Chevron се ориентира в смесен пазар

Chevron надминава прогнозите, но печалбата намалява заради по-ниските маржове при рафинирането и цените на природния газ.

Публикувано от Божидар Балевски апр 29, 2024 в Пазари

Chevron отчете смесени резултати за първото тримесечие на 2024 година, като надхвърли очакванията на анализаторите за печалба на акция, но не успя да реализира очакваните приходи. Тези данни подчертават сложната динамика, която се наблюдава в момента в енергийния сектор.


Спад на печалбите въпреки покачващите се цени на петрола


Въпреки че цените на петрола се повишиха с над 16% тази година, нетната печалба на Chevron все пак намаля с 16% в сравнение с първото тримесечие на 2023 година. Този на пръв поглед противоречив резултат може да се отдаде на насрещните ветрове, пред които са изправени рафиниращият и международният газов бизнес на компанията.


Рафинериите усещат натиск


Рафинериите на Chevron, както в страната, така и в чужбина, отбелязват значителен спад на печалбата. По-ниските маржове на продажбите намалиха печалбите, въпреки нарастващата цена на суровия петрол. Тази тенденция е в унисон с по-широката индустрия, тъй като конкуренти като Exxon Mobil се сблъскаха с подобни предизвикателства. Маржовете на дребно за бензина, които представляват разликата между цените на едро и на дребно, също бяха по-ниски в сравнение с предходната година, което допълнително повлия на рентабилността.


Цените на природния газ се сриват


Цените на природния газ се сринаха със зашеметяващите 37% през тази година поради пренасищане на предлагането. Този значителен спад намали печалбите от международния добив на газ на Chevron, като допринесе за цялостния спад на печалбите.


Бумът на производството в САЩ компенсира спада в международен план


Въпреки спада на приходите от международен добив на нефт и газ, Chevron отбеляза светъл лъч в дейността си в САЩ. Обемът на производството нарасна с 35%, главно благодарение на силния добив в Пермския басейн и басейна Денвър-Джулсбърг. Това увеличение помогна да се компенсира спадът в международен план и допринесе за 12% ръст на общия добив в световен мащаб, отбелязвайки рекордно висок резултат за първото тримесечие.


Придобиването на Hess върви по план въпреки пречките


Chevron потвърди увереността си, че ще приключи предстоящото придобиване на Hess Corp. през 2024 година. Въпреки това, оспорването от страна на Exxon Mobil в арбитражен съд относно правата в споразумение за съвместна експлоатация на петролни активи в Гвиана хвърля сянка върху сроковете на сделката. Въпреки че Chevron очаква одобрение от страна на акционерите и приключване на искането за информация от страна на Федералната търговска комисия през второто тримесечие, съдебното дело внася елемент на несигурност.


Капиталовите разходи се увеличават


Капиталовите разходи на Chevron нарастват значително през първото тримесечие, което се дължи на инвестициите в основните дейности по добив на нефт и газ. Освен това придобиването на PDC Energy през миналата година допринесе за увеличаването на разходите, тъй като компанията интегрира тези наследени активи.


Възвръщаемостта за акционерите остава стабилна


Въпреки спада в общата възвръщаемост на капитала в сравнение с предходната година, Chevron запази ангажимента си към възвръщаемостта за акционерите. През тримесечието компанията разпредели 3 млрд. долара под формата на дивиденти и изкупи обратно свои акции на стойност близо 3 млрд. долара.


В перспектива


Резултатите на Chevron за първото тримесечие подчертават предизвикателствата и възможностите, пред които е изправен енергийният сектор. Въпреки че повишаването на цените на петрола представлява попътен вятър, насрещни ветрове като намаляващите маржове на рафиниране, колебанията в цените на газа и геополитическата несигурност създават сложна оперативна среда.


Успехът на компанията зависи от способността ѝ да се справи с тези противоположни сили. Оптимизирането на операциите по рафиниране, стратегическото управление на международния портфейл и капитализирането на силния вътрешен добив ще бъдат от решаващо значение за Chevron, за да запази рентабилността и стойността за акционерите през следващите тримесечия. Потенциалното придобиване на Hess Corp., ако бъде финализирано, може допълнително да засили позициите на Chevron в индустрията. Успехът му обаче в крайна сметка зависи от решаването на правното предизвикателство от страна на Exxon Mobil.


Следващите тримесечия ще бъдат от решаващо значение за Chevron, тъй като той ще се ориентира в този динамичен пазарен пейзаж. Инвеститорите и анализаторите ще следят отблизо способността на компанията да балансира между краткосрочния натиск и дългосрочните стратегически цели.