Лесна застраховка срещу срив на пазарите

Това е идеално за хората, които са уплашени от идващ срив

Публикувано от Божидар Балевски юни 17, 2024 в Пазари

Опасявате се от потенциален спад на фондовия пазар през следващото полугодие? Значи информацията в тази статия е точно за вас

Понастоящем разходите за предпазване от спад от 5% до 15% на американските и европейските акции през следващите шест месеца са изключително ниски, казват анализаторите на акции в Société Générale.


Тази достъпност се основава на цената на пут-спред, който максимизира възвръщаемостта при 15% спад на пазара. Според стратегията, препоръчана от екипа на Société Générale, инвеститорите трябва да обмислят закупуването на пут за S&P 500 или Eurostoxx 50 XX при цена на изпълнение с 5% по-ниска от текущите нива и да продадат друга пут опция при цена на изпълнение, която е с 15% по-ниска, за да балансират разходите.


За S&P 500 потенциалната възвръщаемост от тази стратегия може да бъде близо десет пъти по-голяма от инвестицията, докато за Eurostoxx 50 възвръщаемостта може да достигне до осем пъти по-голяма от инвестицията.


Пут-опцията по същество е спекулативен или защитен финансов инструмент, който носи ползи на притежателя си, ако базовият капитал или индекс спадне под предварително зададена цена, или цена на изпълнение, преди изтичане на срока на опцията.


От последния си анализ анализаторите на Société Générale наблюдават индикатори, които предполагат потенциални пазарни спадове през лятото - време, което обикновено се характеризира с по-ниски обеми на търговия, което може да засили пазарните спадове.


По-специално те отбелязаха намаляване на новите поръчки за американските производители, както показват последните проучвания на PMI. Това намаление на поръчките не е в синхрон с растежа на БВП, което подсказва за възможно забавяне на американската икономика, по-голямо, отколкото очакват много икономисти.


В Европа напоследък акциите на отбранителните компании се представят по-добре от тези на цикличните. Едновременно с това нивата на стрес на китайските финансови пазари се повишиха, което е обрат в сравнение с по-ранните спадове през тази година, предизвикани от ралито на затруднената фондова борса в страната. Тези фактори могат да сигнализират за предстоящи трудности за световните акции.


Освен това анализаторите подчертават, че забавянето на растежа на корпоративните печалби може да инициира отдръпване на пазара, особено след като стабилните печалби са основен двигател на неотдавнашните рекордни стойности на S&P 500 и европейските пазари.


Докато Stoxx Europe 600 XX не е поставял нов рекорд от май насам, той се доближи до това ниво след значителното намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ миналата седмица.


По данни на FactSet се очаква в сряда S&P 500 SPX отново да затвори на рекордно високо ниво. Euro Stoxx 50 обаче, който е обект на покупка на пут-облигации от екипа на Société Générale, не е надминавал върха си от 2000 г. Stoxx 600 включва акции от Обединеното кралство и Швейцария, които не са част от Stoxx 50.


Предвид обичайната нестабилност на цените на акциите, хеджирането на инвестиционните печалби се счита за разумна стратегия. Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group, отбеляза, че през четири от последните шест години е имало поне една пазарна корекция от 10 % или повече.


"Въпреки че точният размер на потенциалните спадове е несигурен, като се има предвид силното представяне на световните акции от октомври миналата година насам, ние препоръчваме хеджиране срещу възможен спад от 10-15% през следващите шест месеца", заявиха анализаторите на Société Générale.


В сряда Stoxx Europe 50 затвори с близо 1% ръст, подкрепен от положителните данни за инфлацията в САЩ. Същевременно S&P 500 отбеляза ръст от 1,1%, тъй като пазарните участници очакваха актуалните данни на Федералния резерв.