Задава ли се нова вълна от капитали към Индия?

Това може да промени статута на Индия и да донесе приток от милиарди долари

Публикувано от Божидар Балевски юни 21, 2024 в Пазари

Интересът от страна на международните пазари се увеличава, тъй като основните световни доставчици на индекси планират да включат държавния дълг на Индия в своите листвания.


Дълго време световните финансови гиганти гледаха на Индия просто като на още един нововъзникващ пазар, предлагащ висока потенциална възвръщаемост, но считан за твърде рисков за включване в основния портфейл. Икономическите реформи, започнати в началото на новото хилядолетие, обаче значително промениха това схващане. Днес индийската фондова борса се нарежда на пето място в света по пазарна стойност, а нейният пазар на държавен дълг, оценяван на 1,3 трилиона долара, привлича значително внимание от страна на инвеститорите с фиксирана доходност, които търсят алтернативи на пазари като Русия и Китай. "Индия все повече се възприема като жизнеспособна инвестиционна дестинация в средносрочен и дългосрочен план", коментира Джае Лий, управляващ директор в TCW Group Inc.


Включвания в стратегически индекси и интерес от страна на инвеститорите


На 28 юни JPMorgan Chase & Co. ще включи индийски държавни облигации в основния си индекс за облигации на развиващите се пазари, което може да насочи до 40 млрд. долара глобални инвестиции в индийски дълг, по оценка на Goldman Sachs. Това следва корекции в инвестиционните портфейли, за да се съобразят с препоръките на новия индекс. Bloomberg Index Services Ltd., свързана с Bloomberg News, също ще започне да включва индийски облигации в своите индекси от януари. Освен това FTSE Russell обмисля да добави индийски облигации към своите индекси с фиксирана доходност, подчертавайки продължаващите, но положителни корекции на пазара, отбелязани от Глория Ким, глобален ръководител на отдела за изследване на индексите на JPMorgan.


Нарастване на международните инвестиции и икономическа устойчивост


След обявяването на включването от JPMorgan през септември миналата година се наблюдава забележимо увеличение на чуждестранните инвестиции в индийски държавни облигации с 10 млрд. долара, което обръща тенденцията на отлив от 2020 г. до 2022 г. Този приток съвпада с достигането на нови върхови стойности на валутните резерви на Индия и с превръщането на рупията в най-силно представящата се валута в развиваща се Азия спрямо долара през 2024 г. Дълговите инструменти на индийското правителство донесоха възвръщаемост от 4,5% през тази година, изпреварена единствено от Аржентина сред облигациите на развиващите се пазари.


Икономически перспективи и нагласи на инвеститорите


Въпреки икономическата несигурност, пред която е изправен Китай, и геополитическата изолация на Русия, стабилният икономически растеж на Индия я позиционира като основен избор за търсещите диверсификация инвеститори. Благоприятните демографски показатели, бдителната централна банка и добрите фискални резултати повишават привлекателността на страната. Резултатите от неотдавнашните избори, при които партията на министър-председателя Нарендра Моди загуби някои места, но все пак си осигури мнозинство, не намалиха значително ентусиазма на инвеститорите към индийските облигации. Пазарите на облигации очакват, че икономическите политики на Моди ще продължат с минимални промени, въпреки че увеличените социални разходи биха могли да повлияят на фискалния дефицит на правителството.


Пазарна динамика и бъдещи съображения


Въпреки привлекателността на Индия чуждестранните инвеститори се сблъскват с предизвикателства като сложна документация и данъчни разпоредби. В момента се полагат усилия за опростяване на изискванията към инвеститорите и ускоряване на процесите на отчитане. Междувременно се разработват иновативни пазарни инструменти, които позволяват на офшорните инвеститори да се възползват от високата доходност на индийските облигации, без да са пряко изложени на индийските данъчни закони.


Ниският процент на държавните облигации, притежавани от чуждестранни инвеститори, в съчетание със силната вътрешна ликвидност предполага, че индийският пазар на облигации може да устои на глобалните финансови колебания. Дори по време на пазарни кризи възможностите за излизане от тях останаха достъпни, което гарантира доверието на инвеститорите в ликвидността и стабилността на индийския облигационен пазар.