Китай отпуска 562 милиарда долара за дострояването на жилища

Възстановяването в Китай изглежда, че не се сбъдва

Публикувано от Божидар Балевски окт 17, 2024 в Политика

Инициативата на Китай за кредитиране на недостроени жилища на стойност 562 млрд. долара не оправда очакванията


Решението на Китай да удвои почти двойно кредитната си квота за незавършени жилищни проекти до 4 трлн. юана (562 млрд. долара) не оправда очакванията на пазара, което доведе до спад на акциите на недвижими имоти. Инвеститорите се надяваха на по-силни мерки за стабилизиране на сектора.


Планът на Китай


Правителството обяви целта си за отпускане на заеми за проекти за недвижими имоти от „белия списък“ в края на годината, след като към 16 октомври разпредели 2,23 трлн. юана. Тази инициатива, насочена към завършване на незавършените жилища, беше част от по-широк набор от политики, представени на неотдавнашен брифинг. Въпреки тези усилия анализаторите изразиха разочарование, като определиха политиките като постепенни. 


По време на брифинга министърът на жилищното строителство Ни Хонг и други официални лица останаха уверени, че правителството може да стабилизира сектора на недвижимите имоти. Те изказаха предположение, че жилищният пазар в Китай може би наближава най-ниската си точка. Брус Панг, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle, отбеляза, че правителството възприема по-прагматичен подход, разглеждайки сектора на недвижимите имоти нито като значителен двигател на растежа, нито като основна пречка, а като стабилизираща сила за икономиката.


Програмата „бял списък“ има за цел да гарантира, че незавършените жилища ще бъдат доставени на купувачите, като по този начин ще се отговори на опасенията за пореден широко разпространен бойкот на ипотеките. По данни на Nomura Holdings около 48 милиона продадени, но непостроени жилища се нуждаят от около 3 трилиона юана пряко държавно финансиране, за да бъдат завършени.


Освен това Китай обмисля да разреши на банките да отпускат заеми за закупуване на пустеещи земи и да увеличи подкрепата за достъпни жилища, особено за семейства с две или повече деца. Правителството също така планира да обнови един милион стари жилища в големите градове, което е част от по-широките усилия за подобряване на условията на живот в градските райони.


Реймънд Ченг, ръководител на отдела за проучване на пазара на недвижими имоти в CGS International Securities Хонконг, посочи, че пазарът може да бъде разочарован от липсата на конкретни подробности относно специалните облигации за закупуване на непродадени жилища.

Старата песен на нов глас


Това съобщение следва поредица от предишни правителствени мерки, насочени към укрепване на китайската икономика, която си е поставила за цел около 5% растеж през тази година. В края на септември правителството въведе пакет от реформи в подкрепа на изпитващия затруднения сектор на недвижимите имоти, включително понижаване на разходите по заеми за ипотечни кредити на стойност до 5,3 трлн. долара и облекчаване на правилата за купувачите на втори дом. Според заместник-управителя на Китайската народна банка Тао Линг в резултат на това се очаква около 50 млн. домакинства да спестят 150 млрд. юана от разходи за ипотечни кредити.


Въпреки тези инициативи анализаторите изразиха скептицизъм, че планът ще се превърне в достатъчно ново финансиране за довършване на незавършените жилища. Финансирането на строителните предприемачи от вътрешни заеми спадна с 4% тази година до август, дори и при наличието на програмата „бял списък“.


В стремежа си да стимулират купуването на жилища големите градове като Пекин и Шанхай разшириха допустимостта за закупуване на жилища, а по-малките градове като Тиендзин и Ченду отмениха всички ограничения за продажба на нови жилища.


Въпреки това, както отбеляза Вей-Серн Линг, управляващ директор в Union Bancaire Privée, инвеститорите в акции търсят смели, главозамайващи мерки, за да повишат цените на акциите. Докато не бъдат въведени такива инициативи, пазарните реакции на правителствените брифинги вероятно ще останат приглушени.