TikTok ще съди САЩ в опит да не бъде забранен

Задава се тежка съдебна битка, с която ще се реши бъдещето на TikTok в САЩ

Публикувано от Божидар Балевски май 08, 2024 в Пазари

ByteDance, компанията създател на TikTok, съобщи, че няма да се откаже от собствеността си върху популярното си приложение за споделяне на видеоклипове до крайния срок през януари, както е предвидено в новото законодателство на САЩ. Този отказ създава предпоставки за дълъг правен спор, който може да стигне до Върховния съд на САЩ. Създава се правна дилема, в която от еднатра страна имаме правата на свободното слово, а от другата - опасенията за националната сигурност на щатите.


Миналия месец президентът Джо Байдън подписа закон, който ще забрани дейността на TikTok в САЩ, ако ByteDance не се откаже от собствеността си до 19 януари. Този закон има за цел да намали рисковете, че китайското правителство може потенциално да получи достъп до данните на потребителите или да манипулира съдържанието, което се вижда в платформата.


ByteDance отговори във вторник, като подаде съдебен иск, с който оспорва конституционалността на закона. Дружеството твърди, че законодателството нарушава Първата поправка, като несправедливо е насочено срещу TikTok без надлежен процес и без президентска декларация за това, че приложението представлява заплаха за националната сигурност. 


Понастоящем TikTok продължава да функционира в САЩ с наближаването на крайния срок през януари. С наближаването на датата, компанията вероятно ще потърси правни мерки за отлагане на забраната.


Основни опорни точки на TikTok по казуса:


  • Законът нарушава правото на свобода на словото на 170-те милиона потребители на TikTok в САЩ.

  • Той дискриминира само TikTok, без да демонстрира адекватни заплахи за националната сигурност.

  • Опитите за „квалифицирана продажба“ се считат за неосъществими от търговска и техническа гледна точка.

  • Мерките на Конгреса пренебрегват усилията на TikTok за защита на американските данни от чуждестранна намеса.

  • Потенциалните въздействия включват вреди за милиони малки бизнеси, използващи платформата.


Правителството на САЩ е изправено пред труден правен път, като може да се наложи да разкрие чувствителна или класифицирана информация, обосноваваща закона. Публично длъжностните лица определиха алгоритъма на приложението като риск за сигурността, който потенциално може да бъде използван от Китай за операции за масово влияние в САЩ.


TikTok твърди, че законът потиска свободата на словото и ще се отрази неблагоприятно на създателите на съдържание и на малките бзинеси, които се възползват финансово от платформата. В отговор на опасенията относно сигурността на данните TikTok инвестира над 2 млрд. долара, за да отдели операциите си в САЩ, и се съгласи на надзор от страна на Oracle Corp.


Искът, подаден срещу главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, критикува липсата на публични доказателства в подкрепа на твърденията за TikTok като риск за националната сигурност. В жалбата се подчертава, че ако законът бъде приложен, той ще изолира американците от глобалната онлайн общност, което противоречи на конституционните принципи за свобода на словото и лична свобода.


Представлявана от адвокатските кантори Covington & Burling LLP и Mayer Brown LLP, TikTok се подготвя за сериозна битка, която може да повлияе не само на дейността ѝ, но и на по-широките отношения между САЩ и Китай. 


Тъй като делото може да се движи бързо в правната система, като е възможно да достигне до Върховния съд до средата на 2025 г., TikTok остава на преден план в дебатите за цифровите права, международната сигурност и ролята на технологиите в съвременното управление.


Прилики с казуса с Huawei


Подобно на TikTok, правителството на САЩ счита Huawei Technologies за сериозна заплаха за сигурността. Китайският телекомуникационен гигант е подложен на интензивен контрол и множество ограничения, главно поради опасения, че оборудването му може да улесни китайските шпионски дейности. Правителството на САЩ предприе съществени действия срещу Huawei, включително включването му в черен търговски списък през 2019 г., което сериозно ограничи американските компании да правят бизнес с него. 


Този ход беше част от по-широка стратегия за ограничаване на глобалната експанзия на китайските технологични фирми от съображения за национална сигурност, отразяваща ескалиращото технологично напрежение между САЩ и Китай. Тези действия срещу Huawei създадоха прецедент за настоящите мерки, които се разглеждат и прилагат срещу TikTok, което показва продължаваща тенденция в политиката на САЩ, насочена към ограничаване на влиянието на китайските технологични компании в рамките на техните граници.