Фондовият пазар продължава да вилнее

Какво накара компаниите да се превърнат във “Великолепната седморка”

Публикувано от Божидар Балевски юли 09, 2024 в Пазари

С възхода на изкуствения интелект инвеститорите стават свидетели на безпрецедентен ръст на печалбите. Съществува обаче дебат дали ентусиазмът около акциите на "Великолепната седморка" не е довел до свръх експанзия.


След впечатляващото деветдневно възстановяване на Tesla всичките седем акции от "Великолепната седморка" отбелязаха ръст тази година, като средната печалба е 45%. През последните 10 дни тези акции са нараснали с приблизително 11%, което значително изпреварва увеличението от 2% на S&P 500.


Понастоящем "Великолепната седморка" представлява около 34% от пазарната стойност на S&P 500 - връх, който не е наблюдаван през последните пет години. През тези години тези акции са нараснали с около 380%, което на практика удвоява възвръщаемостта на пазара.


Бумът на изкуствения интелект е основната движеща сила за този скок. Пазарната стойност на Nvidia например надхвърли 3 трилиона долара, което представлява увеличение с около 2,1 трилиона долара през последната година.


Какво е “Великолепната Седморка”?


"Великолепната седморка" се отнася за група от високопроизводителни, влиятелни технологични акции и акции на растежа, които имат значителен принос за цялостното представяне на фондовия пазар. Към настоящия момент членовете на "Великолепната седморка" са:


1. Apple Inc

2. Microsoft 

3. Amazon.com Inc

4. Alphabet Inc

5. Nvidia Corporation

6. Meta Platforms Inc

7. Tesla Inc


Тези компании са известни със значителната си пазарна капитализация и ключовата си роля в стимулирането на технологичния напредък и пазарните тенденции, особено в области като изкуствения интелект, изчислителните облаци, електронната търговия и електрическите превозни средства.


Оптимизмът около фондовия пазар


Въпреки тези печалби, продажбата може да не е непосредствената реакция. Според анализатора на Wedbush Дан Айвс революцията в областта на изкуствения интелект е в начален стадий, като я сравнява със зората на интернет ерата през 1995 г. Той продължава да е оптимист по отношение на ИИ, като оценява Tesla, Microsoft и Apple като "купува". По подобен начин колегите му от Wedbush дават оценки "Купува" на Nvidia, Meta, Alphabet и Amazon.com.


Този оптимизъм се изразява във впечатляващо представяне на акциите. През миналата седмица ETF Roundhill Magnificent Seven достигна нови исторически върхове в продължение на четири последователни дни. Тези значителни печалби обаче може да представляват краткосрочно предизвикателство за акциите на Великолепната седморка.


Опасения около фондовия пазар


Франк Капелери, основател на CappThesis и пазарен техник, отбеляза в доклад от понеделник, че относителната сила на Великолепната седморка/S&P 500 е станала параболична. Той използва относителната сила, за да оцени настроенията на пазара около даден набор от акции. В този случай колективната относителна сила на "Великолепната седморка" наближава 80, което е доста над средното ниво от 50. Обикновено показание над 70 означава, че акциите са "прекупени".


Капелери смята за забележително, че тези тенденции се появяват в началото на сезона на приходите. Той задава въпроса колко силни трябва да бъдат приходите, за да може Великолепната седморка да поддържа сегашната си инерция. Nvidia, ключов играч в областта на изкуствения интелект, ще отчете тримесечните си резултати в края на август, като Wall Street очаква печалба на акция от 64 цента. През последните тримесечия Nvidia постоянно надхвърля прогнозите с 9 % до 31 % и ще трябва да запази тези резултати, за да продължи акциите ѝ да се покачват.


Свръх покупката не означава непременно, че спадът е неизбежен. Капелери предполага, че най-малкото може да се очаква период на консолидация. Може да се наложи инвеститорите да обмислят намаляване на експозицията си към тези високооборотни акции.


Макар че ралито, предизвикано от изкуствения интелект, може да продължи, пазарът често коригира подобна екстравагантност. Инвеститорите трябва да останат предпазливи и да обмислят възможността за пауза в тази забележителна възходяща тенденция.