Индия започва най-големите избори в света

Индийците гласуват на най-големите демократични избори в света, на които близо един милиард гласоподаватели избират следващото си правителство.

Публикувано от Божидар Балевски апр 18, 2024 в Политика

Тъй като Индия се подготвя за провеждането на общите избори през 2024 година, които започват на 19 април, събитието ще бъде най-голямото упражнение на демократични избори в световен мащаб, като се очаква близо един милиард души да гласуват. Този изборен маратон ще продължи седем етапа в продължение на шест седмици, което го прави не само логистичен подвиг, но и ключов момент в политическата история на Индия.


Залогът и мащабът на изборите


Предстоящите избори са важни, тъй като потенциално могат да осигурят на министър-председателя Нарендра Моди трети пореден мандат. Изборният процес включва избор на членове на Лок Сабха, долната камара на индийския парламент, която играе важна роля при формирането на правителството. Партията или коалицията с мнозинство в Лок Сабха ще назначи министър-председателя и ще ръководи правителството през следващите пет години.


Магическото число за мнозинство е 272, а местата, за които ще се борят, са 543. Очакванията обаче са насочени в полза на партията на Моди "Бхаратия Джаната" (BJP) и съюзения с нея Национален демократичен алианс (NDA), които са начело след солидни победи на предишните два избора.


Икономически контекст и постижения на Моди


Под ръководството на Моди Индия стана свидетел на забележителен икономически растеж. Понастоящем БВП на страната се нарежда на пето място в света и възлиза на 3,7 трилиона долара. С прогнози за третото място до 2027 година икономическата траектория на Индия изглежда обещаваща. През фискалната 2022-2023 година страната регистрира ръст на БВП от 7,2%, което е един от най-високите показатели сред държавите от Г-20. Международният валутен фонд предвижда ръст от 6,8 % през 2024 година и 6,5 % през 2025 година - цифри, които рязко контрастират с по-бавните темпове на растеж на други големи икономики като Китай.


Сред допълнителните икономически показатели е възходът на индийския фондов пазар, който надмина този в Хонконг и стана четвъртият по големина в света, оценяван на над 4 трилиона долара. Подобни икономически постижения са от решаващо значение, тъй като Моди се стреми към трети мандат, при който се очаква приемствеността на политиката и политическата стабилност да привлекат повече частни и чуждестранни инвестиции, независимо от неотдавнашните ниски нива.


Стратегически международни отношения


Важен аспект от мандата на Моди беше укрепването на международните отношения, особено със западните държави. На Индия все повече се гледа като на стратегически противовес на Китай в региона. Преизбирането на Моди вероятно ще продължи да укрепва връзките с държави като Съединените щати, насърчавайки повече американски компании да преместят производствените си бази от Китай в Индия. Това стратегическо партньорство съответства на по-широките политически цели на САЩ и се очаква да се запази независимо от резултата от изборите.


Динамика на опозицията и изборни предизвикателства


Основното предизвикателство към водената от Бхаратия Джаната коалиция идва от Индийския национален алианс за развитие и приобщаване (INDIA), оглавяван от Индийския национален конгрес с Рахул Ганди, видна фигура с дълбоки семейни връзки с предишни министър-председатели. Въпреки историческото значение на Конгреса, той изпитва трудности на последните избори, като претърпя поражения през 2014 година и 2019 година. Формирането на коалицията INDIA може да се разглежда като опит за консолидиране на усилията на опозицията срещу доминиращата партия на Моди.


Обществена загриженост и настроения на избирателите


Обществените настроения и опасенията на избирателите също са от решаващо значение на тези избори. Основните опасения включват безработицата, която е основният проблем за 27% от анкетираните в неотдавнашно проучване, и нарастващите разходи, отбелязани от 23% от анкетираните. Тези икономически затруднения подчертават различията в благосъстоянието и качеството на живот, които според съобщенията са намалели за мнозина през последните пет години при управлението на настоящата администрация. Тези проблеми са силни фактори, които могат да повлияят на поведението на избирателите.


Логистика и мащаб на изборите


Логистичните мащаби на общите избори в Индия са огромни - 968 милиона регистрирани гласоподаватели, включително 18 милиона гласоподаватели, които гласуват за първи път. Изборите продължават 44 дни и включват над един милион избирателни секции и милиони служители и охранители. Прогнозите са, че разходите за това гигантско изборно упражнение ще надхвърлят разходите за президентските избори в САЩ през 2020 година, което подчертава значителните инвестиции, които Индия отделя за поддържане на демократичните процеси.


Последици от резултатите от изборите


Резултатите, които се очакват на 4 юни, ще имат далечни последици не само за вътрешните политики на Индия, но и за нейното икономическо и стратегическо позициониране в световен мащаб. Независимо дали Бхаратия Джаната ще спечели трети мандат или опозицията ще спечели позиции, политиките, определящи икономическия пейзаж, външните отношения и вътрешното развитие на Индия, вероятно ще се запазят, с малки стратегически промени в зависимост от приоритетите на новото ръководство.


Докато светът наблюдава, общите избори в Индия през 2024 година са нещо повече от национално събитие - те са важен момент в глобалната демокрация, предлагащ поглед върху взаимодействието между икономическия растеж, политическата стабилност и стратегическите партньорства на международната сцена.