Залогът е огромен. Обединението между BHP и Anglo American е в повратна точка

Anglo American отказа последното предложение на BHP

Публикувано от Божидар Балевски май 13, 2024 в Пазари

BHP трябва да подобри офертата си за придобиване, за да успее да привлече Anglo American - мултинационална минна компания със значителни дялове в три известни южноамерикански медни мини.


Малко след като се появи новината за предложението за придобиване на всички акции, Anglo American отхвърли офертата рано в петък, заявявайки, че тя силно подценява стойността на компанията и потенциала за бъдещ растеж.


В същия ден агенция Блумбърг оповести, че Elliott Investment Management, управляван от Пол Сингър, е придобил акции на Anglo American на стойност приблизително 1 млрд. долара, което го поставя сред десетте най-големи акционери. Както Anglo American, така и Elliott предпочетоха да не коментират това развитие.


Това съобщение накара акциите на Anglo American, които вече бяха над офертата на BHP, да поскъпнат още повече. До края на петъчната търговия на Лондонската фондова борса акциите поскъпнаха с 3,6 % до 2 651 пенса.


BHP, водещата минна корпорация в света и известен производител на желязна руда, предложи да закупи базираната в Лондон Anglo American за 25,08 паунда на акция, или 2 508 пенса. Тази оценка включва дяловете в Anglo American Platinum и Kumba Iron Ore, които се предвижда да бъдат разпределени между акционерите на Anglo American преди финализирането на всяка сделка.


BHP уточни, че офертата ѝ е предварителна и зависи от изпълнението на стандартни условия, включително цялостна комплексна проверка, която да удовлетвори BHP.


В четвъртък акциите на Anglo American, листвани в САЩ (тикър: NGLOY), отбелязаха драматичен ръст от 17 %.


Преди Anglo American официално да отхвърли предложението, анализаторът Кристофър Лафемина от Jefferies отбеляза: „Бихме се изненадали, ако това е окончателната оферта на BHP, тъй като според нас цената очевидно е твърде ниска, за да успее. Смятаме, че за провеждането на сериозни дискусии ще е необходима цена от поне 28 GBP на акция, а ако в битката се включат допълнителни претенденти, може да се очаква цена на изкупуване доста над 30 GBP на акция.“


Той добави: „Медният сектор на Anglo, с неговите първокласни активи в стабилни региони и потенциал за растеж, е особено привлекателен. Вероятно е няколко страни да проявят интерес към този сегмент.“


Въпреки неотдавнашното увеличение на цената на акциите, Anglo American, оценена на 37 млрд. долара, остава значително по-достъпна в сравнение с оценката на BHP от 150 млрд. долара.


Бъдещето на Anglo American


Anglo American е по-уязвима за придобиване поради по-слабото представяне на акциите ѝ спрямо тези на нейните конкуренти в последно време, което се дължи на слабостите в цените на металите от платинената група и диамантите, както и на експозицията ѝ към Южна Африка, която е изправена пред трудови спорове, недостиг на електроенергия и политическа нестабилност. Компанията също така разширява скъп проект за производство на торове в Обединеното кралство, което допринася за по-високите нива на дълга.


След като се отдалечи от историческия си фокус върху Южна Африка, Anglo American се превърна в значителен световен производител на мед. Годишно тя произвежда около 1,2 млрд. фунта мед, което е приблизително една трета от производството на лидера в бранша Freeport McMoran, и управлява три мини в Южна Америка - две в Чили и една в Перу - с относително ниски оперативни разходи от 1,50 долара на фунт.


Сливането с BHP би превърнало обединеното предприятие в най-големия производител на мед в света.


Стойността на медта е повишена от ролята ѝ в електромобилите и технологиите за възобновяема енергия, като цената ѝ в момента надхвърля 4 долара за паунд.


Макар и да не е фокусирана единствено върху медта, Anglo American произвежда достатъчно, за да привлече интереса на BHP в епоха, в която придобиването и разработването на първокласни медни ресурси е предизвикателство, което предполага потенциал за по-висока оферта от страна на BHP или други минни предприятия.


Потенциалното сливане в контекста на голямата картина


Потенциалното сливане между BHP и Anglo American се очертава на фона на изострящата се конкуренция за основни метали, които са от решаващо значение за производството на батерии, електроника и електрически превозни средства. С нарастващото търсене на мед, което се дължи отчасти на напредъка в областта на изкуствения интелект и представлява приблизително 30% от производството на Anglo American, това сливане би могло да позиционира стратегически обединеното предприятие, за да се възползва от тези разширяващи се пазари. 


Този ход е част от по-широка тенденция в индустрията, характеризираща се със значителни сливания и придобивания. Например неотдавнашната оферта на Nippon Steel за U.S. Steel, въпреки че беше оспорена от президента Джо Байдън, подчертава глобалната надпревара за ресурси. По подобен начин опитът на Alcoa да придобие австралийския си алуминиев партньор Alumina по-рано тази година и обсъждането от страна на Anglo American на продажбата на емблематичното си подразделение за диаманти De Beers допълнително илюстрират динамичното преструктуриране на секторите на металите, минното дело и суровините. Тази вълна от транзакции подчертава стратегическите промени, които се извършват, докато компаниите се подготвят да посрещнат нарастващото търсене на важни ресурси.