Федералният резерв с важно изявление

ФЕД повишава прогнозата си за БВП и запазва прогнозата си за намаляване на лихвените проценти въпреки опасенията за инфлацията.

Публикувано от Божидар Балевски мар 27, 2024 в Макроикономика

Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) изненада пазарите с по-оптимистична прогноза за икономическия растеж за 2024 година, като същевременно запази прогнозата си за три намаления на лихвените проценти. Тази привидно миролюбива позиция обаче е смекчена от възходящи ревизии на прогнозите за инфлацията, което подчертава деликатния баланс, пред който е изправен Фед.


Растежът е ревизиран нагоре, но инфлацията се запазва


В мартенските прогнози се разкрива значителна възходяща ревизия на прогнозата на FOMC за растежа на реалния БВП през 2024 година. В сравнение с декемврийската прогноза от 1,4% сега комитетът очаква растежът да достигне 2,1%. Тази промяна отразява неотдавнашните положителни икономически данни, включително силното нарастване на броя на работните места и ниското равнище на безработица.


Розовите перспективи за растежа обаче са помрачени от продължаващите опасения за инфлацията. Основната инфлация на разходите за лично потребление (Personal Consumption Expenditures PCE) - предпочитаният от ФЕД измерител на нарастването на цените - беше ревизирана нагоре до 2,6% за 2024 година спрямо 2,4% през декември. Тази корекция е в съответствие с докладите за инфлацията през януари и февруари, които надхвърлиха очакванията, което породи опасения, че ценовият натиск може би не затихва толкова бързо, колкото се очакваше.


Точковата диаграма отразява несигурността


"Точковият график" на FOMC, който визуализира прогнозите на отделните членове за лихвените проценти, разкрива нюансирана картина. Макар че медианната прогноза остава за три намаления на лихвите с по 0,25 процентни пункта през 2024 година, в сравнение с декември се наблюдава по-голяма еднородност. Преди това някои членове не предвиждаха никакви съкращения, докато други предвиждаха цели шест.


Това предполага по-тесен консенсус сред членовете на комитета, като "най-ястребовите" прогнози отбелязват до четири намаления. Все пак възходящата ревизия на медианната прогноза за лихвения процент по федералните фондове през 2025 година до 3,9% предполага потенциално намаление с едно съкращение по-малко в сравнение с прогнозата от декември. Дългосрочната прогноза за този референтен лихвен процент също отбеляза леко повишение от 2,5% до 2,6%.


Председателят на ФЕД се ориентира в противоречията


Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди последните данни за инфлацията, като подчерта постепенния характер на очакваното понижение на цените. Той обаче омаловажи значението на данните за януари, намеквайки за потенциални сезонни изкривявания. Тази предпазлива позиция подчертава дилемата на ФЕД. Макар да признава необходимостта от продължаващо затягане на политиката с цел ограничаване на инфлацията, централната банка иска да избегне задушаването на икономическия растеж, особено като се имат предвид ревизираните в посока нагоре прогнози за БВП.


Пазарни последици и перспективи


Привидно миролюбивата позиция на ФЕД по отношение на намаляването на лихвените проценти първоначално изненада пазарите. Възходящото преразглеждане на прогнозите за инфлацията и дългосрочните перспективи за лихвения процент по федералните фондове обаче смекчиха тези настроения. През следващите месеци инвеститорите могат да очакват от ФЕД подход, зависещ от данните. По-силни от очакваното икономически данни могат да отложат предвиденото намаляване на лихвените проценти, докато устойчивият инфлационен натиск може да накара централната банка да запази настоящите лихвени проценти за по-дълъг период.


Основни изводи


- ФЕД е предпазлив оптимист за икономическия растеж през 2024 година, като ревизира прогнозите си в посока нагоре.

- Остават обаче опасенията за инфлацията, което води до възходящи ревизии на прогнозите за основната PCE инфлация.

- Въпреки че запазва прогнозата за три намаления на лихвените проценти през тази година, ФЕД признава, че несигурността около инфлацията и растежа продължава.


Инвеститорите трябва да са подготвени за подход от страна на централната банка, основан на данни, през следващите месеци, с потенциал за корекции в графика за намаляване на лихвените проценти.