Какви са първите последици от войната в Израел

Публикувано от Божидар Балевски окт 11, 2023 в Пазари

В Израел избухна война в момент, в който никой не очакваше подобни ескалации. Това отправя огромно предизвикателство пред пазарите и икономиката на региона.

Фондовите пазари в Израел и Близкия изток отвориха на червено, тъй като последиците от неочакваното нападение срещу Израел от страна на палестинската групировка "Хамас" в събота се отразиха като вълна, съобщи Блумбърг.

Инвеститорите се подготвят за несигурни времена и се опасяват от значителни щети за израелската икономика след безпрецедентната изненадваща атака срещу Израел, предприета от терористичната групировка Хамас в ивицата Газа.


Борсовият индекс TA-35 на компаниите със сини чипове се понижи с 6,4%, референтният индекс TA-125 спадна с 6,2%, а индексът TA-90, който проследява акциите с най-висока капитализация, невключени в индекса TA-35, също се понижи с повече от 6%. Индексът TA-Bank, включващ петте най-големи банки, се понижи със 7,8%, а акциите на строителните, строително-монтажните и застрахователните компании поевтиняха с между 8 и 9%. Това са най-сериозните спадове от над 3 години насам.


Многофронтовата атака на Хамас, включваща прониквания по суша, въздух и море, засегна страната в събота, когато израелските евреи отбелязаха както Шабат, така и празника Симхат Тора. Министър-председателят Бенямин Нетаняху подготви израелците за предстоящите трудни дни, докато страната отвръща на шокиращата атака и последвалите сражения, при които загинаха стотици хора и които превърнаха заспалите гранични градове във военна зона.


Индексът Tadawul All Share в Рияд отбеляза спад от 1,2%, а акциите в Кувейт, Катар, Оман и Бахрейн също показаха слабост. Египетският индекс EGX30 се сблъска със спад от до 2%.


Огромен проблем за Израел и тяхната икономика е спирането на туризма и други ключови отрасли за тяхната икономика. Delta Air Lines обяви, че отменя полетите, свързващи Израел с Ню Йорк и Атланта до понеделник. По същия начин United Airlines (UAL.O) съобщи, че ще преустанови бъдещите си операции, докато ситуацията не позволи възобновяване на услугите. Air India също сподели решението си да преустанови полетите до и от Тел Авив до 14 октомври.


Проблемите за бизнеса тепърва започват

Nvidia, който е един от водещия производител на чипове, използвани в изкуствения интелект и компютърната графика, трябваше да отмени събитие за изкуствен интелект, насрочено за следващата седмица в Тел Авив, на която главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг трябваше да говори.

В отговор на ескалациите израелските училища бяха затворени, а много компании предоставиха на служителите си почивен ден. Това допълнително забавяне на потреблението и образователната система допълнително влошава икономическото развитие. Повечето магазини за търговия на дребно, с изключение на супермаркетите и аптеките, останаха затворени.


Асоциацията на израелските производители увери, че фабриките продължават да работят, за да се намалят опасенията за потенциален недостиг на основни продукти. Президентът на асоциацията Рон Томер заяви: "Всички компании ще продължат да работят по най-добрия начин, въпреки сложните извънредни условия, ракетните атаки и произтичащия от тях недостиг на работна ръка. Благодарение на израелската самодостатъчност в производството жителите на Израел няма да се сблъскат с недостиг."


Intel Corp, най-големият израелски работодател и износител, отказа да коментира дали производството на чипове е било засегнато.


Както съобщава "Хаарец", около 150 000 палестинци от Газа и Западния бряг са официално наети на работа в Израел. Те играят значителна роля в икономическото обезпечаване на многобройни предприятия в страната. Като се имат предвид продължаващите бомбардировки в Газа, вероятно част от тези работници могат да срещнат трудности при продължаването на работата си, особено в близко бъдеще. Това предизвикателство може да се изостри, ако на Западния бряг възникне втори палестински конфликт.


От друга страна, широката мобилизация на израелското население също оказва влияние върху бизнеса. Служителите на различни организационни нива са в готовност за работа от събота насам, което се отразява на бизнес операциите.


Ще следим ситуацията изкъсо, тъй като по всякакви признаци събитията тепърва ще се разгръщат.