Китайското правителство отново се намесва

Китай прави всичко възможно, за да излезе от кризата

Публикувано от Любомир Стойчевски окт 21, 2024 в Политика

Китайските банки намалиха основните си лихвени проценти по кредитите след мерките на централната банка за облекчаване на условията в края на септември. Този ход е част от по-широка стратегия за стимулиране на икономическия растеж и за ограничаване на спада на жилищния пазар.


Едногодишният основен лихвен процент по кредитите (ОЛП) бе намален от 3,35% на 3,10%, а петгодишният ОЛП - от 3,85% на 3,60%. 


Едногодишни и петгодишни лихвени проценти

Източник: Китайска народна банка


Тези понижения на лихвените проценти бяха по-големи от очакваното, като достигнаха горната граница на прогнозния диапазон от 20-25 базисни точки, очертан от управителя на Китайската народна банка (КНБ) Пан Гуншън. Намаленията надхвърлиха прогнозираното от икономисти понижение с 20 базисни точки.


Цел на икономическото съживяване


Намаленията на основния лихвен процент, който се определя от консорциум от големи китайски банки, следват неотдавнашните усилия на КНБ да стимулира кредитирането. Тези усилия включват понижаване на лихвените проценти и увеличаване на ликвидността, за да се насърчи вземането на заеми от домакинствата и предприятията.


„По-големите съкращения отразяват ангажимента на КНБ за по-бързо облекчаване на паричната политика, което съответства на неотдавнашния призив на Политбюро за по-значително намаляване на лихвените проценти“, отбеляза Бекли Лиу, ръководител на отдела за макростратегии за Китай в Standard Chartered Plc.


След изявлението офшорният юан остана относително стабилен на равнище около 7,12 щ.д. за долар, а доходността на 30-годишните държавни облигации не отбеляза съществена промяна - 2,3%, при слаба търговска активност сутринта.


На среща през септември висшите китайски ръководители призоваха за значително намаляване на лихвените проценти и за мерки в подкрепа на изпитващия затруднения сектор на недвижимите имоти, като подчертаха най-силния си досега ангажимент за стабилизиране на този жизненоважен отрасъл. Според Брус Панг, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc., по-големите от очакваните намаления на лихвените проценти имат за цел да помогнат за стабилизирането на пазара на недвижими имоти.


Индикации за по-нататъшно облекчаване


ПИБ предположи, че на хоризонта може да се очакват още облекчения на паричната политика. В петък управителят Пан потвърди възможността за намаляване на нормата на задължителните резерви (НЗР), което би освободило допълнителни средства за банките да отпускат заеми, с още 25 до 50 базисни пункта до края на годината, в зависимост от условията на ликвидност.


Макар че допълнителни понижения на лихвените проценти може да се очакват едва през следващата година, някои анализатори смятат, че ако икономиката се сблъска със значителни негативни шокове, КНБ може да възприеме по-агресивен подход към паричното облекчаване. Сяоцзя Чжи, ръководител на отдел „Изследвания“ в Credit Agricole CIB, посочи, че централната банка ще действа решително, за да противодейства на евентуални сериозни спадове.


Последици за кредитите и ипотеките


По-голямата част от кредитите в Китай, както нови, така и съществуващи, са обвързани с едногодишния основния лихвен процент, докато петгодишният лихвен процент оказва влияние върху лихвените проценти по ипотечните кредити и други дългосрочни разходи по заемите. Неотдавна най-големите държавни банки в страната също намалиха лихвите по депозитите, за да смекчат въздействието на по-ниските лихви по кредитите върху свиващите се маржове на печалбата си.


Тези стъпки подчертават продължаващите усилия на Китай да стимулира икономическия растеж и да стабилизира жилищния пазар в условията на постоянни предизвикателства.