Високите лихви могат отново да изгорят няколко банки

Ще наблюдаваме ли епизода от март месец миналата година отново?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 04, 2024 в Пазари

През изминалата година глобалният банков сектор бе подложен на все по-голям натиск, като повишаването на лихвените проценти, регулаторните предизвикателства и технологичните недостатъци оказаха значително влияние върху регионалните банки. Тази тенденция, подчертана от миналогодишната банкова криза в САЩ, се простира и отвъд американския бряг, тъй като кредиторите в страни като Обединеното кралство, Италия и Индия се борят с подобни проблеми.


Широко разпространен проблем сред регионалните кредитори


Различни банки като Metro Bank в Лондон, Banaras Mercantile Co-operative Bank в Индия и италианската BFF Bank се сблъскват с общ проблем: смущения, причинени от нарастващите лихвени проценти и променящите се регулаторни рамки. Тези институции, които отдавна са от съществено значение за регионалните икономики, се борят да се адаптират към промените, които застрашават техните традиционни бизнес модели и клиентски бази. 


В САЩ по-малките банки се конкурират с финансови гиганти като JPMorgan Chase, но промените в поведението на потребителите и регулаторните корекции затрудняват оцеляването на тези регионални играчи. Експертите предполагат, че на хоризонта може да се появи вълна от сливания, след като политическата несигурност и несигурността по отношение на лихвените проценти намалеят. Неотдавнашен признак за това беше придобиването на дял от канадския банков гигант Bank of Nova Scotia в KeyCorp, изпитващ затруднения регионален кредитор в САЩ.


Според Вини Бадинехал, ръководител на отдел „Финансови институции в САЩ“ в RBC Capital Markets, докато големите банки продължават да се разрастват, по-малките и средните институции губят значение. Банките с активи от 50 млрд. до 1 трлн. долара изпитват необходимост от разширяване, за да останат конкурентоспособни. Тази нарастваща турбулентност напомня за минали финансови кризи, като например срива на Silicon Valley Bank, а неотдавна и за борбите на японската Norinchukin Bank, която се сблъска с големи финансови загуби през 2024 г.


Бъдещето изглежда все по-несигурно за по-малките банки, тъй като лихвените проценти остават високи, пазарите на търговски недвижими имоти отслабват, а икономическите условия остават нестабилни. Тези банки, които често са по-слабо регулирани от по-големите си колеги, играят ключова роля в местните икономики, но стават все по-уязвими към икономическите промени.


Рискове, свързани с лихвените проценти, и фалити на регионални банки


Един от основните рискове, пред които са изправени регионалните банки, е рискът от промяна на лихвените проценти, който може да окаже значително влияние върху стойността на кредитите и облигациите, притежавани от тези институции. Това беше основен фактор за фалита на няколко регионални банки в САЩ през последните години, включително Silicon Valley Bank. Неотдавнашният фалит на Republic First Bank във Филаделфия е друг пример за това колко бързо по-малките банки могат да се сринат в среда на високи лихвени проценти.


Японската Norinchukin Bank, която обяви прогнозна загуба от 9,5 млрд. долара за фискалната година, приключваща през март 2025 г., служи като предупредителен пример за регионалните кредитори. Банките със значителни нехеджирани експозиции към държавни облигации са изложени на особен риск, когато централните банки повишават лихвените проценти.


Търговски недвижими имоти и проблеми с финансирането


Друг важен проблем, пред който са изправени по-малките банки, е експозицията им към търговски недвижими имоти. Преминаването към дистанционна работа и онлайн пазаруване намали търсенето на офис и търговски площи, което създава финансов натиск върху банките, които имат значителни инвестиции в тези сектори. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) много регионални банки имат концентрирани експозиции към търговски недвижими имоти, което ги прави особено уязвими при пазарни спадове.


В САЩ по-малките банки притежават по-голямата част от кредитите за търговски недвижими имоти, като 67% от тези кредити са концентрирани в банки с активи под 100 млрд. долара. Крехкият характер на финансирането на тези институции, които често разчитат на незастраховани депозити или краткосрочно финансиране, засилва уязвимостта им по време на финансов стрес.


Въпреки усилията за засилване на регулаторния надзор след финансовата криза от 2008 г. по-малките банки продължават да се сблъскват с предизвикателства в областта на управлението и управлението на риска. Регулаторният контрол често е по-малко строг за тези институции в сравнение с по-големите им колеги. Това доведе до фалити, като например срива на Silicon Valley Bank, където слабостите в управлението на риска останаха без контрол.


В Италия Банката на Италия наскоро разкритикува няколко по-малки кредитори за това, че не са отчели правилно загубите по кредитите, като BFF Bank получи временна забрана за изплащане на суми на акционерите след неправилно класифициране на лошите кредити. По подобен начин Китай въведе мерки за намаляване на рисковете в регионалните банки, особено в тези, които са силно изложени на нестабилни пазари на облигации.


Бъдещи перспективи пред регионалните банки


Перспективите пред по-малките банки в световен мащаб остават несигурни, тъй като много институции са тясно свързани с местните икономики или конкретни отрасли. Тези банки често са по-уязвими към икономически спадове поради ограничената си диверсификация. Например по-малките банки в Китай и Южна Корея усещат напрежението, тъй като местните пазари на недвижими имоти отслабват.


В Индия малките кооперативни банки се сблъскват с предизвикателства поради политическа намеса и проблеми с управлението, като през 2024 г. седем такива банки ще загубят лицензите си. Резервната банка на Индия насърчава консолидацията и по-строгия надзор, за да се справи с тези слабости.


Заключение


Комбинацията от високи лихвени проценти, експозиция към търговски недвижими имоти и регулаторни предизвикателства създаде перфектната буря за регионалните банки по света. Тъй като тези институции са изправени пред нарастващ натиск, способността им да продължат да подкрепят местните икономики може да бъде изложена на риск. Промените, които предстоят в банковия сектор, ще бъдат особено предизвикателство за по-малките кредитори, чиито традиционни бизнес модели стават все по-трудни за поддържане в днешната нестабилна финансова среда.