Най-смелият ход на BlackRock досега

Частните пазари предлагат интересни възможности

Публикувано от Божидар Балевски окт 17, 2024 в Пазари

BlackRock Inc., най-големият мениджър на активи в света, прави най-смелата си стратегическа промяна досега. След като успешно навлезе в сферата на акциите и пасивните инвестиционни продукти, сега фирмата се насочва към частните пазари - разрастващ се сектор в световната икономика.


Как започна всичко


Когато през 1999 г. BlackRock става публична компания, дебютът ѝ не е особено забележителен. Нямаше драматично покачване на цените на акциите, а главният изпълнителен директор Лари Финк дори нямаше възможност да удари камбаната за откриване на Нюйоркската фондова борса. По онова време BlackRock беше само един от многото инвестиционни мениджъри в САЩ, който наблюдаваше активи за 165 млрд. долара и се оценяваше на по-малко от 900 млн. долара.


Бързо напред, 25 години, и BlackRock е гигант в индустрията за управление на активи, контролирайки близо 11,5 трилиона долара в активи с пазарна капитализация, приближаваща 150 милиарда долара. Ръководителите на компанията сега често се виждат да звънят на Нюйоркската фондова борса, за да пуснат нови борсово търгувани фондове с марката BlackRock.


BlackRock със сигурност се възползва от благоприятната икономическа среда през последния четвърт век, като световните фондови пазари нараснаха с повече от 360%, а американските държавни облигации донесоха 130% възвръщаемост. Въпреки това издигането на фирмата до върха се дължи не само на пазарните тенденции. BlackRock осъществи три големи стратегически промени, като всяка от тях приведе фирмата в съответствие с нововъзникващите тенденции в индустрията и осигури нейната значимост на бързо променящия се пазар.


Стратегически ходове


Първата голяма промяна се случи през 2006 г., когато BlackRock придоби Merrill Lynch Investment Management (MLIM) за 9,3 млрд. долара. По това време BlackRock беше силно фокусирана върху фиксирания доход, като 89% от активите ѝ бяха в облигации и ликвидни инструменти. Придобиването на MLIM разшири присъствието на фирмата в областта на акциите, като увеличи експозицията ѝ на този пазар до 34%, като същевременно увеличи глобалния ѝ обхват.


Вторият завой дойде през 2009 г., когато BlackRock придоби Barclays Global Investors за 13,5 млрд. долара. Този ход позиционира BlackRock като лидер на разрастващия се пазар за пасивно управление на активи. Оттогава насам пасивните инвестиционни инструменти, като индексни и борсово търгувани фондове (ETF), изпреварват ръста на активно управляваните фондове и сега съставляват повече от две трети от активите на BlackRock. За сравнение, активният бизнес на фирмата с фиксирана доходност, който някога беше в основата ѝ, сега представлява едва 10% от активите ѝ.


Тези две стратегически промени бяха от решаващо значение за издигането на BlackRock на върха. Без тях фирмата може би нямаше да достигне сегашната си позиция на най-голям мениджър на активи в света и може би щеше да се бори да остане конкурентна на другите водещи играчи от края на 90-те години на миналия век.


Голямата промяна


Сега BlackRock започва третия си голям завой: разширяване на дейността си на частните пазари. Главният изпълнителен директор Лари Финк неотдавна подчерта нарастващото значение на частните пазари, като наблегна на ролята им за финансирането на световната икономика. Фирмата е превърнала частните пазари в стратегически приоритет, както потвърди финансовият директор Мартин Смол по време на неотдавнашния разговор за приходите.


За да засили присъствието си в този сектор, BlackRock завърши придобиването на Global Infrastructure Partners на стойност 12,5 млрд. долара, частен инфраструктурен мениджър, който наблюдава активи на стойност 116 млрд. долара. Това придобиване допълва съществуващия портфейл на BlackRock, който вече включва 52 млрд. долара в инфраструктура, 85 млрд. долара в частни кредити и 43 млрд. долара в частен капитал. До края на годината BlackRock възнамерява да финализира и придобиването на Preqin, доставчик на данни за частните пазари, за 3,2 млрд. долара.


Въпреки че сливанията в областта на управлението на активи могат да бъдат сложни, BlackRock има история на успешно интегриране на своите придобивания. Ако фирмата успее да осъществи това последно разширяване, тя ще се превърне от активен мениджър на публични ценни книжа в диверсифицирана компания, предлагаща както пасивни инвестиции, така и неликвидни частни активи. Този ход бележи най-амбициозното навлизане на BlackRock в нови продукти, но както и в миналото, компанията изглежда е готова да следва парите там, където те растат.