Джо Байдън е хванал Ковид. В криза ли е кампанията му?

Шансовете на президента за втори мандат се стопяват

Публикувано от Божидар Балевски юли 18, 2024 в Политика

Президентът Джо Байдън сякаш не може да си почине.


След като в сряда му беше поставена диагноза „Ковид-19“, плановете на президента Байдън да се противопостави на Националната конвенция на Републиканската партия бяха нарушени, което доведе до отмяна на планираната изява пред ключова латиноамериканска застъпническа група.


След поставянето на диагнозата поредица от изтичания на информация разкриха, че висши лидери на Демократическата партия лично са предупредили Байдън, че е малко вероятно да спечели срещу Доналд Тръмп и застрашава позициите на съюзниците си в Конгреса.


Лидерите на партията губят доверие в Байдън


Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е съобщил, че е посъветвал Байдън да се оттегли от надпреварата. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис предал на президента, че кандидатурата му застрашава контрола на демократите върху Конгреса. Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси също е казала на Байдън на четири очи, че той не може да победи Тръмп.


Публично демократите изразиха съмненията си относно жизнеспособността на кампанията на Байдън. В сряда Адам Шиф, кандидат за Сената на САЩ от Демократическата партия от Калифорния, поднови призивите към Байдън да се оттегли, като го призова да „предаде факела“.


Междувременно Шумър и Джефрис се опитаха да предотвратят стремежа на поддръжниците на Байдън да проведат предсрочно виртуално поименно гласуване, което би могло да затвърди номинацията му, надявайки се да потушат несъгласието.


След като президентът се изолира в дома си в Рехобот Бийч, щата Делауеър, кампанията му бе изправена пред допълнителен смут. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви, че Байдън е напълно ангажиран.


Според Бейтс Байдън е информирал лидерите на Конгреса, че „той е кандидатът на партията, планира да спечели и очаква с нетърпение да работи с тях двамата, за да приеме програмата си за 100 дни в помощ на работещите семейства“.


Епизодът на Байдън с Ковид-19 обаче поставя здравето му в центъра на вниманието в ключов момент, когато той се стреми да разсее опасенията за възрастта и умствената си острота. В интервю проведено  във вторник, Байдън намекна, че може да обмисли оттегляне, ако се появят нови здравословни проблеми, като дори спомена, че вицепрезидентът Камала Харис може да поеме поста, ако се наложи, по време на втория мандат.


Дори поддръжниците на Байдън се опитваха да го защитят. Сенатор Бърни Сандърс, прогресивен лидер, който наскоро подкрепи Байдън, призна в интервю за „Ню Йоркър“, че Байдън изпитва затруднения при завършването на изреченията.


Предизвикателствата на президента Байдън бяха подчертани от сцените от конгреса на ООП, където се появи Тръмп, възстановявайки се от неотдавнашния опит за убийство, показвайки предизвикателен и устойчив образ, който събра подкрепата на републиканците. Във вторник вечерта бившите съперници Ники Хейли и Рон ДеСантис подкрепиха кандидатурата на Тръмп по време на конгреса в Милуоки.


Този контраст подчерта различната траектория на двете кампании: едната набира скорост, другата е в хаос.


Социологическите проучвания отразяваха опасенията на демократите, като почти две трети от собствената партия на Байдън предполагаха, че той трябва да се оттегли от надпреварата, според проучване на Associated Press-NORC, публикувано малко преди диагнозата на Байдън „Ковида“. Само трима от всеки 10 демократи изразиха силна увереност в способността му да служи ефективно като президент.


Кампанията на Байдън дерайлира


Байдън се надяваше да промени възприятията си по време на тридневно пътуване, което бързо се провали.


Първоначално президентът планираше да посети Остин, Тексас, в понеделник, за да отбележи 60-годишнината от приемането на Закона за гражданските права в президентската библиотека „Линдън Бейнс Джонсън“. Белият дом разглеждаше обръщението като възможност Байдън да се присъедини към предишните усилия на демократите за защита на правата на малцинствата, противопоставяйки се на позицията на Тръмп по отношение на абортите и избирателните права.


Събитието обаче беше отменено след стрелбата в събота на митинга на Тръмп, а планираното интервю за NBC News беше преместено в Белия дом. Без фона на събитието интервюто стана напрегнато, като се съсредоточи върху реториката на Байдън и въпросите за неговата възраст.


Във вторник Байдън възобнови предизборната си дейност на националния конгрес на NAACP, но речта му се провали, когато предложи ограничаване на увеличението на наемите от корпоративните наемодатели до 5% годишно, като погрешно заяви, че границата ще бъде 55 долара.


Медицинско състояние


След събитието откъси от интервю за BET News разкриха, че Байдън обмисля възможността да се кандидатира за преизбиране, ако бъде посъветван от лекарите поради здравословни проблеми.


В сряда денят на Байдън се влоши. По време на разговор за набиране на средства с Джефри Катценбърг Байдън е бил информиран, че даренията намаляват поради опасения, свързани с възрастта, както съобщава „Семафор“. По-късно Катценбърг излезе с изявление, в което нарече това „погрешно тълкуване на частна среща“.


След това президентът напусна радиоинтервю за Univision, чувствайки се зле. Тестът на Covid потвърди инфекцията му и той бързо се върна в дома си в Рехобот Бийч, Делауеър.


Единствената положителна новина за Байдън беше, че симптомите му са леки, като Белият дом съобщи за хрема, кашлица и „общо неразположение“.