Резултатите на Uber разпалват дебат за потенциала на бизнеса

Uber расте, но нетната загуба е трън в очите на инвеститорите в стойност

Публикувано от Божидар Балевски май 08, 2024 в Пазари

Uber Technologies Inc. представи смесени финансови резултати, като надмина очакванията за коригираната си печалба, но прогнозира по-ниски от очакваните бъдещи резервации.


Компанията прогнозира, че брутните резервации за предстоящото тримесечие ще варират между 38,75 млрд. и 40,25 млрд. долара, а коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) се очаква да бъде между 1,45 млрд. и 1,53 млрд. долара. Тези прогнози се разминават с очакванията на анализаторите, които бяха определени на около 40 млрд. долара за резервациите и 1,49 млрд. долара за коригираната EBITDA.


Според Скот Девит, анализатор от Wedbush, пазарните очаквания може да са надминали действителните резултати на компанията след деня за анализатори в средата на февруари. Девит отбеляза, че влиянието на последните валутни колебания вероятно е било подценено както от анализаторите, така и от инвеститорите, като подчерта, че те ще окажат значително влияние върху резервациите на компанията, особено в сектора на мобилността.


Акциите на Uber спаднаха със 7% в предборсовата търговия в сряда, въпреки че преди това акциите бяха поскъпнали с 14% от началото на годината и с 81% за последните дванадесет месеца при затварянето на борсата във вторник.


През първото тримесечие Uber постигна 37,7 млрд. долара в резервации, което е с 20% повече от предходната година и е малко под прогнозата на анализаторите за 37,9 млрд. долара. Приходите на компанията се покачиха до 10,1 млрд. долара, отбелязвайки 15% увеличение спрямо предходната година, което съответства на пазарните очаквания.


Компанията отчете значителна нетна загуба в размер на 654 млн. долара, или 32 цента на акция, в сравнение с нетна загуба от 157 млн. долара, или 8 цента на акция, за същия период на миналата година. Тази загуба включваше ущърб в размер на 721 млн. долара, дължащ се на преоценка на капиталови инвестиции, което доведе до нереализирана загуба.


Въпреки тези предизвикателства коригираната EBITDA на Uber за тримесечието възлиза на 1,4 млрд. долара, надхвърляйки консенсуса на FactSet за 1,3 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи коментира резултатите, като заяви: „Резултатите ни през това тримесечие отново демонстрират способността ни да постигаме последователен и печеливш растеж в голям мащаб.“


Пазарни предимства от една страна, нетни загуби от друга


Отличителният статут на Uber като единствен широкомащабен, многоплатформен и многоканален оператор му позволява ефективно да привлича и задържа голяма клиентска база, като същевременно поддържа ниски разходи за реклама. С 30% от новите потребители на доставки и 22% от потребителите, които за първи път използват мобилни услуги, Uber демонстрира не само успешно преобразуване на клиентите, но и значителен мащаб. Компанията е на път да подобри финансовото си състояние, като има голяма вероятност за допълнително повишаване на кредитоспособността, което би могло да промени съществено начина, по който тя получава достъп до финансиране за растеж. Въпреки вече стабилния растеж - компания на стойност 137 млрд. долара, която расте с 20% годишно - и впечатляващото представяне на акциите, които нараснаха със 103,21% на годишна база, потенциалът на Uber за продължаващ растеж на приходите и печалбата може би все още се подценява от пазара. 


Благодарение на неотдавнашното си включване в S&P 500 и транспортния индекс Dow Jones, Uber представлява привлекателна инвестиционна възможност. Стратегическите инициативи и финансовите постижения предполагат, че Uber не просто се възползва от сегашния ръст на потребителските услуги, а може би е готов за експоненциално увеличение на приходите.


Въпреки значителното пазарно присъствие на Uber и значителния годишен растеж, компанията продължава да отчита значителни нетни загуби. Този аспект на финансовото състояние на Uber може да бъде възпиращ за стойностните инвеститори, които обикновено търсят компании със стабилни приходи и висока рентабилност. Въпреки че агресивните стратегии за разширяване на дейността на Uber и технологичните иновации обещават потенциал за бъдещи печалби, настоящата финансова нестабилност може да накара предпазливите инвеститори да се замислят, особено тези, които се фокусират върху дългосрочната стойност и минималния риск.


Освен това сложността на бизнес модела на Uber, който обхваща множество континенти и регулаторни среди, добавя слоеве потенциален финансов риск, който може да усложни пътя към рентабилност. Тези фактори са от съществено значение за всеки, който разглежда пълния спектър от инвестиционни възможности и рискове в развиващия се разказ на Uber.