Deutsche Bank поскъпва с по-добра печалба

Акциите на Deutsche Bank се повишиха със 7% след по-добра печалба за първото тримесечие и възстановяване на инвестиционното банкиране.

Публикувано от Божидар Балевски апр 25, 2024 в Пазари

Deutsche Bank опроверга очакванията на анализаторите, като увеличи нетната си печалба за първото тримесечие с 10% на годишна база, което доведе акциите ѝ до повече от шестгодишен връх. Това положително представяне обаче е помрачено от продължаващите опасения относно устойчивостта на растежа и слабите резултати в ключови бизнес сегменти.


Нарастваща рентабилност


Германският кредитор отчете нетна печалба, подлежаща на разпределение между акционерите, в размер на 1,275 млрд. евро (1,365 млрд. долара) за първото тримесечие, което надхвърли прогнозите на анализаторите за 1,23 млрд. евро. Това е най-високата печалба на банката за първото тримесечие от 2013 година насам и удължава серията й от печеливши тримесечия до 15. Положителните настроения се отразиха на фондовия пазар, като акциите на Deutsche Bank поскъпнаха със 7,2% в Лондон, достигайки най-високото си ниво в рамките на деня от декември 2017 година насам.


Инвестиционното банкиране е начело на класацията


Основният двигател на този скок на печалбата беше стабилното представяне на звеното за инвестиционно банкиране. Приходите в рамките на това подразделение се повишиха с 13% до 3 млрд. евро, обръщайки 9% спад, отбелязан през цялата 2023 година. Това възраждане отново позиционира инвестиционното банкиране като най-печелившото звено на Deutsche Bank, подхранвано от ръста в дейностите по финансиране и търговия с кредити.


Приходите се повишават, но опасенията остават


Общите приходи на групата отбелязаха скромно увеличение от 1% на годишна база до 7,8 млрд. евро. Банката обяснява този ръст с увеличаването на приходите от комисиони и такси, както и със силните позиции в областта на фиксирания доход и валутите. Макар и да надхвърля очакванията на анализаторите за 7,73 млрд. евро, този слаб ръст на приходите повдига въпроси относно устойчивостта на траекторията на рентабилност на Deutsche Bank.


Други основни акценти


- Отделите "Частна банка" и "Управление на активи" отбелязаха общ нетен приток от 19 млрд. евро.

- Провизиите за кредитни загуби намаляха от 488 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2023 година до 439 млн. евро.

- Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на банката, който е ключов показател за платежоспособност, остана стабилен на ниво 13,4% спрямо 13,6% през същия период на миналата година.


Ръководството изразява увереност


Главният финансов директор на Deutsche Bank, Джеймс фон Молтке, изрази оптимизъм относно бъдещите перспективи на банката. Той изтъкна положителната динамика в четирите бизнес единици и изрази увереност в нейната устойчивост. Освен това той подчерта ангажимента на банката към инициативите за намаляване на разходите и възвръщаемостта на акционерите.


Смесени сигнали


Макар да признават силното представяне на инвестиционната банка, анализаторите от Keefe, Bruyette & Woods възприеха предпазлив подход. Те определиха общите резултати като "разумни, но нищо особено", като посочиха слабото представяне на отделите за корпоративно банкиране и управление на активи. Освен това анализаторите отбелязаха, че кредитните загуби остават високи, а насоките на банката не са коригирани, за да се включат неотдавнашните очаквания за по-високи лихвени проценти.


В перспектива


Резултатите на Deutsche Bank за първото тримесечие дават искрица надежда за усилията ѝ за промяна. Въпросите относно дългосрочната жизнеспособност на този растеж и слабите резултати на някои бизнес сегменти обаче налагат по-нататъшно наблюдение. Способността на банката да се възползва от благоприятните пазарни условия и да се справи с продължаващите проблеми в подразделенията си за корпоративно управление и управление на активи ще бъде от решаващо значение за определянето на бъдещия й успех.