Не успяха да съборят Тръмп! Пазарите са на тръни

Паметно събитие с историческа значимост!

Публикувано от Божидар Балевски юли 15, 2024 в Политика

Предполагаемият опит за убийство на бившия президент Доналд Тръмп в събота постави на фокус политическия риск в САЩ. Въпреки сериозността на събитието нямаше незабавен прилив към традиционните сигурни активи като съкровищните облигации и златото. Вместо това сега инвеститорите оценяват как инцидентът на предизборния митинг в Пенсилвания може да повлияе на предизборната битка между Тръмп и президента Джо Байдън. Първоначалните реакции на финансовите пазари бяха приглушени, като фючърсите на американските борсови индекси не показаха особени промени в неделя вечер.


"Това е трагично събитие. От пазарна гледна точка не виждаме това да окаже значително краткосрочно въздействие", заяви Кийт Лернер, съгласуващ главен инвестиционен директор и главен стратег в Truist, в интервю в неделя сутринта.


Какво ни казват пазарите на залагания


Макар че пазарите за залагания отразиха увеличение на залозите в полза на победата на Тръмп, реакцията отразяваше отговора на пазара на слабото представяне на Байдън на дебата на 27 юни. Анализаторите отбелязаха, че от март насам представянето на S&P 500 корелира положително с шансовете на Тръмп да спечели, както е отразено на пазарите за прогнози и данните от социологическите проучвания. Тази корелация изглежда е свързана по-скоро с предпочитанията към решителен резултат, отколкото с конкретни политически предложения. Интересно е, че преди март представянето на пазарите показваше положителна корелация с вероятността за победа на Байдън.


Фондовия пазар и Крипто


Биткойнът отбеляза забележимо повишение, като се търгуваше денонощно и се разглеждаше от инвеститорите като индикатор за по-силни перспективи за победа на Тръмп. Боб Елиът, главен инвестиционен директор в Unlimited Funds, отбеляза, че този сценарий има тенденция да благоприятства акциите, биткойна и щатския долар в сравнение с облигациите и други традиционни сигурни убежища.


Инвеститорите твърдят, че победата на Тръмп вероятно ще бъде благоприятна за фондовия пазар, очаквайки подновяване на фокуса върху дерегулацията и удължаване на намаленията на корпоративните данъци. Едновременно с това вероятността за победа на републиканците се свързва със слабост на пазара на облигации, което доведе до скок на доходността на държавните ценни книжа след дебата през юни.


Въпреки че не се очаква нито един от кандидатите да се заеме значително с нарастващия дълг на САЩ, инвеститорите в облигации сега се фокусират върху потенциалните данъчни съкращения, митата и други мерки, които биха могли да бъдат приложени при втори мандат на Тръмп.


Марк Розенберг, съпредседател и основател на фирмата за анализ на риска GeoQuant, предположи, че възприемането на повишените шансове за победа на Тръмп може да доведе до скок в доходността на съкровищните облигации, подобен на реакцията след дебата. Той обаче посочи също, че инвеститорите в облигации стават все по-чувствителни към политическите сътресения в САЩ. В исторически план държавните ценни книжа на САЩ са били сигурно убежище по време на безпокойство на инвеститорите, което е довело до намаляване на доходността. Розенберг обаче отбеляза нарастваща тенденция, при която доходността на съкровищните облигации с по-дълъг срок на изплащане все повече корелира с по-високия политически риск в САЩ, което отслабва традиционния ефект на търсене на сигурност.


През 2024 г. акциите отбелязват ръст, какъвто често се наблюдава в години на президентски избори, като S&P 500 се повишава с близо 18%, воден от акциите на технологичните компании с мега капацитет. Индустриалният индекс Дау Джоунс изостана, като нарасна с 6,1% от началото на годината.


Случаят с Роналд Рейгън


Предвид липсата на конкретни прецеденти някои инвеститори погледнаха към опита за убийство на президента Роналд Рейгън през март 1981 г. Според Андреас Стено от Steno Research след това събитие акциите първоначално са се понижили, доходността на държавните ценни книжа е скочила в резултат на бягство към качеството, а щатският долар се е засилил.


"Бих очаквал подобна тенденция и тук, ако приемем, че има някакво значително въздействие", пише Стено.


Инвеститорите трябва да продължат да се съобразяват с други фактори, водещи до изборите. Предстоящият конгрес на републиканците ще привлече допълнително внимание, но много фактори биха могли да повлияят на пазара преди изборите.


"Предвиждаме, че в краткосрочен план движещите сили на пазара ще продължат да бъдат тенденциите в икономическия растеж, инфлацията и корпоративните печалби", каза Лернер от Truist.