Exxon се препъва

Сривът на цените на газа и свитите маржове намаляват печалбите на компанията.

Публикувано от Божидар Балевски апр 26, 2024 в Пазари

Цената на акциите на Exxon Mobil се понижи в петък, след като компанията отчете приходи за първото тримесечие, които не оправдаха очакванията на анализаторите. Тези незадоволителни резултати отразяват по-широките неблагоприятни фактори в индустрията, по-специално намаляващите маржове при рафинирането и драматичния спад на цените на природния газ.


Въпреки че Exxon успя да надмине очакванията на анализаторите по отношение на приходите, нетната му печалба от 8,22 млрд. долара отбеляза значителен спад в сравнение със същия период на миналата година. Печалбата на акция спадна от 2,79 долара на 2,06 долара, което представлява 28% намаление. Това рязко контрастира с положителната динамика, наблюдавана на по-широкия пазар на петрол, където цените на суровия петрол са се повишили с над 16% от началото на годината. Ползите от този подем обаче бяха неутрализирани от други фактори в отрасъла.


Сриващите се цени на газа и намаляващите маржове


Две основни сили заговорничат, за да намалят маржовете на печалба на Exxon. Първо, цените на природния газ отбелязаха рязък спад от 37% през 2024 година. Този значителен спад се отрази значително на крайния резултат на Exxon, подчертавайки уязвимостта на компанията към колебанията в този конкретен пазарен сегмент.


Второ, маржовете на рафиниране, които представляват разликата между цената на суровия петрол и цената на рафинираните продукти като бензин и дизел, се свиха в сравнение с миналогодишните върхове. Това свиване на маржовете в рафиниращия бизнес директно се отрази в 67% намаление на приходите в сегмента на горивата на Exxon.


Химическите продукти дават искрица надежда


Въпреки че цялостната картина остава трудна, сегментът на химическите продукти на Exxon е добре дошъл източник на оптимизъм. Печалбите в този сегмент се увеличиха повече от два пъти в сравнение с първото тримесечие на 2023 година, достигайки 785 млн. долара. Тези положителни резултати предполагат, че Exxon може да успее да използва своята диверсификация, за да смекчи въздействието на колебанията на пазара на нефт и газ.


Подобни борби на Chevron и продължаващия спор


Струва си да се отбележи, че трудностите на Exxon не са уникални. Chevron, друг голям играч на пазара на нефт и газ, се сблъска с подобни трудности през първото тримесечие. Това подчертава системния характер на предизвикателствата, пред които е изправена индустрията като цяло.


Допълнително усложнение създава продължаващият спор между Exxon и Chevron. Exxon прибягва до арбитраж, за да защити претендираните от нея права върху активите на Hess Corporation в Гвиана въз основа на споразумение за съвместна дейност с Hess. Потенциалното въздействие на тази съдебна битка върху бъдещите операции на двете компании предстои да се види.


Навигация в предизвикателна среда


Резултатите на Exxon за първото тримесечие подчертават сложността на сегашния петролен и газов пейзаж. Повишаването на цените на петрола само по себе си не е достатъчно, за да гарантира високи печалби, както показват вредните последици от срива на цените на газа и намаляването на маржовете при рафинирането.


Занапред Exxon ще трябва да се ориентира в предизвикателна среда. Способността на компанията да се справи с тези насрещни ветрове вероятно ще зависи от усилията ѝ за диверсификация, особено в сегмента на химическите продукти. Освен това изходът от съдебната битка с Chevron по отношение на активите на Hess може да има значителни последици за стратегическото позициониране на двете компании в Гвиана - регион със значителни запаси от нефт и газ.


Съображения за инвеститорите


За инвеститорите пропускът на Exxon по отношение на приходите поражда опасения относно краткосрочните перспективи за рентабилността на компанията. Зависимостта от цените на природния газ и волатилността на маржовете при рафинирането са фактори, които трябва да се вземат предвид при оценката на потенциала на акциите. Макар че неотдавнашното представяне на сегмента на химическите продукти дава положителен знак, все още не е ясно дали то може последователно да компенсира въздействието на спадовете в други сегменти.


Продължаващата съдебна битка с Chevron също внася елемент на несигурност, който може да повлияе на настроенията на инвеститорите. Инвеститорите трябва да следят отблизо развитието в тази област и да преценят как то може да повлияе на бъдещия достъп на Exxon до ресурси и на способността му да изпълнява стратегията си за растеж.


В заключение, отчетът за приходите на Exxon за първото тримесечие служи като предупредителен пример за петролната и газовата индустрия. Макар че повишаващите се цени на петрола дават известни основания за оптимизъм, други фактори могат да окажат значително влияние върху рентабилността. Способността на компанията да диверсифицира своите потоци от приходи и да се справи с продължаващите правни предизвикателства ще бъде от решаващо значение за определянето на бъдещия ѝ успех.