Смесени резултати на AMD подчертават предизвикателствата и възможностите пред компанията

AMD отчете продажби за първото тримесечие, които леко надминаха очакванията на Wall Street, но разочарова с прогнозата си за растеж.

Публикувано от Божидар Балевски май 06, 2024 в Пазари



Advanced Micro Devices (AMD) отчете резултати за първото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите както по отношение на приходите, така и по отношение на печалбата на акция (Earnings per Share). Въпреки това, прогнозата на компанията за текущото тримесечие и по-слабият от очакваното сегмент на игрите доведоха до 7% спад в цената на акциите след края на работния ден.


Тази на пръв поглед противоречива реакция отразява сложната динамика, която е в сила за AMD. Въпреки че компанията отбелязва силен растеж в сегмента си за центрове за данни, задвижван от новите чипове за изкуствен интелект от серията MI300, насрещните ветрове в сектора на игрите и предпазливият оптимизъм по отношение на бъдещите резултати намаляват ентусиазма на инвеститорите.


Солидни резултати за първото тримесечие


Приходите на AMD за първото тримесечие в размер на 5,47 млрд. долара леко надхвърлиха консенсусната оценка от 5,46 млрд. долара. Коригираната печалба на акция от 62 цента също надхвърли очакваните 61 цента. Тези финансови резултати подчертават продължаващата сила на основния бизнес на компанията.


В перспектива обаче прогнозата на AMD за продажби в размер на 5,7 млрд. долара за текущото тримесечие съвпада точно с прогнозите на анализаторите. Липсата на значителна възходяща ревизия предполага изчаквателен подход от страна на компанията, потенциално дължащ се на продължаващата несигурност на световния пазар на чипове.


Двигател на растежа и конкуренция


Светлият лъч за AMD се крие в сегмента на центровете за данни, който отбеляза впечатляващ 80% ръст на годишна база до 2,3 млрд. долара. Този скок до голяма степен се дължи на успешното пускане на пазара на чиповете за изкуствен интелект от серията MI300, които пряко се конкурират с доминиращите графични процесори на Nvidia в областта на сървърите с изкуствен интелект.


AMD си осигури големи клиенти като Microsoft, Meta и Oracle за своя чип MI300X, надхвърляйки 1 млрд. долара в продажби от пускането му на пазара през четвъртото тримесечие на 2023 година. Компанията допълнително преразгледа прогнозата си за продажбите на чипове за изкуствен интелект през 2024 година нагоре до 4 млрд. долара, което отразява нарастващото доверие в този сегмент.


Въпреки това Nvidia остава безспорен лидер в сървърните чипове с ИИ, като само сегментът й за центрове за данни генерира зашеметяващите 18,4 млрд. долара продажби през януарското тримесечие. Това рязко сравнение подчертава значителната площ, която AMD трябва да покрие, за да оспори доминацията на Nvidia.


Главният изпълнителен директор Лиза Су признава това предизвикателство, но подчертава ангажимента на AMD да преодолее разликата. Компанията активно разработва нови чипове с изкуствен интелект и си сътрудничи тясно с водещи клиенти в областта на изкуствения интелект, за да усъвършенства пътната си карта. Този ориентиран към клиента подход може да се окаже решаващ за привличането на по-широка клиентска база.


Смесени сигнали от други сегменти


Докато сегментът за центрове за данни блести, сегментът за игри на AMD показва контрастна картина. Приходите от този сегмент спаднаха с 48% на годишна база до 922 млн. долара, което не отговори на очакванията на анализаторите. Този спад се дължи на по-ниските продажби на чипове за игрови конзоли и персонални компютри - тенденция, която вероятно е свързана с продължаващия недостиг на чипове в световен мащаб.


От друга страна, клиентският сегмент на AMD, представляващ основния бизнес с процесори за персонални компютри, отбеляза значителен подем. Приходите в този сегмент скочиха с 85% на годишна база до 1,4 млрд. долара, което предполага потенциално възстановяване от спада на пазара на персонални компютри, наблюдаван през 2023 година. Този ръст е особено забележителен, като се има предвид потенциалът на процесорите за персонални компютри на AMD да захранват приложения за изкуствен интелект - сегмент със значителен потенциал за растеж.


Сегментът за вградени продукти на компанията, състоящ се от продукти, придобити чрез придобиването на Xilinx, продължава да се сблъсква с предизвикателства. Приходите в този сегмент спаднаха с 46% на годишна база до 846 млн. долара, като не оправдаха очакванията на анализаторите за 942 млн. долара. Проблемите с интеграцията и пазарните фактори вероятно допринасят за тези слаби резултати.


В перспектива


Отчетът за приходите на AMD за първото тримесечие представя смесена картина. Силното представяне на компанията в сегмента на центровете за данни, подкрепено от продажбите на чипове с изкуствен интелект, е положителен знак. Слабостта в сегмента на игрите и предпазливите перспективи за бъдещето обаче предизвикват безпокойство сред инвеститорите.


Занапред успехът на AMD ще зависи от способността ѝ да се ориентира в тези контрастни тенденции. Компанията трябва да поддържа инерцията в своя сегмент за центрове за данни, като продължи да диференцира своите предложения за чипове с изкуствен интелект и намали разликата с Nvidia. Едновременно с това тя трябва да се справи с предизвикателствата в сектора на игрите и да се възползва от потенциалното възраждане на пазара на персонални компютри.


Чрез стратегическо балансиране на фокуса върху тези разнообразни сегменти и насърчаване на културата на иновациите, AMD може да превърне резултатите си от първото тримесечие в трамплин за дългосрочен растеж.