може да се появят значителни пречки при осъществяването на ключови икономически реформи. Преди това БДП и нейните съюзници притежаваха над 350 места и имаше очаквания, че на настоящите избори този брой може да нарасне до 400 места. Подобно силно мнозинство би улеснило извършването на значителни конституционни изменения и реформи в областта на придобиването на земя и трудовото законодателство, които са от решаващо значение за ускоряване на икономическата експанзия на Индия.


Миналата седмица оптимизмът на пазара доведе до рекордно високи стойности на индекса NIFTY 50, отразявайки надеждите за благоприятни резултати от изборите. Анализаторите на Bank of America отбелязаха, че пазарът до голяма степен е изключил риска от неочакван неблагоприятен резултат за водената от БДП коалиция.


Въпреки тези високи залози Брадли Сондърс, асистент-икономист в Capital Economics, спомена, че въпреки че предизборната прогноза на BJP за спечелване на 400 места може да е била твърде амбициозна, партията участва в изборите с най-силното еднопартийно мнозинство, наблюдавано от близо четири десетилетия. Тази сила е подсилена от доброто представяне на БДП на щатските избори през миналата година. Въпреки това Сондърс отбеляза също, че избирателната активност е по-ниска от тази на предишните избори, но съответства на средните исторически стойности.


Някои пазарни стратези предупреждават, че дори убедителната победа на Моди може да не окаже положително въздействие върху пазара на акции, като предполагат сценарий, при който пазарът може да „купи слуха, да продаде новината“. Стратегът на Bernstein, Venugopal Garre, прогнозира краткотрайно покачване над границата от 23 000 пункта за индекса NIFTY, последвано от бързо прибиране на печалби, което може да го върне обратно надолу.


Други новини: Индия е засегната от силна гореща вълна, като в някои региони температурите достигнаха 50 градуса по Целзий, което доведе до първия за сезона смъртен случай в Делхи, свързан с горещините. Освен това S&P повиши перспективата на суверенния рейтинг на Индия до положителна, отразявайки стабилния икономически растеж на страната и положителното му въздействие върху профила на държавния дълг.


В областта на спорта Kolkata Knight Riders спечелиха титлата в IPL, побеждавайки с лекота Sunrisers Hyderabad, които успяха да направят само 113 писти - най-ниската сума, която някога е била на финал в IPL.


В перспектива резултатите от изборите ще бъдат следени отблизо, като преброяването на гласовете ще започне следващата седмица. Освен това следващия петък централната банка на Индия ще обсъжда лихвените проценти - важно събитие, което може да повлияе на икономическите и пазарните прогнози.