Смела прогноза на Bank of America: S&P 500 е на път да достигне 5000 пункта през следващата година

Оптимистичната прогноза на Bank of America съвпада с прогнозата на Goldman Sachs за 2024 година

Публикувано от Божидар Балевски ное 27, 2023 в Пазари

2023 г. беше страхотна година за фондовия пазар и според екипа на Bank of America за капиталови стратегии инвеститорите могат да очакват още една силна година през 2024 г., която ще доведе до исторически връх от 5000 пункта за S&P 500.

В неотдавнашна бележка към клиентите Савита Субраманян и нейният екип в Bank of America изразиха положителна перспектива за предстоящата година, предвиждайки я като "рай за инвеститорите в акции", като пазарите ще преминат отвъд "максималната макронесигурност", с която се сблъскаха през предходната година.

Bank of America изрази увереност в устойчивостта на пазара, заявявайки: "Пазарът вече е абсорбирал значителни геополитически сътресения и добрата новина е, че говорим за лошите новини".

Въпреки че макросигналите изглеждат объркани, екипът наблегна на увеличаването на идиосинкратичната алфа през тази година. Тяхната оптимистична позиция не се основава на очакването за намаляване на лихвите на Федералния резерв, а на постиженията на Фед. Според банката компаниите са се адаптирали ефективно към по-високите лихвени проценти и инфлацията, което е ключов фактор, допринасящ за светлата им прогноза.

Какво се има предвид под "идиосинкратичната алфа"

"Идиосинкратична алфа" се отнася до свръхвъзвръщаемостта, генерирана от конкретна инвестиция или портфейл, която не може да бъде приписана на широки пазарни движения или систематични фактори. В контекста на статията, когато екипът за капиталови стратегии на Bank of America споменава "идиосинкратичната алфа се увеличи тази година", той предполага, че отделни акции или инвестиции са показали резултати, които не са били повлияни единствено от общите пазарни тенденции или макроикономически фактори.

От гледна точка на инвестициите:

"Алфа" представлява свръхвъзвръщаемостта на дадена инвестиция над това, което би се очаквало въз основа на нейния рисков профил.

"Идиосинкратичен" означава уникален или специфичен за определен актив, което показва, че възвръщаемостта се дължи на фактори, специфични за тази инвестиция, а не на по-широк пазар или систематични влияния.

И така, в изявлението се подчертава, че въпреки макроикономическата несигурност определени акции или инвестиции са показали резултати, обусловени от техните уникални характеристики или обстоятелства, допринасяйки положително за цялостното представяне на портфейла. Това може да се разглежда като положителен аспект за инвеститорите, които се занимават с подбор на акции или индивидуални активи, тъй като предполага, че внимателният анализ и подбор на конкретни инвестиции може да донесе възвръщаемост, надхвърляща тази, която може да се очаква от общите пазарни движения.

Какво може да очакваме през 2024 година според BofA?

Целта от 5000 пункта в края на годината за S&P 500 предполага приблизително 10% увеличение спрямо текущите нива. За 2023 г. Bank of America беше поставила цел от 4600 за индекса в края на годината.

Екипът на Савита Субраманян по-рано подчерта, че неотдавнашната рецесия на приходите приключва и компаниите са добре подготвени да постигнат успехи дори в условията на икономически предизвикателства. "Компаниите съкратиха разходите си и се адаптираха към по-слабата среда на търсене, като през третото тримесечие отново отбелязаха ръст на печалбите (+3% на годишна база)", написа Субраманян.

Екипът предполага, че най-добрият път напред за акциите е печалбите да нарастват успоредно с положителния БВП, което съответства на прогнозата на икономистите на BofA за липса на рецесия през 2024 г.

Оптимистичната прогноза на Bank of America съвпада с прогнозата на Goldman Sachs за 2024 г., като и двете подчертават значението на подобряването на икономиката и облекчаването на кредитния цикъл за акциите. И двата изследователски екипа предупреждават за предпазливост на ФЕД, обусловена от по-слаба икономика.

Банката също така посочи, че отвъд неотдавнашния интерес към сделките с технологии и изкуствен интелект все още има много инвеститори, настроени мечи към пазарите на акции. Този контраиндикатор подкрепя аргументацията на биковете, като показва, че настроенията не са достигнали нивата, които обикновено се свързват с края на бичия пазар.

Bank of America допълнително подчерта, че разпределението на пенсионните фондове към акции е на 25-годишно дъно, активните фондове следват плътно бенчмарковете, а стратезите на Уолстрийт са достигнали многогодишни дъна в препоръчителната си експозиция към акции. Въпреки положителните перспективи екипът на Субраманян подчертава: "Бичите пазари обикновено завършват с голяма убеденост и еуфория. Ние сме далеч от това."

Смелата прогноза на Bank of America за достигане на 5 000 пункта от S&P 500 през 2024 г. отразява положителни настроения, основани на устойчивостта и адаптивността на пазара. Макар да признава потенциалните предизвикателства, банката остава оптимист за продължаващата сила на фондовия пазар, като подчертава значението на икономическия растеж и благоприятния кредитен цикъл. Анализът показва, че настоящите пазарни условия са далеч от типичните показатели, свързвани с края на бичия пазар, което предоставя на инвеститорите поводи за оптимизъм, докато се ориентират в променящия се финансов пейзаж през следващата година.