Металът, който може да спечели от революцията на изкуствения интелект

Не само технологичните гиганти като Nvidia & Microsoft са обвързани с изкуствения интелект

Публикувано от Божидар Балевски май 22, 2024 в Изкуствен интелект

Въпреки, че големите технологични компании като Nvidia и Microsoft често се изтъкват като основни бенефициенти на бума на изкуствения интелект, други сектори също крият огромен потенциал. Сред тях е медта, която отбеляза изключително увеличение на стойността си, като цените ѝ се покачиха с над 30% тази година и достигнаха рекордно високи стойности от над 5 долара за паунд. Този скок се дължи на очакванията за меко икономическо приземяване в САЩ, на потенциалното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, което може да отслаби долара, и на признаците за икономическо възстановяване в Китай.


Пазарните ентусиасти често шеговито наричат медта „д-р Мед“ поради историческата корелация на цената ѝ със световния икономически растеж, която служи като барометър за бъдещите икономически тенденции.


Цената на метала, обаче се облагодетелства значително и от съществената му роля в сектора на комуналните услуги, особено поради търсенето на медни проводници и електрически кабели от страна на електрическите компании. През тази година акции като Constellation Energy и NextEra Energy отбелязаха значителни печалби, стимулирани от нарастващите енергийни изисквания на центровете за данни.


Цена на медта в щатски долари за последната една година



Източник: Tradingeconomics

Според Тан Кай Сиан, анализатор в Gavekal Research, нарастващото търсене на електрификация в различни сектори стимулира цените на медта. „Електрификацията на всичко - от заместването на въглеводородите като основен източник на гориво до захранването на обширни мрежи за изчисления в облак - повишава цените както на медта, така и на комуналните услуги“, заяви Тан в неотдавнашен доклад.


Това съответствие между акциите на медта и комуналните услуги стана по-ясно изразено след появата на технологиите за изкуствен интелект като ChatGPT, като двата класа активи вече се движат синхронно поради експлозивния ръст на приложенията за изкуствен интелект, които изискват обширна изчислителна мощност и съответно повече центрове за данни.


Сега инвеститорите са изправени пред предизвикателството да се ориентират в тази тенденция. Докато оценките на компаниите за комунални услуги може да изглеждат все по-непривлекателни за нови покупки, акциите на компаниите за добив на мед все още предлагат потенциал, въпреки значителните увеличения на цените през тази година.


Анализаторите на BofA Securities посочват, че търсенето на мед се простира отвъд центровете за данни. Стремежът към възобновяеми енергийни източници и електрически превозни средства също създава нови приложения на медта, което според тях допълнително ще стимулира нейното търсене. „Декарбонизацията води до увеличаване на употреба на метали”; обикновено отдалечаването от въглеводородите включва електрификация, което е равносилно на повече използване на мед“, отбелязват те в неотдавнашен анализ.


BofA даде силни препоръки за покупка на няколко медни акции, включително на Antofagasta, която се очаква да отбележи стабилен ръст в производството на мед. Сред другите препоръчани акции са Freeport-McMoRan, известна със значителната си експозиция на мед, и Teck Resources, която наскоро се преориентира като чисто медна компания с обещаващи възможности за растеж след продажбата на въглищните си активи. Разбира се, тези препоръки под никаква форма не трябва да се приемат за чиста монета и всеки трябва да извършва свой фундаментален анализ. В сайта на Investclub имаме обучения, показващи как правилно се анализират акции по методиките на най-доказаните и успели инвеститори.


Продължаващото изграждане на центрове за данни в подкрепа на разширяването на изкуствения интелект предполага непрекъснато търсене на мед, което потенциално прави медните компании привлекателни цели за придобиване от по-големи, по-диверсифицирани металодобивни компании.


Кредитните анализатори на J.P. Morgan прогнозират увеличаване на броя на сливанията в минната индустрия, като медните активи се очаква да останат силно търсени от големи играчи в бранша като Rio Tinto, Barrick и Glencore.


Люис Блек, главен изпълнителен директор на Almonty Industries, изтъкна опасенията, свързани с доставките, като отбеляза, че строгите регулации в областта на ESG са усложнили добива на мед, което може да доведе до още по-голям ръст на цените. Въпреки рязкото нарастване на търсенето, свързано с изкуствения интелект и други индустрии, стимулите за производство остават ограничени поради все още възстановяващото се търсене в сектори като автомобилостроенето, аерокосмическата промишленост и строителството.


Робърт Минтър, директор на инвестиционната стратегия на ETF в abrdn, подчерта дългосрочната перспектива, като прогнозира продължаващи дефицити на пазара на мед поради бавната реакция на предлагането от страна на мините на повишаването на цените. „Очаква се търсенето на мед в приложения като вятърни турбини, соларни панели, електрически превозни средства, атомни електроцентрали, модернизация на мрежата, производство на батерии и центрове за данни, управлявани от изкуствен интелект, само да нараства“, обясни Минтър в съобщение до Barron's.


Медта като инвестиция


Медта е високо ценена суровина в света на инвестициите, главно поради широкото ѝ използване в различни отрасли, включително строителството, електрониката и възобновяемата енергия. Цената ѝ се влияе от редица макроикономически фактори, като например индустриалния растеж, технологичния напредък и геополитическите събития. Медта често се разглежда като камбана за световната икономика поради широкото ѝ използване в инфраструктурата и производството. 


Инвеститорите обикновено имат достъп до медта чрез фючърсни договори, акции на минни компании или борсово търгувани фондове (ETF), които следят цената на метала или резултатите на фирмите за добив на мед. Ролята на метала в зелените технологии, особено в електрическите превозни средства и системите за възобновяема енергия, подчертава потенциала му за растеж, тъй като светът преминава към декарбонизация. 


Въпреки това, подобно на всички суровини, цените на медта са нестабилни и могат да бъдат повлияни от промени в динамиката на търсенето и предлагането. Разработването на нови минни проекти или промените в нормативната уредба в областта на минното дело също могат да окажат влияние върху нивата на предлагане. Като цяло медта представлява интригуваща инвестиционна възможност, която изисква внимателно разглеждане на пазарните тенденции и икономическите показатели. Инвестициите в мед могат да предложат диверсификация на портфейла и хеджиране срещу инфлацията, което я прави стратегически актив за тези, които искат да се възползват от растежа на индустриалните и екологичните технологии.