Това придобиване променя енергийния сектор

Сделката е последната голяма консолидация в сферата

Публикувано от Божидар Балевски май 29, 2024 в Пазари

При значителен напредък в енергийния сектор ConocoPhillips финализира плановете си да придобие Marathon Oil в сделка на стойност 17,1 млрд. долара, предимно в акции. Този ход е стратегическо усилие на ConocoPhillips да засили конкурентното си предимство, тъй като в индустрията се наблюдава ускоряване на консолидацията, насочена към осигуряване на повече запаси от нефт и газ.


Спецификата на сделката показва, че акционерите на Marathon Oil ще получат по 0,255 акции на ConocoPhillips за всяка притежавана от тях акция, което представлява 15 % премия на базата на последната цена на затваряне на Marathon Oil. Това придобиване е на път да разшири значително оперативния отпечатък на ConocoPhillips в ключови шистови региони в Тексас и Северна Дакота, отбелязвайки значително разширяване на ресурсната база на компанията.


След обявяването на сделката акциите на Marathon Oil поскъпнаха с 9,5 %, докато цената на ConocoPhillips спадна с 3 %. Базираната в Хюстън ConocoPhillips се движи в среда, в която нейни конкуренти като Exxon Mobil, Chevron, Occidental Petroleum и Diamondback Energy вече са осъществили значителни придобивания, особено в печелившия Пермски басейн, на обща стойност около 150 млрд. долара.


Райън Ланс, главен изпълнителен директор на КонокоФилипс, сподели пред анализатори, че възможността за придобиване съответства добре на стратегическите цели на компанията, като посочи значителни припокривания в оперативните области с Маратон. Придобиването е свързано не само с разширяване на дейността, но и с повишаване на технологичната и оперативната ефективност, особено в региони като формациите Eagle Ford и Bakken.


Прогнозни резултати и въздействие върху индустрията


Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие в очакване на одобренията на регулаторните органи и акционерите, като стойността на предприятието е приблизително 22,5 млрд. долара, което включва поемане на дълг в размер на 5,4 млрд. долара. Преди това ConocoPhillips е проучвала други цели за придобиване в Пермския басейн, но се е насочила към Marathon Oil, след като други потенциални сделки не са се осъществили.


Анализаторите очакват, че ConocoPhillips ще може да реализира синергии по отношение на разходите и капиталовите разходи в размер на 500 млн. долара през първата година след придобиването. Това сливане представлява най-значимото придобиване в САЩ за КонокоФилипс след покупката на активите на Shell в Пермския регион за 9,5 млрд. долара през 2021 г. - сделка, която последва придобиването на Concho Resources за 9,7 млрд. долара по време на спада, причинен от пандемията Ковида-19.


Marathon Oil, с наследство, датиращо от 1887 г. като Ohio Oil Company, е значим играч в индустрията, преминал през различни фази на растеж и пазарни предизвикателства. Преминаването на компанията към превръщането ѝ в чисто предприятие за проучване и добив през 2011 г. бележи стратегическо пренасочване, което засилва фокуса ѝ върху операции с шистов петрол с висока стойност.


Дългосрочна стратегическа визия


КонокоФилипс не само укрепва непосредствените си пазарни позиции, но и полага основите на устойчив дългосрочен растеж. Компанията разширява участието си в големи проекти за втечнен природен газ и осигурява жизненоважни петролни активи в Аляска, което е показателно за нейния ангажимент да осигури стабилна ресурсна база за бъдещето.


В заключение, това придобиване от страна на КонокоФилипс е пресметнат ход не само за засилване на конкурентната й позиция в САЩ, но и за стратегическо позициониране като лидер на световния енергиен пазар в период на значителна трансформация и консолидация на индустрията.