Златото не спира да поскъпва

Геополитиката, правителственото печатане на пари и ускореното търсене на благородни метали в Азия повишат цената на златото.

Публикувано от Божидар Балевски апр 08, 2024 в Пазари

Златото завладя инвеститорите през 2024 година, разбивайки рекордни върхове и противопоставяйки се на традиционната обратна връзка с процъфтяващия фондов пазар. Миналата седмица благородният метал премина границата от 2300 долара, а някои пазарни ветерани виждат на хоризонта още по-стратосферни висоти. Юрг Кийнър, главен инвестиционен директор в Swiss Asia Capital, прогнозира, че златото може да достигне 2600 долара в рамките на една година, което се дължи на съчетанието от геополитическо напрежение, разхлабена парична политика и нарастващо търсене, особено в Азия.


Перфектна буря за златото


Оптимистичната прогноза на Кийнър се основава на няколко ключови фактора. Той набляга на "фантастичен" анализ на бъдещата крива, който сочи към 2600 долара в рамките на една година. Като катализатор той посочва потенциален "short squeeze", при който инвеститорите, залагащи на спад на цените или с други думи - имащи къси позиции, са принудени да изкупуват обратно злато, за да покрият загубите си, което допълнително стимулира покачването на цените. Кийнър подчертава и едно важно развитие - намаляването на запасите от злато. Този недостиг би могъл да изложи на риск структурите на дериватите, особено за тези, които държат къси позиции, като потенциално може да доведе до ефекта на доминото от принудително изкупуване с цел покриване.


Освен техническия анализ, Кийнър идентифицира и по-широки макроикономически тенденции, които стимулират ралито на златото. Геополитическата несигурност, включително продължаващите конфликти и потенциалният многополюсен световен ред, подтиква инвеститорите да търсят сигурни активи като златото. Освен това опасенията за инфлацията на фона на печатането на пари от централните банки карат някои да се насочат към златото като потенциален хедж срещу покачващите се цени.


По-ниски лихвени проценти, по-високо търсене


Намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, което се очаква да бъде три пъти през тази година, е друг фактор, подкрепящ привлекателността на златото. По-ниските разходи по заемите правят златото по-привлекателна опция в сравнение с активите с фиксирана доходност като облигациите, които предлагат намаляваща възвръщаемост в среда на ниски лихвени проценти.


Азиатската златна треска


Кийнър подчертава значителната промяна в динамиката на търсенето на злато. Той наблюдава "масивен поток от благороден метал, напускащ Запада", и "истинска промяна" към нарастващо търсене в Азия, особено в Китай и икономиките от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай). Тази тенденция е в съответствие с данните на Световния съвет по златото, който съобщава за увеличени покупки на злато от китайски инвеститори и домакинства през 2023 година на фона на нестабилния вътрешен фондов пазар и проблемния сектор на недвижимите имоти. Централните банки също допринасят за рязкото нарастване на търсенето, като много от тях увеличиха златните си резерви през изминалата година, което допълнително засилва възходящия натиск върху цените.


Бичият сценарий


Бичата прогноза на Кийнър за 2600 долара в рамките на една година представлява агресивна прогноза. Въпреки че посочените от него фактори несъмнено оказват влияние върху цените на златото, някои анализатори остават предпазливи. Устойчивостта на настоящото рали на фондовия пазар може да намали привлекателността на златото като сигурно убежище. Освен това непредвидени икономически данни или промени в политиката на централните банки биха могли да нарушат настоящата траектория.


В перспектива


Въпреки присъщата несигурност, сегашното стечение на фактори създава убедителна картина за златото. Геополитическото напрежение, инфлационният натиск, очакваното намаляване на лихвените проценти и нарастващото търсене в Азия създават благоприятна среда за благородния метал. Предстои да видим дали целта на Кийнър от 2600 долара ще се осъществи, но възходът на златото през 2024 година подчертава трайното му очарование като ценен клас активи в един сложен и несигурен глобален пейзаж. Инвеститорите ще продължат да следят икономическите данни, действията на централните банки и геополитическите събития, за да преценят устойчивостта на настоящото рали на златото.