Какво се крие зад еуфорията на акциите в Тайван?

Нови технологии движат пазарите и Тайван не е изключение

Публикувано от Божидар Балевски юли 01, 2024 в Пазари

Фондовият пазар на Тайван се изстреля напред като най-добре представящия се в Азиатско-тихоокеанския регион през 2024 г., воден от ентусиазма, свързан с изкуствения интелект.


Рахул Гош, специалист по глобални портфейли от акции в T. Rowe Price, подчерта, че световните пазари се влияят значително от темите за изкуствения интелект и политиките на централните банки - тенденция, която се очаква да се запази. Потенциалът и мащабът на инвестиционния цикъл на изкуствения интелект задвижват икономическите дейности в световен мащаб, като разширяват влиянието си върху сектори като промишлеността, материалите и комуналните услуги.


Силно представяне на Япония


Японският индекс Nikkei 225 се нарежда на второ място в региона, като в началото на тази година многократно достигна исторически върхове с ръст от 18% през първите шест месеца. През февруари Nikkei счупи 34-годишен рекорд, надминавайки предишния исторически връх от 38 915,87 пункта, поставен през декември 1989 г. На 22 март той достигна нов връх при затварянето си от 40 888,43 пункта.


Въпреки че понастоящем Тайван е лидер на азиатските пазари, анализаторите предполагат, че Япония може да стане предпочитан пазар занапред. От Fiera Capital Asia изразиха силен оптимизъм за перспективите на японския пазар, като посочиха подобрените стандарти за корпоративно управление като ключов фактор, стимулиращ представянето на компаниите в четвъртата по големина икономика в света.


Бен Пауъл, главен инвестиционен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в инвестиционния институт BlackRock, отбеляза в доклад от 14 юни, че Японската централна банка е все по-уверена в постигането на инфлационните си цели, което може да доведе до постепенно нормализиране на паричната ѝ политика. Тази благоприятна макроикономическа среда подкрепя рисковите активи, което води до претеглена позиция по отношение на японските акции поради силните корпоративни реформи, здравословните печалби и подкрепящите оценки от отрицателните реални лихвени проценти.


Влияние на Федералния резерв


Много централни банки в Азия следят отблизо действията на Федералния резерв на САЩ, тъй като те обикновено оказват влияние върху собствените им решения в областта на паричната политика. Фед беше намекнал за няколко намаления на лихвените проценти за 2024 г., но неотдавнашният му "точков график" от заседанието през май предвиждаше само едно намаление с 25 базисни пункта до края на годината. Това отбеляза значителна промяна спрямо по-ранните очаквания за намаление със 75 базисни точки.


Бъдещи намаления на лихвените проценти


Времето на първото намаление на лихвения процент остава под въпрос. Според инструмента CME FedWatch 61% от трейдърите очакват намаление с 25 базисни пункта на срещата през септември. Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари прогнозира, че Фед може да намали лихвите веднъж тази година, вероятно през декември.


Кен Орчард, ръководител на отдела за международна фиксирана доходност в T. Rowe Price, също очаква намаление с 25 базисни пункта през декември, а евентуално още едно през лятото. Той обаче смята, че през 2025 г. Фед ще направи по-малко намаления, отколкото се прогнозира в момента, като предполага, че само едно или две намаления през следващата година са по-реалистични.


Хомин Лий, старши макростратег в Lombard Odier, изрази по-оптимистично мнение, очаквайки две намаления през втората половина на 2024 г. Въпреки корекциите в прогнозата си Lombard Odier остава убеден, че намаляването на лихвите ще започне през септември, позовавайки се на "асиметричната" позиция на Фед, при която пречката за затягане е висока, докато пречката за намаляване на лихвите е по-ниска.