Японския пазар достига нови върхове!

Ето на какво се дължи доброто представяне на японския фондов пазар

Публикувано от Божидар Балевски юли 08, 2024 в Пазари

През февруари бенчмарк индексът Nikkei 225 в страната счупи рекорда си от 1989 г. Тази седмица както Nikkei, така и по-широкият индекс Topix поставиха в четвъртък нови исторически върхове при затваряне, като Topix надмина 34-годишен рекорд от декември 1989 г.


Какво изстреля пазарите до тези върхове?


Според Йеспер Кол, експерт в базираната в Токио фирма за финансови услуги Monex Group, печалбите са основният двигател на настоящото пазарно рали.


"Корпоративна Япония сега бере плодовете на десетилетията оперативно преструктуриране", обясни Кол. "Точките на рентабилност са на рекордно ниски нива, така че дори минимални увеличения на приходите от продажби водят до експлозивен ръст на печалбата."


Кол прогнозира 35% ръст на печалбата през следващите две финансови години (април 2024 г. - март 2026 г.) и 4% годишен ръст на горната граница на приходите.


Тези прогнози се основават на очаквания ръст на вътрешните и световните продажби на японските компании. Кол отбеляза, че очакваният 4% ръст на продажбите е подкрепен от увеличението на заплатите, обявено от най-големия японски профсъюз Ренго в четвъртък.


Най-големият японски профсъюз, Rengo, съобщи, че японските компании са извършили най-голямото увеличение на заплатите от 33 години насам. Месечното възнаграждение на работниците, подкрепяни от профсъюза, ще се увеличи средно с 5,1 % през фискалната година, приключваща през март 2025 г. По-големите фирми с 300 или повече служители, подкрепяни от профсъюзите, са повишили заплатите с 5,19 %, докато по-малките фирми са увеличили възнагражденията с 4,45 %.


"Не може да има шунто [увеличение на заплатите] от 5% и номиналните продажби да се увеличават с по-малко от 4%, например", подчерта Кол.


Още по-важно е, че Кол подчерта статута на Япония като "бастион на стабилността" със стабилни и насърчаващи растежа парични, фискални и регулаторни политики, подкрепящи финансовите пазари.


Когато през март Nikkei премина границата от 40 000 пункта, Кол заяви, че е "напълно разумно" до края на 2025 г. индексът да достигне 55 000 пункта.Тази седмица Кол повтори: "Поддържам прогнозата си - Nikkei 225 е на път да се изкачи до 55 000 пункта преди края на следващата година".Ако прогнозата на Кол се потвърди, това ще представлява 37% увеличение спрямо 40 000 пункта.


Преди това Кол беше направил точна прогноза, че Nikkei ще надмине 40 000 в рамките на дванадесет месеца от юли 2023 г., което той постигна за осем месеца.


Устойчивост на ралито


Остава обаче критичният въпрос: колко дълго може да продължи това рали?


В бележка на Nomura, публикувана в четвъртък, се изразяват съмнения относно устойчивостта на ръстовете на Nikkei и Topix, като повишението се приписва на покриването на къси позиции във фючърсите.


Все пак има една възможност. Анализаторите на Nomura предположиха, че "тези бързи печалби” могат да се задържат, ако корпоративните печалби за периода април-юни надхвърлят очакванията или ако на японския капиталов пазар се увеличи притокът на дългосрочни пари.


В краткосрочен план Nomura отбеляза, че фючърсите ще окажат значително влияние върху движението на японските акции. Към 28 юни нетният къс интерес на чуждестранните компании за ценни книжа към фючърсите е 17 000 договора. Ако тези къси позиции бъдат ликвидирани, Nomura смята, че индексът Topix може да отбележи ръст от около 2-3%, което ще доведе до около 2875 пункта, а Nikkei 225 - до около 40 600 пункта.


Оттогава и двата индекса леко надхвърлиха оценките на Nomura.


"Ще следим дали регистрираните в Япония местни инвестиционни фондове за акции/ETF и регистрираните в САЩ ETF (които изпитват отлив) започват да наблюдават засилен приток", заявиха анализаторите на Nomura.