Кой печели най-много от войната в Израел?

Публикувано от Божидар Балевски окт 11, 2023 в Макроикономика

Въпреки дълги месеци на напражение между американския президент Джо Байдън и израелския министър председател Бенямин Нетаняху, САЩ все пак реши да помогне с над 2 милиарда долара на Израел под формата на оръжия. 


През последните месеци администрацията на Щатите целеше да деескалира всякакво напражение между Израел и Палестина, както и се опитваше да сплоти взаимоотношенията между Израел и Саудите. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че това ще бъде от полза за интересите на американската национална сигурност. 


Спрямо анализ на Рюбнер, Израел е най-големият кумулативен получател на американска помощ след Втората световна война, като за нея са предоставени 236 млрд. долара (коригирани спрямо инфлацията). Всяка година Израел получава 3,3 млрд. долара военно финансиране от САЩ. Освен че получава повече оръжия, финансирани от американските данъкоплатци, отколкото всички останали държави взети заедно, Израел също така се отличава със специално отношение, което прави това разпределение още по-ценно. Те получават разпределението си при уникални обстоятелства и те могат да изразходват разпределените средства за собствената си оръжейна индустрия.  Рюбнер дефинира някои от термините, използвани за описване на помощта от САЩ, като FMF - Foreign Military Financing (чуждестранно военно финансиране) и "меморандумите за разбирателство" (Memorandum of Understanding - MOU), които представляват дългосрочен американски президентски ангажимент за предоставяне на оръжия на Израел. Тези оръжия помагат на израелската армия да продължи окупацията на палестинската територия и да злоупотребява с правата на палестинците, споделя още Рюбнер.


Но кой печели най-много от това? Отговорът е лесен - печелят големите американски компании произвеждащи оръжия, тъй като за този “безплатен обяд”, който САЩ сервира на Израел, платеца са американските граждани, а сметката се дава от следните компании:

  1. Lockheed Martin - $53 млр. Оборот на година

  2. Boeing - $33.5 млр. Оборот на година

  3. Northrop Grumman - $29.2 млр. Оборот на година

  4. RTX Corporation - $25.3 млр. Оборот на година

  5. General Dynamics - $24.5 млр. Оборот на година


Най-големия победител в тази кървава надпревара е компанията Lockheed Martin. Като тя има и най-голям дял от оборота си дължащ се на военно-промишлени дейности - 89% от оборота на компанията е пряко обвързан с военни начинания.

На споделената графика може да видиш и как масата от тези компании се представят по-добре от всички останали компании в S&P500 индекса. Този индекс следи средното представяне на 500те най-големи компании в САЩ. 

За последните години покачването на тези компании е от 300 до 700%, което означава, че инвеститорите в тези компании увеличават многократно парите си. Разбира се дали е добре да се инвестира в една компания или не зависи от анализа, който правим и в следващата статия искам да ти покажа как можеш да направиш един основен анализ на компанията Lockheed Martin.