Доналд Тръмп и Илон Мъск за първи път проведоха разговор вчера

Вижте за какво си говореха двамата

Публикувано от Божидар Балевски авг 13, 2024 в Политика

По време на двучасов разговор в X Илон Мъск и Доналд Тръмп проведоха оживена дискусия по различни теми, включително национална сигурност, енергийна политика и имиграция. Обменът на мнения позволи на Тръмп да атакува политическите си опоненти, докато двамата мъже намериха общ език по отношение на визията си за САЩ.


Събитието, организирано в услугата за излъчване на живо Spaces на X, започна с технически трудности, но в крайна сметка стартира с въпроса на Мъск за неотдавнашния опит за покушение срещу Тръмп по време на митинг в Пенсилвания. Тръмп похвали бързата реакция на Сикрет сървис, като изрази увереност, че от инцидента ще бъдат извлечени поуки.


За какво си говореха двамата


С напредването на разговора Тръмп, който е в напрегната надпревара с вицепрезидента Камала Харис, използва платформата, за да се опита да си върне част от светлината на прожекторите. Х, с огромната си аудитория, предостави по-голяма сцена за Тръмп в сравнение със собствената му социална мрежа "Истина". Екипът на бившия президент рекламираше събитието като "интервюто на века", въпреки че форматът приличаше по-скоро на неформален разговор между две фигури, които се сближиха, след като политическите възгледи на Мъск се изместиха надясно.


Дискусията не разкри много за потенциалните планове на Тръмп за втория му мандат, а за Мъск понякога беше предизвикателство да се намесва. По отношение на имиграцията Мъск зададе по-премерен тон, като призна, че повечето хора, които влизат в страната, са трудолюбиви, въпреки че някои не са. Тръмп обаче беше по-критичен, като обрисува мрачна картина на ситуацията.


В един момент Мъск предложи потенциална роля в панел за ефективност на правителството, което Тръмп приветства. Идеята Мъск да поеме консултантска роля във втората администрация на Тръмп беше съобщена по-рано.


Тръмп също така се възползва от възможността да разкритикува Харис и Байдън, въпреки че Байдън е напуснал президентската надпревара. Тръмп се опита да обвърже Харис с политиките на настоящата администрация, докато говорител на Харис отхвърли кампанията на Тръмп като самоцелна.


В разговора беше засегната и енергийната политика, като Тръмп омаловажи спешността на прехода от изкопаеми горива, докато Мъск се застъпи за по-активен подход. От самото начало събитието беше съпътствано от технически проблеми, като някои потребители нямаха достъп до живото предаване, което доведе до объркване и шеги в мрежата. Мъск предположи, че причината е "масирана DDOS атака срещу X", въпреки че някои поставиха това обяснение под въпрос.


Събитието отбеляза важен момент за X, тъй като Мъск позиционира платформата като ключово място за новини в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември. Въпреки техническите неуспехи, дискусията привлече голяма аудитория, като в един момент се включиха над един милион слушатели.


По-рано през деня Тръмп се завърна в X с няколко публикации, първите му от август миналата година. Междувременно официалният представител на Европейския съюз Тиери Бретон изпрати писмо до Мъск относно работата на платформата с незаконно съдържание и дезинформация, като се позова на интервюто с Тръмп. Мъск отговори, като защити подхода на платформата, подчертавайки значението на свободата на словото и необходимостта от безопасни градове, сигурни граници и дерегулация в Америка. Той изрази подкрепата си за втория мандат на Тръмп, като заяви, че той е от решаващо значение за страната.