Goldman Sachs надхвърля прогнозите

Банката съобщи, че печалбата е скочила с 28% до 4,13 млрд. долара, или 11,58 долара на акция, в сравнение с предходната година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 16, 2024 в Пазари

Goldman Sachs стартира сезона на отчетите на големите банки с гръм и трясък, надминавайки очакванията на анализаторите както за печалбата, така и за приходите. Гигантът от Wall Street отчете 28% скок на нетната печалба на годишна база до 4,13 млрд. долара, което се изразява в печалба на акция от 11,58 долара - значително по-висока от очакваните 8,56 долара. Това добро представяне, подхранвано от съживяването на дейността на капиталовите пазари, доведе до покачване на цената на акциите на Goldman с 5%.


Търговията и инвестиционното банкиране са водещи


Движещата сила на звездното тримесечие на Goldman беше ръстът в основните ѝ дейности - търговия и инвестиционно банкиране. Приходите от търговия с фиксирани доходи нараснаха с 10% до 4,32 млрд. щатски долара, надминавайки прогнозите на с цели 680 млн. щатски долара. Тези стабилни резултати се дължат на повишената активност в областта на ипотечните кредити, валутната търговия и кредитната търговия и финансиране. По подобен начин търговията с акции се повиши с 10% до 3,31 млрд. долара, надхвърляйки очакванията с 300 млн. долара, благодарение на силната дейност с деривати.


Таксите за инвестиционно банкиране също отбелязаха впечатляващ ръст, като скочиха с 32% до 2,08 млрд. долара - с още 300 млн. долара повече от очакваното. Този скок отразява значителното увеличение на записванията на дългови и капиталови инструменти, което подчертава подновения апетит за набиране на капитал сред корпорациите.


Анализаторът Майк Мейо от Wells Fargo отбеляза, че резултатите на Goldman вероятно ще бъдат най-силните сред големите банки през това тримесечие. Тези положителни резултати идват след труден период за главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, който бе подложен на критики заради неуспешния опит на банката да навлезе в банкирането на дребно и общия спад на капиталовите пазари. Въпреки това тези неблагоприятни фактори изглежда отшумяват, което означава потенциален обрат във финансовата институция.


Позицията на Соломон


По време на конферентен разговор с анализатори Соломон изрази оптимизъм за бъдещето. Той посочи исторически ниските нива на активност на капиталовите пазари като временни, подчертавайки продължаващата нужда на компаниите да вземат стратегически решения, да набират капитал и да осъществяват сделки. Тези фактори, в съчетание с наблюдаваните "ранни етапи на отваряне на капиталовите пазари", предоставят значителни възможности за Goldman Sachs.


Ахилесовата пета на Goldman


Един ключов фактор отличава Goldman Sachs от по-диверсифицираните ѝ конкуренти. Компанията получава по-голяма част от приходите си от основните дейности на Wall Street в сравнение с банки като JPMorgan Chase и Citigroup. Въпреки че този фокус върху традиционното банкиране предлага потенциал за висока възвръщаемост по време на пазарни подеми, той също така излага Goldman на по-голяма уязвимост по време на спадове.


Фокус върху управлението на активи и богатство


След стратегическото решение да се откаже от банкирането на дребно Goldman пренасочи фокуса си върху растежа към подразделението си за управление на активи и богатство (AWM). Въпреки че това беше единственият сегмент, който не надмина очакванията през това тримесечие, той все пак показа растеж с 18% увеличение на приходите до 3,79 млрд. долара. Тази положителна перспектива бе подкрепена от по-високите приходи от частно банкиране и кредитиране, увеличаването на дяловите участия в частни капиталови инструменти и нарастващите такси за управление на активи.


Светъл лъч


Най-малкото подразделение на Goldman, Platform Solutions, се очертава като основен акцент, като надхвърля прогнозите със 120 млн. долара и се отличава с 24% увеличение на приходите до 698 млн. долара. Този значителен ръст се дължи на увеличаващите се сметки по кредитни карти и депозити, което показва потенциално добро представяне на ориентираните към потребителите предприятия на Goldman.


Обещаващ старт, но въпросите остават


Резултатите на Goldman Sachs за първото тримесечие отбелязват силен старт на годината, като затвърждават позицията му на доминираща сила в традиционните дейности на Wall Street. Въпреки че възстановяването на приходите от търговия и инвестиционно банкиране е окуражаващо, остават въпроси относно дългосрочната устойчивост на тези резултати. Състоянието на цялостната пазарна среда и способността на Goldman да диверсифицира потоците си от приходи ще бъдат ключови фактори, които ще се наблюдават занапред.