Златото може да е перфектната защита при този политически сценарии

Политическите рискове растат и от водеща банка анализират как да се предпазим

Публикувано от Божидар Балевски юни 19, 2024 в Пазари

Стратезите на Goldman Sachs препоръчват златото като средство за хеджиране срещу потенциалните инфлационни рискове, произтичащи от изборите в САЩ. Според техния анализ победата на републиканците както на президентските избори, така и на изборите за Конгрес създава значителни инфлационни рискове и може да окаже отрицателно въздействие върху възвръщаемостта на облигациите. Този риск се свързва с потенциални политики като по-високи вносни мита, намаляване на имиграцията, затягане на санкциите върху иранския петрол, по-ниски данъци и засилени опити за влияние върху политиката на Федералния резерв.


Бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да си осигури номинацията на републиканците, предложи замяна на подоходните данъци с мита. Освен това има съобщения, според които съюзниците на Тръмп имат планове да намалят независимостта на Федералния резерв, въпреки че кампанията не е потвърдила тези планове.


От Goldman Sachs отбелязват също така, че евентуална победа на демократите може да засили инфлационния натиск поради очакваното повишаване на корпоративните данъци.


Четири причини за хеджиране със злато


  1. Потенциално поскъпване: Goldman Sachs прогнозира, че цените на златото могат да се повишат до 2700 долара за тройунция до края на годината, което се дължи на силното търсене от страна на централните банки на развиващите се пазари и азиатските домакинства. Понастоящем фючърсите върху златото са се понижили до 2343 долара за тройунция, което представлява 13% ръст през тази година.


  1. Въздействие на санкциите: Ако санкциите се увеличат толкова, колкото са се увеличили от 2021 г. насам, цените на златото могат да отчетат допълнително увеличение от 15%.


  1. Суапове за кредитно неизпълнение: Разширяване на суаповете за кредитно неизпълнение в САЩ с едно стандартно отклонение поради опасения за изплащането на дълга на американското правителство също може да повиши цените на златото с още 15%.


  1. Опасения за подчинеността на Фед: При положение че мандатът на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл изтича през май 2026 г., опасенията за потенциална субординация на Фед при републиканска администрация биха могли силно да подкрепят цените на златото.


Допълнителни разсъждения


Стратезите подчертават, че опциите върху златото са сравнително евтини, като текущата шестмесечна имплицитна волатилност е на ниво от 14%, което прави привлекателно предложението за риск и възвръщаемост за закупуване на защита чрез кол опции върху злато. Те обаче предупреждават, че Федералният резерв може да противодейства на представянето на златото с по-строга реакция на паричната политика.


Освен в златото Goldman Sachs вижда стойност и в дългите позиции в суров петрол като хеджиране срещу геополитически и инфлационни рискове.