Позицията на Nvidia под тест

Nvidia навлиза в територия на корекция, като акциите падат с 10% от историческите върхове.

Публикувано от Божидар Балевски апр 11, 2024 в Пазари

Изключителният производител на чипове Nvidia, шампион на бума на изкуствения интелект (ИИ), се намира в по-неспокойни води. След стремителния си възход, подхранван от нарастващото търсене на графични процесори (GPU) за приложения на изкуствения интелект, акциите на компанията наскоро навлязоха в "територия на корекциите", като за кратко спаднаха с 10% от историческия си връх. Въпреки че акциите се възстановиха частично, тази неотдавнашна нестабилност подчертава потенциалните предизвикателства пред доминиращата позиция на Nvidia в хардуерния пейзаж на изкуствения интелект.


Бенефициент на бума на ИИ


Историята на Nvidia е неразривно свързана с възхода на изкуствения интелект. Нейните графични процесори, известни със своята паралелна обработка, са идеално пригодени за интензивни изчислителни задачи, които захранват приложения за ИИ, като големи езикови модели (LLM) и генеративни инструменти за ИИ. Графичните процесори на Nvidia се превърнаха в основополагаща технология - от революционния чатбот ChatGPT на OpenAI до инфраструктурата на центровете за данни, която е в основата на ИИ.


Тази симбиоза се изразява във феноменални финансови резултати за Nvidia. Компанията отчете зашеметяващ скок от 486% в печалбата на акция през декемврийското тримесечие, което отразява ненаситното търсене на нейните чипове. През последните две седмици обаче се наблюдава промяна в настроенията на инвеститорите.


Територия на корекция и причините за нея


Точните причини за неотдавнашния спад на акциите остават донякъде неясни. Заключването на печалби от някои инвеститори може да е фактор, като се има предвид забележителният 220% скок в цената на акциите на Nvidia през последната година. Освен това конкурентната среда се развива. Във вторник конкурентният производител на чипове Intel представи своя Gaudi 3 - нов чип за изкуствен интелект, специално разработен за захранване на големи езикови модели. Този ход пряко оспорва лидерството на Nvidia в областта на хардуера за изкуствен интелект.


Според Intel Gaudi 3 може да се похвали с по-висока производителност и ефективност в сравнение с флагманския графичен процесор H100 на Nvidia. Твърденията включват 1,5-кратно подобрение на скоростта на обработка на моделите с изкуствен интелект и двойно по-висока енергийна ефективност. Въпреки че е необходима независима проверка на тези твърдения, те несъмнено повдигат въпроси за бъдещото конкурентно предимство на Nvidia.


Насрещни ветрове на хоризонта


Освен непосредствената конкуренция, анализаторите от D.A. Davidson предупреждават за потенциална тенденция за "свиване" на размерите на моделите с изкуствен интелект. Появата на алтернативни LLM, като Large Model на Mistral и системата LLaMA на Meta, предполага преминаване към по-малки и по-ефективни модели на ИИ. Това в крайна сметка може да доведе до намаляване на необходимостта от огромната изчислителна мощ, предлагана от графичните процесори от висок клас на Nvidia.


Освен това D.A. Davidson прогнозира "цикличен спад" за Nvidia до 2026 година. Тази прогноза зависи от няколко фактора. На първо място, тъй като хиперскалаторите (големи доставчици на изчислителни облаци) развиват инвестициите си в изкуствен интелект, търсенето на авангарден хардуер може да се стабилизира. Второ, нарастващата тенденция технологични гиганти като Meta да разработват собствени персонализирани чипове за изкуствен интелект може да намали допълнително пазарния дял на Nvidia.


Пътят напред


Неотдавнашната корекция на акциите на Nvidia служи като напомняне, че дори най-доминиращите играчи трябва постоянно да въвеждат иновации и да се адаптират. Макар че непосредственото бъдеще може да бъде белязано от засилена конкуренция от страна на Intel и евентуално други производители на чипове, утвърденото лидерство на Nvidia в областта на хардуера за изкуствен интелект не може да бъде отхвърлено.


Дългосрочният успех на компанията зависи от способността ѝ да се справи с възникващите предизвикателства. Потенциалните решения включват разработването на нови поколения графични процесори, специално оптимизирани за по-малки и по-ефективни модели на ИИ. Освен това от решаващо значение са стратегическите партньорства и фокусът върху най-съвременните изследвания на хардуера за ИИ.


Пазарът на изкуствения интелект непрекъснато се развива и позицията на Nvidia като доминиращ играч далеч не е гарантирана. Следващите години ще бъдат тест за гъвкавостта и капацитета за иновации на компанията. Предстои да разберем дали Nvidia ще успее да преодолее бурята и да запази лидерската си позиция. Едно нещо обаче е сигурно - конкуренцията за върховенство в областта на хардуера за изкуствен интелект се изостря и залозите никога не са били по-високи.