Ескалацията на конфликта е факт

Напрежението в Близкия Изток се ожесточава

Публикувано от Божидар Балевски авг 05, 2024 в Политика

Израелски дипломати съобщиха на западните си колеги, че израелските военни не възнамеряват да предприемат по-нататъшни действия след неотдавнашното ликвидиране на ключови фигури от Хамас и Хизбула. Тези събития засилиха опасенията от нов конфликт в Близкия изток, което предизвика дипломатически усилия на високо равнище от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС) за деескалация на ситуацията.


След убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран Иран се закани да отвърне на удара срещу Израел. Палестинските бойци и ливанската групировка Хизбула също отправиха подобни заплахи. Високопоставени дипломати от САЩ и ЕС оказват натиск върху всички участващи страни да се въздържат от по-нататъшно изостряне на ситуацията. Очаква се убийството на Хания, който играеше основна роля в преговорите за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците в Газа, да усложни значително тези усилия.


Дипломатите на САЩ и ЕС полагат целенасочени усилия да предотвратят разрастването на ситуацията в по-голям конфликт, след като Израел нанесе бързи последователни удари, при които бяха ликвидирани както Хания, политически лидер на Хамас, така и командир от Хизбула. Въпреки че Тел Авив не коментира официално първото убийство, няколко израелски министри публично отбелязаха смъртта на Хания в социалните медии.


Иранският президент Масуд Пезешкян, който беше домакин на Хания по време на церемонията по встъпването му в длъжност в Техеран, обеща, че Ислямската република ще отмъсти за смъртта му. Високопоставен служител от палестинската бойна групировка заяви, че "този страхлив акт няма да остане ненаказан". Хизбула, макар и да не обвинява пряко Израел, посочи, че инцидентът само ще засили решимостта на свързаните с Иран групировки да се противопоставят на Израел. В отговор на тези заплахи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подчерта, че "всеки, който се изправи срещу нас, ще плати висока цена" и увери, че страната му е готова да се изправи срещу всяка заплаха.


Активна дипломация


Непосредствено след убийството на Хания Енрике Мора, висш дипломат от ЕС, проведе разговори с официални лица в иранската столица. Едновременно с това Брет МакГърк, висш служител на Белия дом за Близкия изток, проведе разговори в Саудитска Арабия. Тези дискусии бяха насочени към убеждаване на Техеран да се въздържи от отговор или да ограничи евентуалните ответни мерки до символични. Според "Файненшъл таймс" израелски дипломати са информирали западните си колеги, че израелските военни не планират по-нататъшни действия. "Всички настояват Техеран да прояви сдържаност и да ограничи действията си", коментира западен дипломат, участвал в обсъжданията.


Тел Авив обяви, че ударът в Бейрут, при който е убит висшият командир на "Хизбула" Фуад Шукр, е бил в отговор на смъртоносна ракетна атака, отнела живота на 12 души в окупираните Голански възвишения миналата неделя. 


Западни правителства призовават гражданите си да напуснат Ливан.


Западните правителства засилиха призивите си към гражданите да напуснат Ливан, докато все още има търговски полети, тъй като напрежението в региона ескалира. Франция призова своите граждани да заминат възможно най-скоро, след като в събота подобни съвети бяха отправени от Обединеното кралство, САЩ и Йордания, позовавайки се на нарастващото напрежение между Израел, Иран и бойците на Хизбула.


"Насърчаваме желаещите да напуснат Ливан да резервират всеки наличен билет, дори ако полетът не е незабавен или следва алтернативен маршрут", заяви посолството на САЩ в Ливан в имейл до своите граждани.


Спешна американска дипломация за предотвратяване на пълномащабна война


В сряда администрацията на Байдън започна спешни разговори с Израел и други съюзници и партньори с влияние върху Иран в опит да предотврати избухването на нова пълномащабна война. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди ситуацията с колегите си в Йордания и Катар, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския си колега Йоав Галант. МакГърк, който беше в Саудитска Арабия на предварително планирано пътуване, се отправи към Кайро за допълнителни разговори, свързани с войната в Газа, която избухна, след като Хамас нападна Израел на 7 октомври.


След смъртоносния ракетен удар по Голанските възвишения Вашингтон се опита да убеди Израел да отговори по премерен начин, като дипломатите предупредиха за потенциалните последици от дълбоко ответно действие на ливанска територия. Убийството в Техеран само засили опасенията на американските служители за регионален конфликт.


Белият дом омаловажи вероятността от пълномащабна война, въпреки че някои служители признаха, че настоящата ситуация е сред най-чувствителните след 7 октомври. "Не вярваме и няма признаци, че ескалацията е неизбежна", заяви в сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, като добави, че Вашингтон все още се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня. Блинкен заяви, че САЩ не са знаели предварително за удара срещу Хания и не са участвали в него, и подчерта важността на прекратяването на военните действия между Израел и Хамас.


Златото се представя страхотно


Златото преживя бурна сесия, като първоначално цените рязко спаднаха, а след това се възстановиха, тъй като търговците реагираха на сериозната разпродажба на акции и нарастващото напрежение в Близкия изток.


Спот златото, което миналата седмица достигна рекордни стойности, първоначално спадна с повече от 1 %, преди да се стабилизира на ниво около 2440 USD за тройунция. Опасенията за задълбочаващо се икономическо забавяне в САЩ оказаха натиск върху капиталовите пазари, тъй като търговците се опасяваха, че Федералният резерв може да се забави с решението си да намали лихвените проценти.


В Близкия изток се засили безпокойството, че и без това нестабилната ситуация може да прерасне в по-широк, пряк конфликт между Израел и Иран. 


Златото е една от най-силно представящите се основни суровини през тази година, подкрепена от покупките от централните банки, търсенето от страна на азиатските потребители, а напоследък и от очакванията, че Фед може скоро да намали лихвените проценти. Въпреки че златото обикновено се възползва от статута си на сигурно убежище в периоди на финансова и геополитическа несигурност, стойността му може да спадне, ако разпродажбите на рискови активи са особено бързи или сериозни.