Напрежение между САЩ и Китай заради TikTok

Нов законопроект беше одобрен, според който ByteDance трябва да продаде TikTok, за да може приложението "да остане достъпно в САЩ".

Публикувано от Божидар Балевски мар 14, 2024 в Политика

Бъдещето на TikTok в САЩ виси на косъм. Камарата на представителите на САЩ наскоро прие законопроект, според който ByteDance, китайската компания майка на TikTok, трябва да се откаже от дейността си в САЩ в рамките на шест месеца. Този ход, целящ да отговори на опасенията за националната сигурност, изглежда се насочва към сблъсък с решителната позиция на Китай срещу подобни действия.


Загриженост за националната сигурност задвижва действията на САЩ


Правителството на САЩ отдавна има резерви към TikTok, тъй като подозира, че китайското правителство може да получи достъп до данните на американските потребители. Тези опасения се дължат на непрозрачния характер на практиките за събиране на данни в платформата и на потенциалното влияние, което Китайската комунистическа партия (ККП) може да окаже върху модерирането на съдържанието. Въпреки че TikTok многократно е отричала какъвто и да е обмен на данни с китайското правителство, липсата на прозрачност подхранва тревогите на САЩ.


Предложената принудителна продажба има за цел да намали тези рискове за националната сигурност, като прекъсне пряката връзка между TikTok US и ByteDance. Осъществимостта на подобна продажба обаче се сблъсква със значителни пречки.


Китай вероятно ще блокира продажбата


Основната пречка пред продажбата се крие в основата на успеха на TikTok - неговият алгоритъм. Тази усъвършенствана технология подбира съдържанието за отделните потребители, като стимулира ангажираността и времето, прекарано от потребителите в приложението. Анализаторите я наричат "тайния сос" на TikTok - ключов елемент, който е малко вероятно да бъде включен в сделка за продажба.


Китай смята подобна напреднала технология за стратегически важна. Експертите смятат, че китайското правителство ще откаже да издаде необходимия лиценз за износ на технологии, което на практика ще блокира продажбата на алгоритъма като част от бизнес пакета на TikTok в САЩ. Без основния алгоритъм американското подразделение на TikTok би загубило своята определяща характеристика и потребителска база.


Прецедентите водят до задънена улица


Тази ситуация не е съвсем нова. През 2023 година подобни опасения накараха Комитета по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS) да окаже натиск върху ByteDance да продаде TikTok. Китай категорично се противопостави на този ход, сигнализирайки за непоколебимата си позиция за защита на технологиите, считани за жизненоважни за националната сигурност.


Несигурност на оценката замъглява картината


Въпреки политическите пречки, огромната популярност на TikTok го прави ценен актив. Като най-изтегляното приложение за социални медии в САЩ през 2023 година, то представлява значително предизвикателство за утвърдени гиганти като Meta (Facebook) и Snap. Анализаторите смятат, че само бизнесът на TikTok в САЩ може да бъде оценен на повече от 60 млрд. долара. Въпреки това несигурността около алгоритъма и липсата на одобрение от китайското правителство хвърлят дълга сянка върху всякакви потенциални преговори за продажба.


Патова ситуация или компромис?


Настоящата ситуация представлява сложна геополитическа и технологична главоблъсканица. Стремежът на САЩ да защитят националната си сигурност се сблъсква с решимостта на Китай да защити своите вътрешни технологични постижения. Намирането на решение изисква ориентиране в този сложен пейзаж.


Възможните сценарии включват


Патова ситуация - Законопроектът на САЩ може да не бъде приет от Сената и статуквото да остане непроменено. Напрежението около TikTok обаче вероятно ще се запази.

Компромис - Двете страни могат да проучат възможността за сключване на сделка, включваща засилени мерки за сигурност на данните и независим надзор на операциите на TikTok в САЩ, като по този начин се отговори на опасенията на САЩ, без да се стига до пълно освобождаване.


Бъдещето на TikTok в САЩ остава несигурно. Дали може да се намери решение в настоящата политическа обстановка, е въпрос, на който само времето ще даде отговор.