Доналд Тръмп стана абсолютен Биткойнър

Кандидатът за президент стана огромен привърженик на Bitcoin

Публикувано от Божидар Балевски юни 12, 2024 в Политика

Бившият президент Доналд Тръмп отново направи изказване в полза на Биткойн, като заяви, че криптовалутата ще помогне на САЩ да станат "енергийно доминиращи". Тръмп направи коментарите на собствения си сайт за социални медии Truth Social във вторник, след като списание Bitcoin го нарече "най-добрият избор за Биткойн".


"ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТРЪМП! Добивът на Биткойн може да бъде последната ни защитна линия срещу [цифровата валута на централната банка]. Омразата на Байдън към Биткойн само помага на Китай, Русия и радикалната комунистическа левица".


Той добави: "Искаме всички останали биткойни да бъдат произведени в САЩ!!! Това ще ни помогне да станем ЕНЕРГИЙНИ ДОМИНАНТИ!!!"


Тръмп се държи като твърд поддръжник на Биткойн през целия изборен цикъл през 2024 г., като миналия месец заяви пред публиката на Националния конгрес на либертарианците, че "ще държи Елизабет Уорън и нейните главорези далеч от вашия Биткойн и никога няма да позволя създаването на цифрова валута на централна банка".


"Цифрова валута на централна банка" е виртуална форма на валута, емитирана от централната банка на дадена държава, подобна на физическите пари. 


В момента САЩ нямат такава валута, но Федералният резерв разучава подобна алтернатива чрез провеждане на прочувания и изготвяния на доклади на темата, циркуралащи с имена свързани с така наречения “дигитален долар”. Официалното становище на ФЕД по темата е, че "не е взел решение дали да преследва или прилага цифрова валута на централната банка", но "проучва потенциалните ползи и рискове от CBDC от различни гледни точки". 


Криптоиндустрията, решена да се чуе гласът ѝ на изборите, набра над 100 млн. долара чрез т.нар. super PACs, като големи криптофирми като Ripple и Coinbase направиха големи дарения. 


Междувременно, откакто е на поста си, президентът Байдън често разстройва волевата крипто тълпа, до голяма степен благодарение на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, който заведе безброй изпълнителни дела срещу някои от най-големите компании в пространството, и на сенатор Елизабет Уорън,. която се хвалеше че създава "антикрипто армия".


Предишните позиции на Тръмп. Фен на долара


В миналото Доналд Тръмп изразяваше скептицизъм по отношение на биткойн, като се позиционираше като твърд защитник на щатския долар. Позицията му беше ясна и се коренеше в предпочитанието към традиционните икономически рамки. Когато беше попитан за възгледите си относно популярната криптовалута, Тръмп заяви: "Това, което харесвам, е американският долар, искам американският долар да доминира, а Биткойн е заплаха за него". Това изказване обобщава убеждението му, че стабилността и господството на щатския долар не трябва да бъдат подкопавани от цифровите валути, които според него са нестабилни и потенциално разрушителни. Неговата гледна точка подчерта значителното разделение между привържениците на конвенционалните парични системи и поддръжниците на нововъзникващите финансови технологии.


Доклад на JPMorgan Chase отечете, че криптовалутите е превръщат във все по-политически въпрос в навечерието на президентските избори в САЩ през 2024 г. С времето това тяхно твърдение се оказа правилно.


Докато на междинните избори в САЩ преди 2 години наблюдавахме различни политици да заемат про-крипто позиции, днес крипто е тема на самите президентски избори. И по-конретно тя заема централно място чрез про-Биткойн позициите на Доналд Тръмп, който изглежда се бори за гласовете на 15 милиона собственици на крипто портфейли.


Президентската избора е жестока, а Тръмп вече е обвинен по над 30 обвинения.