Стратегическите ходове на Berkshire Hathaway повдигат важни въпроси пред инвеститорите

Продажба на огромен брой дялове в Apple, високи кешови позиции и опасения за увеличени данъци бяха сред водещите теми на събитието

Публикувано от Божидар Балевски май 07, 2024 в Пазари

Миналата седмица град Омаха отново беше домакин на едно от най-очакваните събития във финансовия календар: годишната конференция на Berkshire Hathaway. Инвеститори от цял свят се събраха, за да почерпят информация от уважавания Уорън Бъфет и неговия екип, подготвяйки почвата за дискусии, които ще отекнат в целия инвестиционен свят. Тазгодишната конференция не само послужи като барометър за състоянието на обширния портфейл на Berkshire, но и даде възможност да се надникне в стратегическите маневри на един конгломерат, който постоянно побеждава пазара. 


Тазгодишната конференция бе една идея по-тъжна - това беше първото събиране без емблематичния Чарли Мънгър на сцената. Мънгър, дългогодишен бизнес партньор и довереник на Бъфет, почина в края на 2023 година, оставяйки след себе си празнота, която резонира дълбоко в инвеститорската общност. Липсата на Мънгър се усещаше много остро, като напомняше за неговото огромно присъствие и несравнима мъдрост.


Мънгър беше нещо повече от дясна ръка на Бъфет; той беше легенда сам по себе си - мъдрец, чието остроумие, противоположно мислене и непоколебими принципи оставиха незаличима следа в света на финансите. Влиянието на Мънгър надхвърли границите на Berkshire Hathaway, оформяйки начина на мислене на инвеститори и лидери в различни индустрии - от проницателните му коментари за бизнеса и живота до непоколебимия му стремеж към рационалност и почтеност.


Докато размишляваме върху наследството на Чарли Мънгър, си спомняме не само за неговия изключителен интелект, но и за неговата скромност, хумор и смирение. Отсъствието му на тазгодишната конференция служи като трогателно напомняне за мимолетния характер на живота и за дълбокото въздействие, което един човек може да окаже върху цяла индустрия.


Докато скърбим за загубата на един титан в света на инвестициите, ние също така празнуваме трайното наследство на Чарли Мънгър - наследство, което ще продължи да вдъхновява и напътства поколения инвеститори за години напред.


Грег Абел е на сцената


На обичайното място на Чарли Мънгър до Уорън Бъфет, присъстващите забелязаха Грег Абел да заема видно място, подчертавайки статута му на потенциален наследник на Бъфет. Абел, който все по-често се появява в дейността на Berkshire Hathaway, внася нова динамика на сцената, представлявайки по-младо поколение, готово да продължи наследството на дисциплинираните инвестиции, които Бъфет и Мънгър защитаваха в продължение на десетилетия.


Това символично предаване на факела е не само промяна в персонала, но и сигнал към инвестиционната общност за развитието на ръководството на Berkshire. Присъствието на Абел в такава ключова роля на конференцията подчерта стратегическата подготовка на компанията за безпроблемен преход в бъдеще. Тъй като инвеститорите гледат към хоризонта, много от тях живо се интересуват от това как визията и подходът на Абел могат да повлияят на траекторията на Berkshire Hathaway през следващите години.


Berkshire Hathaway продава част от позицията си в Apple


Сред многобройните прозрения и дискусии, които се разгърнаха по време на четиричасовата среща, една тема се открои като особено важна - намаленият дял на Berkshire Hathaway в Apple. Това решение се оказа в центъра на нашата дискусия, като се имат предвид потенциалните му последици не само за портфейла на Berkshire, но и за по-широките пазарни нагласи към една от най-ценните компании в света.


Намаляването на дела на Apple беше посрещнато със силен интерес и спекулации, тъй като инвеститори и анализатори се опитваха да разберат основните мотиви. 


В отчета си за приходите за първото тримесечие, който беше внимателно разгледан по време на съботната среща, Berkshire Hathaway разкри важно разкритие: оценката на инвестицията ѝ в Apple възлиза на 135,4 млрд. долара, което отразява притежаването на приблизително 790 млн. акции. Тази цифра представлява рязко намаление с 13 % на притежаваните от нея активи в Apple - ход, който предизвика интереса на всички - от случайни наблюдатели до опитни анализатори. Основният въпрос, който интересуваше всички, беше ясен: Какво е довело до това забележително намаление?


Въпреки че Уорън Бъфет не даде пряк отговор по време на първоначалните си коментари, последвалите му забележки предложиха някои ценни идеи, които биха могли да хвърлят светлина върху основанията за това решение. 


По-високи федерални данъци в САЩ?


Бъфет разясни своята гледна точка за федералните данъци, и че като цяло те не са нещо, срещу което той негодува. Всеки трябва да плаща данъци и Berkshire плаща своя федерален данък от 21%. Той проницателно обясни как правителството на практика притежава част от печалбите на дадена компания чрез данъчно облагане и е в правомощията му да коригира този процент в зависимост от фискалните нужди. По време на срещата той намекна за вероятността от увеличаване на данъчните ставки предвид значителните разходи на правителството на САЩ и растящите дефицити. На следната графика можете да наблюдавате нивата на федералните корпоративни данъци в САЩ за последните 25 години.


Федерална ставка на корпоративния данък в САЩ за последните 25 години (2000 до 2024 г.)


Източник: Internal Revenue Service, tradingeconomics.com


В продължение на 18 години те са били на нива от 35%, като от 2018 година насам са на нива от 21%. Бъфет осъзнава липсата на гаранции, че това ниво ще остане същото и е възможно разтоварването на позиции да е именно за избягването на по-големи данъчни ставки в близко бъдеще.


Огромните кешови позиции на Berkshire Hathaway


Решението за продажба на акции на Apple неизбежно засили дискусиите относно набъбващите парични резерви на Berkshire Hathaway, които достигнаха рекордните 188 млрд. долара. Тази зашеметяваща сума се равнява на пазарните капитализации на GM, FedEx и Starbucks взети заедно, което показва огромния мащаб на ликвидността на Berkshire. 


На следващата графика можете да видите кешовите позиции на Berkshire през годините, като обновения вариант ще илюстрира още по-висок връх, тъй като тази графика е до 2023 година.


Berkshire Hathaway - Графика за пари в брой (от 2001 г. до 2023 г.)



Източник: companiesmarketcap.com


При наличието на такава значителна сума пари в брой естествено възниква въпросът: Какво ще направи Бъфет с всички тези пари?


Отговорът на Бъфет е показателен. Той посочи, че в момента няма атрактивни възможности за инвестиции, което предполага евентуално надценяване на пазара. Тази гледна точка съответства на неговия предпазлив подход, особено в несигурни икономически времена. В условията на всичко, което се случва в света, Бъфет намира сигурността и надеждността на парите в брой за привлекателни. Освен това доходността на паричните инвестиции е станала неочаквано благоприятна; Berkshire може да се радва на доходност от 5,4% при по-безопасни, краткосрочни облигации. 


Хумористичната забележка на Бъфет: „Не казвайте на Фед“, подчертава прагматичния му подход. Дори ако доходността беше само 1%, Berkshire вероятно пак щеше да даде приоритет на поддържането на значителна парична позиция. Тази стратегия отразява не само отговор на настоящите пазарни условия, но и по-широко, стратегическо предпазване от бъдещи финансови сътресения или възможности, които могат да изискват бърз и значителен капитал. Консервативната стратегия на Бъфет за управление на паричните средства изглежда е пресметната позиция за поддържане на стабилността и подготвеността на Berkshire, като се гарантира, че когато се появи подходяща възможност, те са готови да действат решително.


Важно е обаче да се помни, че значителна част от бизнес модела на Berkshire Hathaway се върти около застрахователните ѝ операции, като GEICO и General Re. Този аспект на бизнеса изисква значителен паричен резерв. Застрахователните компании трябва да поддържат достатъчна ликвидност, за да покриват потенциални искове и загуби, които могат да бъдат непредсказуеми и значителни по своя характер. Това изискване за ликвидност не е просто предпазлива мярка, а регулаторна необходимост, за да се гарантира, че компанията може да изпълни задълженията си към притежателите на полици във всеки един момент.


Изводи и перспективи за бъдещето


В заключение, стратегическите решения на Berkshire Hathaway по време на годишната конференция през 2024 г., особено намаляването на дела в Apple и поддържането на висок паричен резерв, дадоха на инвеститорите много поводи за размисъл. Макар че отсъствието на Чарли Мънгър беше силно усетено, лидерството, демонстрирано от Уорън Бъфет, и новото присъствие на Грег Абел означават, че компанията е в преход, но е здраво вкоренена в своите основополагащи стратегии.


Обосновката на Бъфет за намаляване на инвестициите в Apple и запазване на значителен паричен резерв отразява нюансиран подход към управлението както на предизвикателствата, така и на възможностите, които предоставя днешният икономически климат. Предвиждането на потенциални увеличения на данъчните ставки и предпазливата му позиция по отношение на текущите пазарни оценки показват неговата адаптивност и далновидност.


Нещо повече, естеството на застрахователните операции на Berkshire изисква значителна ликвидност, която гарантира, че компанията остава достатъчно стабилна, за да се справи с потенциални искове, като същевременно е достатъчно гъвкава, за да се възползва от инвестиционните възможности, когато те възникнат. Този балансиран подход подчертава стратегическата предпазливост, която отдавна е характерна за Berkshire Hathaway.


Когато гледаме към бъдещето, е ясно, че Berkshire Hathaway остава ключов субект в глобалния финансов пейзаж, ръководен от философия, която щателно балансира риска с възможностите. Прозренията от тази конференция не само подобряват разбирането ни за стратегиите на Berkshire, но също така служат като ценни уроци по финансова предпазливост и стратегическо предвиждане за инвеститорите навсякъде по света.