Златото губи блясъка си

Надеждите за намаляване на лихвените проценти избледняват, а опасенията за инфлацията се увеличават, което рефлектира върху златото.

Публикувано от Божидар Балевски мар 15, 2024 в Пазари

Цените на златото са на път да прекъснат четириседмична печеливша серия, понижавайки се в петък на фона на променящите се очаквания за паричната политика на Федералния резерв. Последните икономически данни и поскъпването на долара намаляват ентусиазма на инвеститорите към благородния метал.


Инфлационният натиск оказва влияние върху ралито на златото


Спот златото леко се понижи в петък, като се търгуваше на цена от 2 157,79 долара за тройунция. Фючърсите върху златото в САЩ отразиха тези настроения, като се понижиха с 0,3% до 2 161,80 долара. Тази седмица вероятно ще отбележи първото седмично понижение на цените на златото от средата на февруари насам. Тази промяна последва публикуването на икономическите данни за САЩ, показващи по-висока от очакваната инфлация през февруари. Освен това данните за цените на производителите на едро в САЩ също подсказват за устойчив инфлационен натиск.


Повишаването на инфлацията засилва аргументите на Федералния резерв да поддържа по-строга парична политика, като запази по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време. Това, от своя страна, оказва натиск за понижаване на недоходните активи като златото, тъй като инвеститорите търсят доходност другаде.


Извличане на печалби и засилване на курса на долара създават пречки


Пазарните анализатори очакват известна степен на консолидация или прибиране на печалби след силното рали на златото през миналата седмица. Джигар Триведи, старши анализатор в Reliance Securities, обяснява настоящия седмичен спад с това явление. Освен това отскокът на индекса на щатския долар след положителните икономически данни от САЩ добавя още един слой натиск върху цените на златото. По-силният долар оскъпява златото за купувачите, използващи други валути.


Политика на ФЕД


Макар че пазарът намали очакванията си за намаляване на лихвените проценти от страна на ФЕД през юни, все още се запазва известна надежда за облекчаване на условията. Според инструмента FedWatch на CME Group понастоящем търговците виждат 59% вероятност за намаляване на лихвите през юни, което е по-малко от 72% преди последните данни за инфлацията. Пазарните очаквания за цялата година се промениха, като сега прогнозите сочат три намаления на лихвите в сравнение с очакваните миналата седмица три до четири.


ФЕД е изправен пред деликатно балансиране - да управлява нарастващата инфлация, без да задушава икономическия растеж. Траекторията на цените на златото ще зависи от това как централната банка ще се справи с тези конкуриращи се приоритети.


Разнопосочна съдба на други благородни метали


Докато златото изпитва затруднения, други благородни метали като платината и паладият показват сила. Спот платината поскъпна с 1,4% до 940,50 щатски долара за тройунция, а паладият - с 2,3% до 1094,25 щатски долара. Среброто също последва примера, като нарасна с 1,3% до 25,15 долара. И трите метала са на път да постигнат седмични печалби, което предполага известна диференциация на пазара на благородни метали.


В перспектива


Краткосрочните перспективи пред златото остават несигурни. Взаимодействието между данните за инфлацията, политическите решения на ФЕД и цялостния икономически климат ще диктува бъдещите ценови движения на златото. Инвеститорите, които търсят експозиция към благородни метали, трябва да следят отблизо тези събития и да обмислят диверсификация на своите портфейли между различни метали, за да намалят евентуално волатилността. Ревизираната прогноза на Commerzbank за среброто в края на годината на 29 долара подчертава потенциала на другите благородни метали да се представят добре, дори ако златото преживее период на консолидация.