Биткойн губи популярност заради китайските акции

Правителствените стимули на Китай вредят на другите активи

Публикувано от Божидар Балевски окт 07, 2024 в Криптовалути

Според пазарни наблюдатели потенциалът за значителна възвръщаемост на китайския фондов пазар може да доведе до отдръпване на капитали както от биткойн, така и от азиатските акции, въпреки разходите за конвертиране.


От края на септември насам Биткойн остава сравнително без промяна, докато китайските акции нараснаха с 20%, стимулирани от поредица от правителствени мерки за стимулиране. Това възстановяване на китайските акции, които от известно време бяха под натиск, може да отклони капитали както от пазара на криптовалути, така и от други азиатски фондови пазари. Това пренасочване обаче може да е само временно.


Китайският фондов пазар, който изпитваше затруднения, отбеляза обрат, задвижван от мащабните усилия на Пекин за стимулиране на икономиката. Но изглежда, че това съживяване оказва влияние върху пазара на криптовалути, особено на биткойн, и върху други пазари в Азия. Анализаторите предполагат, че това преразпределение на капитала може да ограничи потенциалния ръст на Биткойн, който понастоящем е най-голямата криптовалута по пазарна стойност.


Дани Чонг, съосновател на протокол за многократни залози и на Сингапурската асоциация за цифрови активи, обясни тази промяна, като каза „Настоящото рали на китайските акции, предизвикано от пакета от стимули и повишената активност на инвеститорите през седмицата на националния празник, е привлекателна възможност за възвръщане на риска за умелите инвеститори. Дори и с 3-5% разходи за конвертиране на стабилни монети USDT в акции, перспективата за 50-70% ръст го прави стратегически ход.“


Въздействието се усеща и извън криптопазара. Китайските стимули, които бяха наречени „Пекинската базука“, оказват влияние и върху други азиатски фондови пазари. Ерик Йи, старши портфолио мениджър в Atlantis Investment Management в Сингапур, заяви пред Bloomberg: „Намаляваме дългите си позиции в Азия, за да насочим повече средства към китайските акции.“


От 24 септември насам индексът Shanghai Composite нарасна с над 20%, достигайки нива, невиждани от май 2023 г. насам. По подобен начин индексът Hang Seng China Enterprises, който проследява китайските акции, листвани в Хонконг, е скочил с над 25%, според данни на TradingView. Ралито следва поредица от мерки за стимулиране, които включват намаляване на лихвените проценти, ликвидна подкрепа за фондовия пазар, капиталови инжекции в банковата система и ангажимент за стабилизиране на цените на имотите.


Първоначално се очакваше, че пакетът от мерки за стимулиране, който се оценява на над 7,5 трилиона юана (CNY), ще даде тласък на биткойн и други рискови активи. Въпреки тези събития обаче Биткойн остана стабилен около 64 000 щатски долара, продължавайки шестмесечния консолидационен диапазон между 50 000 и 70 000 щатски долара.


Временна промяна


Чонг смята, че пренасочването на капитала към китайските акции е временно и очаква инвеститорите в крайна сметка да се върнат към криптовалутите. „Тази промяна вероятно е краткосрочна. След като неотдавнашният скок на китайските акции се стабилизира, можем да очакваме пренасочване на капитала обратно към криптовалутите. Това е пример за нарастващата сложност на инвеститорите, които сега са по-склонни да превключват между класовете активи, за да оптимизират възвръщаемостта си“, обясни Чонг.


Традиционните пазарни анализатори обаче са скептични по отношение на дългосрочното въздействие на стимулите на Пекин. Те твърдят, че макар мерките да са дали краткосрочен тласък на пазара, те може да не решат по-дълбоките проблеми в китайската икономика. 


В бележка до клиентите си от 2 октомври ТС Ломбард подчерта, че настоящите мерки възлизат само на 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, което е далеч от 32%, наблюдавани през 2008 г., и 22% през 2015-2016 г. Фирмата изказа предположение, че без да се решат основните икономически проблеми, особено влошените баланси на банките, стимулите може да не успеят да поддържат дългосрочно възстановяване. 


Миналата седмица BCA Research повтори това мнение, като изрази съмнения относно трайността на настоящото рали при китайските акции.