Отчетът на Barclays за третото тримесечие: Преодоляване на предизвикателствата и намаляване на разходите

Публикувано от Божидар Балевски окт 27, 2023 в Пазари

Barclays, една от най-големите банки в Обединеното кралство, публикува своя отчет за приходите за третото тримесечие, предлагайки информация за финансовите резултати и предизвикателствата, пред които е изправена институцията. Въпреки че банката отчете нетна печалба малко над очакванията, няколко ключови фактора накараха инвеститорите да се замислят.


През третото тримесечие Barclays отчете нетна печалба в размер на 1,27 млрд. паунда (1,56 млрд. долара). Тази цифра надхвърли пазарните очаквания, отразявайки добрите резултати в бизнеса с потребителски и кредитни карти, които компенсираха намаляващите приходи в подразделението за инвестиционно банкиране.

Анализаторите прогнозираха нетна печалба в размер на 1,18 млрд. паунда, което е спад спрямо второто тримесечие от 1,33 млрд. паунда и забележим спад спрямо същия период на 2022 г., когато печалбата беше 1,51 млрд. паунда. Въпреки насрещните ветрове Barclays успя да запази финансовата си стабилност, както показва коефициентът на базовия собствен капитал (CET1), мярка за финансова стабилност, който се увеличи от 13,8% през предходното тримесечие до 14%. Освен това възвръщаемостта на собствения капитал (RoTE) на банката възлезе на 11%, което е положителен знак, като се има предвид, че банката си поставя за цел за 2023 г. да достигне стойност над 10%.

Усилията за ефективно управление на кредитите, контрол на разходите и поддържане на силна капиталова позиция бяха подчертани от главния изпълнителен директор на Barclays, К.С. Венкатакришнан. Въпреки това, макар че банката се справя ефективно с предизвикателствата, пазарният контекст остава "смесен", както отбеляза Венкатакришнан.


Предизвикателства в инвестиционното банкиране

Едно от важните предизвикателства, изтъкнати в доклада на Barclays, е представянето на корпоративната и инвестиционната банка (CIB). Приходите на това подразделение са намалели с 6% до 3,1 млрд. паунда. Сред посочените причини за този спад са намалената активност на клиентите на световните пазари и по-ниските такси за инвестиционно банкиране. По-специално приходите в отдела за търговия с фиксиран доход, валута и суровини намаляха с 13%. С намаляването на пазарната волатилност намаляха и обемите на търговия.

Този спад в подразделението за инвестиционно банкиране беше частично компенсиран от 9% увеличение на приходите от бизнеса на Barclays с потребителски услуги, карти и плащания (CC&P), които достигнаха 1,4 млрд. паунда. Това увеличение се дължи на по-високите салда по американските карти и на прехвърлянето на подразделението за управление на благосъстоянието и инвестиции (WM&I) от Barclays Великобритания.

Макар че отчетът за приходите на Barclays за третото тримесечие може да осигури краткосрочна печалба, която надминава очакванията, банката се подготвя активно за бъдещето. Тя намекна за значителни инициативи за намаляване на разходите, които ще бъдат представени по-късно през годината. Тези мерки имат за цел да намалят структурните разходи, да повишат възвръщаемостта и да се съобразят със средносрочната цел на банката да постигне съотношение разходи-приходи под 60%. През третото тримесечие съотношението разходи-приходи беше 63%.

Важно е да се отбележи, че мерките за съкращаване на разходите често водят до еднократни разходи и Барклис спомена, че тези действия могат да доведат до "съществени допълнителни разходи през четвъртото тримесечие на 2023 г.". Този далновиден подход подчертава ангажимента на банката да поддържа финансово здраве и да се адаптира към променящия се банков пейзаж.

Докладът на Barclays разкри решението на банката да преразгледа прогнозата си за нетния лихвен марж за подразделението си в Обединеното кралство. Очаква се маржът да бъде в диапазона от 3,05 % до 3,1 %, което е по-малко от предишната прогноза за приблизително 3,15 %. Тази корекция е продиктувана от фактори като засилената конкуренция за депозитите на спестителите в условията на предизвикателни икономически условия във Великобритания.


Реакция и анализ на пазара

Предизвикателствата и промените, описани в доклада на Barclays, доведоха до забележителна реакция на пазара. Акциите на банката отбелязаха спад от цели 6,5% след публикуването на отчета за приходите.

Джон Мур, старши инвестиционен мениджър в RBC Brewin Dolphin, определи резултатите на Barclays като "наистина смесен набор от резултати" в светлината на "все по-предизвикателния контекст". Въпреки че настроенията на пазара се влошиха и дейността на инвестиционното банкиране се сблъска с предизвикателства, други области от бизнеса на Barclays остават устойчиви. По-специално, бизнесът с потребителски и кредитни карти показа сила.

Освен това способността на банката да управлява ефективно разходите, като същевременно поддържа силна капиталова позиция, я позиционира добре за повишаване на възвръщаемостта на акционерите. Тъй като някои по-малки конкуренти срещат трудности в настоящата икономическа среда, Barclays, разполагаща с капитал за инвестиции, може да се окаже печеливша.


Отчетът за приходите на Barclays за третото тримесечие представя многостранен поглед върху резултатите на банката и нейния проактивен подход към управлението на предизвикателствата. Способността на институцията да се ориентира в пазарните насрещни ветрове и да адаптира стратегиите си към променящите се икономически условия ще бъде от решаващо значение за формирането на нейното бъдеще. Планираните мерки за съкращаване на разходите и прогнозите за коригирания лихвен марж отразяват ангажимента на банката за финансова стабилност и способността ѝ да реагира на променящия се банков пейзаж. Бъдещият път на Barclays ще бъде наблюдаван отблизо от инвеститорите и наблюдателите в бранша, тъй като тя продължава да балансира между рентабилност и устойчивост.