И Bitcoin не остана незасегнат от свалянето на лихвите

Свалянето на лихвите се отрази положително на криптовалутите

Публикувано от Божидар Балевски сеп 19, 2024 в Криптовалути

Наскоро Федералният резерв осъществи намаление на лихвените проценти с 50 базисни пункта, като прогнозите са за още намаления, за да достигне средната референтна лихва до 4,4% до края на годината. Въпреки че този ход предизвика положителна инерция на криптопазара, търговците и анализаторите остават разделени относно дългосрочната устойчивост на това рали.


Въпреки смесените настроения, основните криптовалути като Solana (SOL), Binance Coin (BNB), XRP и Cardano (ADA) отбелязаха забележителни печалби, като Solana беше водеща, поскъпвайки с 6%. Междувременно, на платформи като Полимаркет, трейдърите залагат на вероятността от още намаления на лихвите от страна на Федералния резерв през тази година.


След намаляването на лихвите от страна на Фед биткойнът достигна близо 62 000 долара, отбелязвайки ръст от 2,4% в рамките на 24 часа. Индексът CoinDesk 20 (CD20), който проследява най-големите цифрови активи, отрази повишение от 3,4%. Заедно с Биткойн, по-широкият пазар на криптовалути отбеляза повишения, като SOL на Солана се покачи с 6%, докато BNB, XRP и ADA спечелиха цели 4,5%. Мемори токените като Dogecoin (DOGE) и Shiba Inu (SHIB) също се радваха на 4% повишение.


Предпазливи пазарни нагласи 


Въпреки възходящото движение, много пазарни участници изразяват скептицизъм относно дълготрайността на ралито. Крис Арулия, ръководител на институцията ByBit, коментира, че макар намаляването на лихвения процент да може да предложи временен подем на пазара на криптовалути, по-широката икономическа среда, белязана от забавяне и геополитическо напрежение, може да потисне ентусиазма на инвеститорите. „От съществено значение е да се запази предпазливост по отношение на рисковете, породени от икономическата несигурност и пазарната волатилност“, отбеляза Арулия.


Артър Хейс от Maelstrom сподели подобни опасения в интервю за телевизия CoinDesk. Той заяви, че намаляването с 50 базисни пункта може да подхрани краткосрочен тласък, но по-широките икономически предизвикателства в крайна сметка могат да потиснат цените допълнително. „Икономиката на САЩ е силна въз основа на неотдавнашния растеж на БВП, но продължаването на намаляването на лихвените проценти може да ускори инфлацията през четвъртото тримесечие“, предупреди Хейс. Той смята, че продължаващите правителствени разходи и потенциалните скокове на инфлацията биха могли да представляват предизвикателство занапред, въпреки краткосрочните пазарни печалби.


Несигурно бъдеще за лихвените проценти


Според Presto Research реакциите на пазара към решението на Фед са били смесени, като опасенията за икономическия растеж и възможната рецесия са повлияли на настроенията на инвеститорите. „Опасенията за растежа са очевидни и пазарът се нуждае от положителни новини, за да поддържа ралито“, се посочва в изследователската бележка.


В перспектива много търговци на Полимаркет очакват по-нататъшно намаляване на лихвените проценти от страна на Фед. Съществува 41% вероятност централната банка да въведе още едно намаление със 100 базисни пункта до края на годината, а 38% шанс за намаление със 125 базисни пункта. Коефициентите за залагане също така предполагат 65% вероятност за намаление с 25 базисни пункта през ноември и 26% шанс за намаление с 50 базисни пункта. За декември консенсусът сочи 50% вероятност за намаление с 25 базисни пункта и 33% вероятност за още едно намаление с 50 базисни пункта.


Други събития в областта на криптовалутите


В допълнение към рязкото покачване на цената на Биткойн, други цифрови активи също са във възход. Aleo, ориентиран към неприкосновеността на личния живот блокчейн токен от слой 1, подкрепен от Hashkey, скочи с над 14% след листването си в Coinbase. Междувременно SUI на Sui и FTM на Fantom също отбелязват двуцифрени печалби, тъй като AI токените отбелязват по-широко възстановяване. Интересно е, че корелацията между AI токените и Nvidia изглежда отслабва, тъй като акциите на Nvidia спаднаха с 3% през последните пет дни.