Еврозоната расте, въпреки Германия

Двигателят на Европа е в беда

Публикувано от Божидар Балевски юли 31, 2024 в Политика

Икономиката на еврозоната отбеляза по-голям от очакваното ръст през второто тримесечие на 2024 г., показват експресните данни на статистическата служба на Европейския съюз. Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната нарасна с 0.3% през тримесечието, завършило в края на юни, в сравнение с предходното тримесечие. Икономисти прогнозираха по-слабо увеличение от 0.2% на тримесечна база. Икономическият ръст в целия ЕС също достигна 0.3% за същия период. На годишна база БВП се е увеличил с 0.6% във валутния съюз и с 0.7% в целия ЕС.


Тези предварителни оценки на БВП се базират на непълни данни и подлежат на ревизии. Евростат, институцията която отчита растежа на БВП-то на еврозоната, прави ревизия на данните на няколко месеца. Нищо чудно след ревизията растежа да е отрицателен, поради слабото представяне на Германия.


Според данни на Евростат, ръстът на БВП за първото тримесечие беше потвърден на ниво от 0.3%, без промяна спрямо първоначалния показател, обявен по-рано тази година. Еврозоната изпадна в техническа рецесия през втората половина на 2023 г., тъй като БВП се сви през третото и четвъртото тримесечие на годината, според ревизирани данни, публикувани по-рано през 2024 г.


Наскоро проведени бизнес проучвания показаха, че икономиката на еврозоната се забавя поради геополитическо напрежение, слаб глобален растеж и крехко потребителско доверие. Въпреки това, предварителните данни от вторник показват, че темпът на растеж от първото тримесечие се запазва, макар и слабо. Според Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в нидерландската банка ING, данните показват, че икономиката на региона започва да се възстановява.


"След стагнацията през 2023 г., това е облекчение и показва, че икономиката предпазливо се възстановява," отбеляза Колийн. Въпреки това, той изрази съмнение относно това, доколко икономиката на еврозоната ще успее да ускори своето възстановяване.


Неочаквано свиване в Германия


По-рано във вторник, Германия съобщи, че БВП е намалял с 0.1% през второто тримесечие, което изненада анализаторите. За същия период, икономиката на Франция нарасна с 0.3%, надхвърляйки прогнозите.


Спадът на германската икономика отразява по-слабите инвестиции в оборудване и сгради, според Федералната статистическа агенция. Въпреки очакванията за скромен ръст от 0.1%, германската икономика се сви, което показва нови предизвикателства за най-голямата икономика в Европа.


Италия също отчете леко забавяне на растежа, като БВП нарасна с 0.2% през второто тримесечие, спрямо 0.3% през първото. Увеличената активност в сектора на услугите компенсира слабостта в промишлеността и селското стопанство.


Сред страните от ЕС, за които има налични данни за второто тримесечие на 2024 г., Ирландия отбеляза най-голямо увеличение спрямо предходното тримесечие с 1.2%, следвана от Литва (0.9%) и Испания (0.8%). Най-големи спадове са регистрирани в Латвия (-1.1%), Швеция (-0.8%) и Унгария (-0.2%). На годишна база растежът е положителен за осем държави и отрицателен за три.


Изоставане от САЩ


Въпреки че икономиката на еврозоната показва известна устойчивост, тя значително изостава спрямо тази на САЩ. През второто тримесечие американската икономика нарасна с 2.8% на годишна база, което демонстрира устойчивост на потребителските разходи, докато Федералният резерв обмисля намаляване на лихвените проценти в предстоящите месеци. Данните надминаха очакванията на икономистите за 2% ръст на БВП между април и юни и показаха значителен скок спрямо 1.4% през първото тримесечие.