Силни резултати за Shell и големи обещания към инвеститорите

Shell отчита печалба от 6,2 млрд. долара за третото тримесечие и обявява обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара

Публикувано от Божидар Балевски ное 02, 2023 в Пазари

В последния си отчет за приходите Shell разкри печалба за третото тримесечие в размер на 6,2 млрд. долара, което съответства на пазарните очаквания. Тази печалба представлява подобрение в сравнение с 5,1 млрд. долара, отчетени през второто тримесечие, но все пак бележи значителен спад в сравнение с 9,45 млрд. долара, отчетени през същия период на предходната година.

Скокът в резултатите на Shell през третото тримесечие може да се отдаде на комбинация от фактори, включително по-високи цени на енергията, стабилни дейности по търговия с газ и разширени маржове при рафинирането. Способността на компанията да отговори на прогнозите на анализаторите подчертава по-широка тенденция в петролната и газовата индустрия, където основните компании в САЩ напоследък не успяват да постигнат прогнозите, докато европейските им колеги като цяло надхвърлят очакванията.

Ваел Саван, главен изпълнителен директор на Shell, отбеляза: "Shell постигна още едно силно оперативно и финансово тримесечие." Компанията ускори програмата си за обратно изкупуване на акции, като за втората половина на годината е заделила общо 6,5 млрд. долара, надхвърляйки поетия през юни ангажимент за 5 млрд. долара.

Коригираната нетна печалба на Shell за третото тримесечие възлиза на 6,22 млрд. щатски долара, което представлява 23% увеличение спрямо предходното тримесечие, но 33% намаление в сравнение със същия период на предходната година. Като проактивен ход Shell обяви плановете си да изкупи обратно акции на стойност 3,5 млрд. долара през следващите три месеца, което е увеличение спрямо ангажимента за обратно изкупуване за 3 млрд. долара през предходния период.

Това контрастира с BP Plc, която предпочете да запази програмата си за обратно изкупуване на сегашното ниво, след като печалбите й не оправдаха очакванията. Решението беше посрещнато с понижаване на рейтинга от JPMorgan Chase & Co. и повдигна въпроси относно способността на BP да поддържа темпа на обратно изкупуване на акции през четвъртото тримесечие.


Бъдещето пред Shell

Въпреки че резултатите на Shell като цяло са положителни, анализаторите отбелязват, че насоките за обемите на втечнения природен газ (LNG) изглеждат донякъде консервативни. Компанията се стреми да подчертае добрите си резултати в търговията с природен газ през третото тримесечие, които са помогнали да се компенсира по-ниското производство. Забележително е, че общият добив на нефт и газ отбеляза 9% спад в сравнение с предходните три месеца, главно поради планираната поддръжка на съоръжението за втечнен природен газ Prelude в Австралия и продължаващата работа в Тринидад и Тобаго.

Shell очаква, че въздействието на поддръжката на Prelude и намалените обеми от Египет ще продължат да влияят на производството на втечнен природен газ до края на годината. По-широкият отрасъл следи внимателно стратегиите за растеж на големите петролни компании, особено след като Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. обявиха през миналия месец поглъщания на обща стойност над 100 млрд. долара. Докато главните изпълнителни директори на BP, TotalEnergies SE и Eni SpA отхвърлиха призивите да последват стъпките на американските си колеги, главният изпълнителен директор на Shell, Ваел Саван, може да се сблъска с подобни въпроси от страна на анализаторите в светлината на добрите резултати на компанията.


Въпреки инфлацията и нарастващите разходи в някои сектори на индустрията, Shell реши да запази капиталовите си разходи на стабилно ниво. Очаква се капиталовите разходи на компанията за цялата година да попаднат в диапазона от 23 до 25 млрд. долара, което представлява по-малка разлика в сравнение с предишната оценка от 23 до 26 млрд. долара, направена преди три месеца. Това стратегическо решение подчертава ангажимента на Shell за разумно финансово управление в динамична икономическа среда.