Citigroup предоставя смесени резултати

Citigroup надхвърля прогнозите за приходите за първото тримесечие, но обяви, че печалбата е спаднала с 27% спрямо предходната година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 12, 2024 в Пазари

Отчетът за приходите на Citigroup за първото тримесечие представи смесена картина за инвеститорите. Въпреки че приходите надхвърлиха очакванията на анализаторите, благодарение на добрите резултати в инвестиционното банкиране и търговията, общата печалба намаля значително в сравнение с предходната година.


Приходите надхвърлят очакванията, но печалбата намалява


Банката отчете приходи за първото тримесечие в размер на 21,1 млрд. щатски долара, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 20,4 млрд. щатски долара, но отбелязвайки спад в сравнение с миналата година. Този спад от 2% на годишна база се дължи до голяма степен на продажбата на чуждестранен бизнес през предходния период. Нетната печалба обаче спада с 27% до 3,37 млрд. долара, което означава печалба на акция от 1,58 долара. Коригирана с еднократните разходи, печалбата на акция на Citigroup достигна 1,86 долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите за 1,23 долара.


Инвестиционното банкиране и търговията са водещи в развитието


Инвестиционното банкиране се очертава като звездата, генерирайки приходи в размер на 903 млн. долара, което е с 35% повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 година. Този скок отразява нарастването на дейностите по емитиране на дълг и акции през тримесечието. Операциите по търгуване на ценни книжа с фиксиран доход и акции също надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Приходите от търговия с фиксиран доход спаднаха с 10% до 4,2 млрд. долара, но останаха малко над очакванията, докато приходите от търговия с акции се повишиха с 5% до 1,2 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите.


Подразделението за услуги бележи ръст, но акциите се понижават


Подразделението за услуги на Citigroup, което задоволява банковите нужди на глобалните корпорации, отбеляза 8% ръст на приходите, достигайки 4,8 млрд. долара. Този ръст се дължи на нарастващите депозити и такси. Въпреки тези положителни показатели обаче цената на акциите на Citigroup се понижи с 2% след първоначалния ръст по време на предварителната пазарна търговия.


Преструктурирането е завършено, средносрочните цели са потвърдени


Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър потвърди успешното приключване на мащабното корпоративно преструктуриране на банката, което имаше за цел да рационализира операциите и да намали разходите. Като част от това преструктуриране в резултатите за първото тримесечие бяха отчетени допълнителни разходи за обезщетения. Фрейзър изтъкна създаването на "по-чиста и по-проста управленска структура, която напълно съответства на нашата стратегия и я улеснява".


Банката потвърди средносрочните си финансови цели, като се стреми към възвръщаемост на собствения капитал от поне 11% и общи приходи, надхвърлящи 80 млрд. долара през 2024 година. Тези амбициозни цели са сигнал за ангажираността на Citigroup към рентабилността и растежа въпреки настоящия икономически климат.


Сравнителен анализ и предстоящият път


Представянето на Citigroup може да бъде допълнително анализирано, като се сравни с нейни колеги. JPMorgan Chase, която се отчете по-рано в петък, постигна по-високи общи стойности на печалбата. Goldman Sachs, чийто отчет е насрочен за понеделник, ще предостави допълнителни данни за оценка на резултатите на големите инвестиционни банки в САЩ.


Следващите седмици ще бъдат от решаващо значение за Citigroup, тъй като инвеститорите ще следят отблизо как банката изпълнява ревизираната си стратегия и се ориентира в продължаващата геополитическа и икономическа несигурност. Способността на банката да превърне впечатляващите си резултати от инвестиционното банкиране в постоянна рентабилност и да постигне амбициозните си средносрочни цели ще бъдат ключови фактори, влияещи върху бъдещата ѝ траектория.