Червеният метал се превръща в "златен"

Цените на медта се покачват, а Citi и Bank of America обявяват началото на втория бичи пазар на метала през този век.

Публикувано от Божидар Балевски апр 11, 2024 в Пазари

Цените на медта преживяват забележителен подем, достигайки най-високото си ниво от юни 2022 година насам и не показват признаци на спад. Този скок се дължи на съвкупност от фактори, включително потенциални ограничения в предлагането и нарастващо търсене, подхранвано от ускоряващия се енергиен преход.


Рали на червения метал


В сряда сутринта фючърсните контракти върху медта с доставка през май в Ню Йорк се търгуваха на цена от 4,323 щатски долара за паунд, разширявайки печалбите си, след като в предходната сесия поставиха нов връх за 2024 година. По подобен начин тримесечните цени на медта на Лондонската метална борса (London Metal Exchange) отразиха тази възходяща тенденция, като се повишиха с 0,6% до 9,477 щатски долара за метричен тон.


Значението на медта се простира отвъд финансовите ѝ резултати. Често считана за барометър на икономическото здраве, медта играе решаваща роля в различни сектори. Нейните уникални проводящи свойства я правят изключително важна за традиционни отрасли като производството и строителството. Възходът на технологиите за възобновяема енергия обаче допълнително увеличи нейното значение. Медта е жизненоважен компонент в производството на електрически превозни средства, електропреносните мрежи и вятърните турбини, което затвърждава нейната позиция в рамките на разрастващата се зелена икономика.


Бичи залози и растящи прогнози


Гигантите от Wall Street са все по-благосклонни към бъдещето на медта. По-рано тази седмица анализаторите на Citi обявиха настъпването на втория светски бичи пазар на червения метал през 21-ви век, приблизително две десетилетия след края на предишния.


Прогнозите на Citi рисуват розова картина за цените на медта, като очакванията са за възходяща траектория през следващите месеци. Базовият сценарий на банката предвижда средна цена от 10 000 долара за метричен тон до края на годината, която допълнително ще нарасне до 12 000 долара през 2026 година. Анализаторите обаче отчитат и още по-оптимистичен сценарий - "бичи сценарий", при който цените потенциално биха могли да нараснат до над 15 000 щатски долара за метричен тон в рамките на следващите 2-3 години, в зависимост от стабилното циклично икономическо възстановяване.


Подобни настроения се споделят и от Bank of America, която наскоро преразгледа нагоре целевата си цена на медта за 2024 година до 9 321 долара, което е значителна промяна спрямо предишната ѝ прогноза за 8 625 долара. Банката подчертава централната роля на медта в енергийния преход, като изтъква потенциала на ограниченията в доставките от мините да изострят настоящата пазарна динамика.


Ограничения в предлагането и променящи се модели на търсене


Анализаторите на Bank of America посочват ограниченото разширяване на мините като ключов фактор за настоящото ценово рали. Недостигът на суровини се усложнява допълнително от ограничената наличност на медни концентрати - важен междинен продукт. Тези ограничения заплашват да ограничат производството в китайските топилни и рафинерии, което може да принуди потребителите на рафиниран метал да се върнат на международните пазари.


От гледна точка на търсенето картината изглежда също толкова обещаваща. Макар че световната икономика може да се намира в период на несигурност, анализаторите очакват възстановяване на търсенето от САЩ и Европа, тъй като икономическите условия се стабилизират. Това, в съчетание с все по-нарастващото търсене, предизвикано от стремежа към енергиен преход, вероятно ще доведе до дефицит на пазара на мед за 2024 година.


Забележка за предпазливост


Въпреки преобладаващия оптимизъм някои анализатори остават предпазливи. Колин Хамилтън, анализатор на суровини в BMO Capital Markets, подчертава присъщата самокоригираща се природа на стоковите пазари. Той твърди, че продължителното покачване на цените в крайна сметка води до намаляване на търсенето, тъй като потребителите търсят по-евтини алтернативи.


Хамилтън посочва потенциала за заместване като смекчаващ фактор. Ако цената на медта се повиши значително над тази на алуминия например, производителите могат да бъдат стимулирани да сменят материалите. Той признава възможността за постигане на високи ценови цели в краткосрочен план, но предупреждава за дългосрочна устойчивост поради потенциални корекции в търсенето в ключови промишлени сектори.


В перспектива


Понастоящем пазарът на мед се намира на кръстопът. Макар че опасенията за предлагането и нарастващото търсене на "зелена" енергия очертават оптимистична картина, потенциалът за самокоригиране на пазара и стратегиите за заместване внасят елементи на несигурност.


Следващите няколко тримесечия ще бъдат от решаващо значение за определяне на траекторията на цените на медта. Успехът на усилията за разширяване на минното производство, съчетан с темповете на глобалното икономическо възстановяване и технологичния напредък в сектора на енергийния преход, ще окажат значително влияние върху дългосрочната динамика на пазара на мед.