Силно фискално тримесечие за UBS

UBS надминава очакванията с висока базова печалба, въпреки разходите за интеграция

Публикувано от Божидар Балевски ное 08, 2023 в Пазари

Швейцарският банков гигант UBS изненада приятно пазара, като надмина очакванията за основната си печалба. Банката отчете основна оперативна печалба преди облагане с данъци в размер на 844 млн. щатски долара, което значително надхвърли консенсусните прогнози. Тези положителни резултати доведоха до 4% увеличение на акциите на UBS по време на ранната търговия.

Струва си обаче да се отбележи, че при включването на разходи в размер на 2 млрд. долара, свързани с интеграцията на Credit Suisse - конкурент, който изпитваше затруднения, UBS отчете по-голяма от очакваната нетна загуба от 785 млн. долара за третото тримесечие, подлежаща на разпределение между акционерите. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха нетна загуба за тримесечието в размер на 444 млн. долара според проучване на компанията.

В допълнение към добрите си резултати UBS представи няколко ключови акцента в доклад си. По-специално, общите приходи на групата отбелязаха значителен подем, като нараснаха с 23% и достигнаха 11,7 млрд. долара в сравнение с 9,54 млрд. долара през второто тримесечие. Капиталовото съотношение CET1 на банката, което е основен показател за нейната финансова ликвидност, остана стабилно на ниво от 14,4%, което е сигнал за финансова стабилност в съответствие с предходното тримесечие. Забележително постижение се наблюдаваше в Credit Suisse Wealth Management, тъй като за първи път от началното тримесечие на 2022 г. насам тя регистрира положителен нетен приток на нови пари, допринасяйки със значителните 22 млрд. долара за притока на UBS Global Wealth Management.

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS, изтъкна положителните резултати за тримесечието, като заяви, че е налице последователно подобрение на основните резултати в различни сектори, включително управление на благосъстоянието, управление на активи и лично и корпоративно банкиране в Швейцария. Той отбеляза, че тези сектори са отбелязали ръст на тримесечна база.

Ермоти също така спомена, че Инвестиционната банка (ИБ) се е сблъскала с предизвикателни пазарни условия, особено в светлината на интегрирането на ресурси от Credit Suisse. Въпреки това той определи тримесечието като стабилно, със силен приток на клиенти и значителен напредък в плановете за интеграция.

Анализаторите на Citi изтъкнаха, че базовата печалба преди облагане с данъци в размер на 844 млн. долара е надхвърлила предишните насоки на компанията, консенсусните очаквания и техните собствени прогнози. Те отбелязаха, че подобрението се дължи на по-ниските оперативни разходи, които са били със 7% под консенсусните, както и на приходите, които са били с 1% по-високи. Тези фактори бяха леко компенсирани от по-големите провизии. Ускоряването на нетните входящи потоци от нови парични средства в отдел "Управление на благосъстоянието" през септември бе оценено от Citi като окуражаващо.

В заключение, UBS успя да впечатли пазара с основните си резултати в областта на печалбата, въпреки разходите, свързани с интегрирането на Credit Suisse. Това се случва, след като през юни банката завърши поглъщането на затруднения си местен конкурент. Макар че акциите на UBS леко поевтиняха, след като достигнаха най-високата си стойност през август, те продължават да нарастват с повече от 27 % за годината. Проактивният подход на банката към интеграцията и способността ѝ да привлича нови клиенти в сектора за управление на благосъстоянието са обещаващи признаци за устойчивост пред лицето на предизвикателствата.