Икономическият преход в Китай

Fitch понижава прогнозата си за Китай до негативна поради рискове за икономическия растеж.

Публикувано от Божидар Балевски апр 10, 2024 в Макроикономика

Във вторник водещата агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings разтърси световния финансов пейзаж, като преразгледа перспективата си за държавния кредитен рейтинг на Китай на отрицателна. Този ход, продиктуван от опасенията за публичните финанси на страната в хода на сложен икономически преход, повдига въпроси относно дългосрочната траектория на растежа на Китай и потенциалното му въздействие върху международната бизнес среда.


От бум на пазара на имоти към "устойчив растеж"


В продължение на десетилетия китайската икономика се развиваше до голяма степен благодарение на процъфтяващия сектор на недвижимите имоти. Този модел обаче показва признаци на напрежение, като забавянето на пазара на недвижими имоти създава значителни рискове. Признавайки това, китайските политици са решени да насочат икономиката към по-устойчив път на растеж - такъв, който е по-малко зависим от строителството и се захранва от вътрешното потребление и иновациите.


Този преход, макар и необходим, е свързан с редица предизвикателства. Fitch подчерта потенциала за "нарастващи рискове за перспективите пред публичните финанси на Китай", докато страната върви по този нов път. Техните прогнози очертават картина на увеличаващ се дефицит на сектор "Държавно управление", който се очаква да нарасне до 7,1% от БВП през 2024 година - най-високата стойност от пика на блокирането на страната от пандемията през 2020 година.


Предупреждение за понижаване на рейтинга


Важно е да се отбележи, че макар преразглеждането на перспективата да сигнализира за потенциално понижение на рейтинга в средносрочен план, Fitch потвърди текущия рейтинг на емитента на Китай (IDR) на "А+". Това показва, че продължава да вярва в способността на Китай да изпълнява финансовите си задължения, макар и с някои уговорки.


Прогнозата на агенцията за икономическия растеж на Китай през 2024 година възлиза на 4,5%, което е малко по-ниско от официалната цел от 5,0%, определена от Пекин. Все пак си струва да се отбележи, че други институции като Citi и Международния валутен фонд (МВФ) наскоро преразгледаха прогнозите си за растежа на Китай в посока нагоре.


Първи признаци на надежда


Икономическите резултати на Китай през първите няколко месеца на 2024 година дават известни поводи за оптимизъм. Производството в заводите и продажбите на дребно надхвърлиха очакванията, добавяйки към положителните данни за износа и потребителската инфлация. Този ранен тласък подхрани надеждите на Пекин за постигане на амбициозната цел за растеж на БВП от 5,0%.


Тези първоначални признаци обаче трябва да се разглеждат с предпазливост. Дългосрочното въздействие на забавянето на пазара на недвижими имоти и ефективността на правителствените мерки за стимулиране на вътрешното търсене все още предстои да се види.


Глобални последици за бизнеса


Потенциалното понижаване на суверенния кредитен рейтинг на Китай би могло да има верижен ефект върху глобалния бизнес пейзаж. Инвеститорите може да станат по-предпазливи по отношение на риска, когато става въпрос за китайски активи, което може да доведе до изтичане на капитали и по-високи разходи за заеми за китайските компании.


Това, от своя страна, може да отслаби бизнес активността в Китай и да засегне глобалните вериги за доставки. На международните компании със значителна експозиция към китайския пазар може да се наложи да преоценят стратегиите си и евентуално да се сблъскат с прекъсвания в дейността си.


В перспектива


През следващите години китайското правителство е изправено пред деликатно балансиране. То трябва да се справи с прехода от модела, основан на недвижимите имоти, като същевременно осигури непрекъснат икономически растеж и поддържа фискална стабилност.


Основните области, които трябва да се наблюдават, включват:


Ефективността на правителствените мерки за стимулиране - Може ли Китай успешно да стимулира вътрешното потребление и инвестициите, без да генерира прекомерен дълг?

Еволюцията на пазара на недвижими имоти - Как правителството ще се справи със забавянето, без да предизвика финансова криза?

Темпото на икономическите реформи - Ще успее ли Китай да осъществи структурните реформи, необходими за стимулиране на иновациите и растежа на производителността?


Отговорите на тези въпроси не само ще определят икономическата съдба на Китай, но и ще окажат значително въздействие върху глобалната бизнес среда. Тъй като Китай преминава през този период на икономически преход, международните инвеститори ще трябва да следят отблизо развитието на ситуацията и да адаптират съответно своите стратегии.

Отговорите на тези въпроси не само ще определят икономическата съдба на Китай, но и ще окажат значително въздействие върху глобалната бизнес среда. Тъй като Китай преминава през този период на икономически преход, международните инвеститори ще трябва да следят отблизо развитието на ситуацията и да адаптират съответно своите стратегии.